ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2011 

У провідних вишах шалений конкурс, а в регіональних — відчутний недобір 

Інна КОВАЛІВ,
Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Дедалі менше днів залишається до фінішу цьогорічної вступної кампанії — свої двері приймальні комісії зачинять завтра, 31 липня. На сьогоднішній день, за даними Міносвіти, абітурієнти подали до приймальних комісій українських ВНЗ уже понад 750 тисяч заяв. Як і минулого тижня, тут пальму першості тримають Національний університет «Львівська політехніка» та Львівський нацуніверситет ім. І. Франка. Наступні позиції дещо змінилися: на третьому місці за кількістю поданих заяв від вступників — Національний технічний університет «КПІ», далі — НАУ та КНУ ім. Т. Шевченка. І хоч цьогоріч майже вдвічі менше випускників шкіл, як бачимо, найпопулярнішими серед них є все ж таки топові виші країни.

Зокрема, у провідних столичних ВНЗ конкурс на одне місце сягає від 10 до 45 чоловік на місце. Втім, лише на окремих напрямках підготовки. Приміром, у КНУ ім. Т. Шевченка розповідають, що серед абітурієнтів найбільшу популярність мають факультети Інституту міжнародних відносин та Інституту філології, економічні спеціальності, туризм, видавнича справа та редагування.

Туризм та англійська б’ють рекорди

«Ми не відчули різкого зменшення кількості абітурієнтів — у нас стабільно високий конкурс, — розповідає «УК» заступник директора Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка Оксана Сліпушко. — Прийом документів іще триває, але вже видно, що конкурс не нижчий, ніж минулого року, — все залежить від напрямку. Особливо популярні подвоєні спеціальності — приміром, «українська мова і література, іноземна мова» тощо. Загалом нині у нас вивчається понад 30 мов, тому абітурієнти мають дуже широкий вибір. Цього року університет зробив усе можливе, щоб уникнути черг. Тут допомогла електронна реєстрація. У нашому виші вона спрацювала — і штурмів з боку абітурієнтів фактично не було. Якщо у перший день прийому документів і були черги — більшість вступників чомусь вважають, що чим раніше здадуть документи, тим краще, — то в наступні дні був цілком вільний доступ, усе проходило спокійно. Загалом для кожного вишу вступна кампанія є головним шляхом».

Дещо менший конкурс на природничі та технічні спеціальності. Скажімо, у НТУУ «КПІ» на одне місце претендує 4 вступники, зокрема на факультеті інформаційних технологій конкурс становить 5-6 осіб на місце. Відповідний конкурс на технічні напрямки й у НУ «Львівська політехніка», а от на економічні спеціальності вдвічі вищий — 10-12 абітурієнтів на місце. Поки що всі рекорди б’є змагання за напрямки: переклад, англійська мова, видавнича справа та туризм у Національному педуніверситеті ім. М. Драгоманова — там конкурс на ці спеціальності становить 30-45 абітурієнтів на місце.

«Напівпорожні» перші курси

ЧЕРКАСИ. Та якщо рейтингові виші практично не відчувають значного зменшення вступників, регіональні ВНЗ гостро турбує їх нестача — тут відчутний недобір. Якщо торік на Черкащині було понад 14,5 тисячі випускників, нині — лише 6 тисяч, тобто на 43% менше, ніж торік.

— Недостатня кількість абітурієнтів справді відчутна, — зауважує ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Наталія Казарінова. — Цього року ми не маємо конкурсу на перші курси. Приблизно чверть заяв на продовження навчання на рівень магістра ми отримали від студентів інших вишів, решту — від наших студентів, що вивчилися на бакалаврів і хочуть продовжувати освіту.

«Щоб вирішити для свого закладу проблему нестачі абітурієнтів, ми проводили потужну профорієнтаційну роботу серед майбутніх випускників — не лише у Черкаській, а й у Полтавській, Вінницькій, Кіровоградській областях, — розповідає заступник директора Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу Надія Присяжна. — За нашими прогнозами, вдасться забезпечити близько 80% ліцензованого обсягу прийому».

За словами ректора Черкаського державного технологічного університету Юрія Леги, зміни до правил вступу покращують і полегшують проведення вступної кампанії. Проте надана абітурієнтам подавати заяви відразу до кількох вишів на кілька спеціальностей ускладнює можливість прийняття керівництвом оперативних рішень під час вступної кампанії. Тому тут орієнтуються на подані оригінали документів, визначаючи потенційну кількість нинішніх вступників. А також з роками набирає дедалі більшої популярності скорочена форма навчання для випускників коледжів та технікумів, тож сюди їде молодь з Київської, Полтавської та Кіровоградської областей.

Втім, замість того щоб через значний недобір знизити ціни для контрактників, більшість регіональних вишів, навпаки, підвищують плату за навчання. Або ж, як уже писав «УК», хитрують з цінами, заманюючи абітурієнтів низкою вартістю навчання лише на першому курсі. Окремі ВНЗ вдаються до інших крайнощів — знижують планку прохідних балів. Відтак до таких вишів свої документи понесуть не тільки «середняки», а й зовсім ліниві до навчання.