ГРАНІТ НАУКИ

Наступного року спудеї деяких університетів навчатимуться у вихідні — завдяки Євро-2012 

Після зимових канікул та складання іспитів студентам деяких вишів доведеться забути про повноцінні вихідні — в другому семестрі треба буде навчатися не лише в будні, а й по суботах. Адже цей навчальний рік стане трохи коротшим, ніж зазвичай, у зв’язку з проведенням в нашій країні Євро-2012. Втім, виявляється, не всі університети пішли таким шляхом.

Три місяці в новому режимі

Ще влітку Міністерство освіти і науки, молоді та спорту надіслало  керівникам ВНЗ лист із проханням оптимізувати навчальний процес. «Наш лист має рекомендаційний характер — це не нормативний документ. Відомство просто рекомендує закінчити навчання 25 травня наступного року, встановити тривалість семестрів по 17 тижнів з навантаженням 30-36 годин кожен. Зимові канікули розпочати 29 грудня, а з 11 по 31 січня наступного року складати екзаменаційну сесію. Другий семестр стартує 1 лютого, — розповідає головний спеціаліст відділу педагогічної та післядипломної освіти Департаменту вищої освіти МОН Костянтин Кукушкін. — Міністерство до організації навчального процесу у вишах жодного стосунку не має — це виключно компетенція ВНЗ, вони самостійно вирішують, як організувати цей процес. Найголовніше, щоб був виконаний навчальний план, щоб студенти засвоїли відповідні програми, а викладачі отримали зарплату за вичитані лекції. Також враховуючи що Євро-2012 — значна подія для України за останні 20 років, виші повинні найоптимальніше організувати навчально-виховний процес за погодженням з органами студентського самоврядування».

І хоч про суботні навантаження у міністерському листі не йдеться, все-таки деякі провідні виші вирішили, що їхні студенти у будні не встигнуть засвоїти весь  матеріал. Приміром, керівництво Київського національного університету ім. Т. Шевченка нещодавно видало розпорядження «Про укладання розкладів занять за денною формою навчання на II семестр» — тож нема сумніву, що студенти цього вишу впродовж майже всього семестру гризтимуть граніт науки щосуботи. У документі, підписаному ректором університету Леонідом Губерським, уже затверджено відповідний графік. Причому пари майбутнім фахівцям доведеться відвідувати щовихідних упродовж трьох місяців, починаючи з лютого і закінчуючи першими вихідними травня.

Водночас ще кілька місяців тому профільний міністр Дмитро Табачник запевняв, що студентам не доведеться відпрацьовувати навчальні години по суботах — натомість, скажімо, можна збільшити кількість занять у будні або посилити інтенсивність програм. Втім, у КНУ не бачать у таких відпрацюваннях нічого страшного — мовляв, за радянських часів студенти й так навчалися по суботах. В університеті переконують: Євро-2012 — подія національного масштабу, престиж нашої країни, і тому потрібно поставитись до неї серйозно.

Допоможуть  святкові дні

На вихованців Могилянки теж чекають подібні навантаження, але тут спудеї матимуть значно більше вихідних. «У другому семестрі для навчання ми задіюватимемо лише деякі суботи, але не підряд. Тож, переконаний, встигнемо виконати навчальний план», — запевнив «УК» президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт.

А ось студентам столичного політеху навчання по суботах не світить — тут мають власний рецепт, як уникнути відпрацювань. «У нас усе залишається, як і було: працюватимемо за розкладом, — пояснює «УК» проректор Національного технічного університету «КПІ» Геннадій Варламов. — Навіть навантаження в будні не збільшуватимемо. Виконаємо навчальний план за рахунок святкових днів — якщо раніше свята, які випадали у вихідні, переносили на будні, то тепер цього робити не будемо. І за рахунок цього все встигнемо. Іспити наші студенти складатимуть  з 21 по 31 травня, а з 1 червня вже почнуться літні канікули».

Для тих, хто лише мріє про студентський квиток, нагадаємо, що у зв’язку із проведенням Євро-2012 значно раніше розпочнеться й зовнішнє незалежне оцінювання: абітурієнти складатимуть тести з 14 травня по 7 червня. Вступна кампанія стартує на день пізніше, ніж зазвичай, — 2 липня наступного року.