З початку епідемічного сезону на грип та ГРЗ в Україні перехворіло 2,2 мільйона людей. Найбільше недужих на Київщині, де заслабло 938 людей із 10 тисяч. Це майже вдвічі більше за середні показники по Україні. Багато хворіють у столиці: 850 киян на 10 тисяч жителів. Найменше недужих на Закарпатті, в Тернопільській та Харківській областях, повідомила журналістам керівник Українського центру контролю та профілактики захворювань міністерства Любов Некрасова.

Епідеміопоріг не перевищено, проте фахівці дуже стурбовані агресивністю вірусу. На сьогодні офіційно підтверджено, що від грипу померло 25 чоловік: п’ятнадцятеро — в Одеській області, семеро — на Вінниччині, одна людина на Харківщині та двоє — в Києві. «Зауважу, що це офіційні цифри. Про те, що таких випадків набагато більше, повідомляють місцеві ЗМІ чи лікарі, але я озвучую лише офіційні цифри», — зазначила посадовець.

Цього сезону домінує відомий українцям грип типу А «Каліфорнія» — вірус, котрий панував під час пандемії грипу в Україні. 

Старий знайомий став безжаліснішим: саме від нього померли всі люди, за винятком летальних випадків на Вінниччині, де життя забрав вірус типу В. У кожній області визначено стаціонари, які перепрофілюють у разі масового надходження хворих із клінічними ознаками грипу та ГРВІ, повідомила Любов Некрасова.

Серед померлих одна дитина, 23 дорослих віком від 30 до 64 років та одна літня людина, якій було за 65. « Як бачимо, переважно це доросле населення працездатного віку. Вірус передовсім карає тих, хто зволікає з викликом лікаря. Всі померлі звернулися по допомогу на п’ятий-шостий день та залишили цей світ у першу-другу добу», — наголосила вона.

За словами головного інфекціоніста МОЗ професора Ольги Голубовської, H1N1 може провокувати тяжкі первинні пневмонії, які й призводять до смерті. Групи ризику у разі «Каліфорнії» дещо відрізняються: окрім дітей та літніх людей, небезпека загрожує тим, хто має надлишкову вагу, вагітним, хворим на цукровий діабет, недуги серця й судин, бронхіальну астму й навіть тим, котрі приймають ацетилсаліцилову кислоту.

«У нас є методи як специфічної профілактики (вакцинація), так і терапії. Але специфічна терапія ефективна в перші 48 годин після захворювання, потім її дієвість різко знижується», — каже професор. Фахівці особливо наголошують: коли температура перевищує 38 градусів С, слід неодмінно звернутися до лікаря в перший день хвороби.

МОВОЮ ЦИФР

На лікарняні ліжка з діагнозом грип та ГРЗ потрапило майже 77 тисяч людей (3,5% усіх, хто захворів), більшість із яких (67%) — діти. Порівняно з торішнім епідемічним сезоном грип та ГРВІ вразили на 14,3% більше людей, на 10% збільшилася і кількість госпіталізованих.

За інформацією МОЗ, допомогу можна отримати у 1808 обласних, міських та районних лікарнях, 8613 дільничних лікарнях та амбулаторіях, 813 поліклініках, 14 398 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктах.