НОУ-ХАУ

Вінницький національний медичний університет імені М. Пирогова своїм винаходом вписав нову сторінку наукових здобутків

Система «СКІФ» відтворює діяльність людського організму як у нормальному, так і в патологічному стані, показує його реакцію на дію зовнішніх чинників і застосування ліків, дає змогу прогнозувати розвиток хвороб тощо. Це абсолютно українське ноу-хау було представлено на спільному засіданні колегії Міністерства охорони здоров’я, Президії Національної академії медичних наук та Вченої ради Вінницького національного медичного університету, яке відбулося під головуванням міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Ректор вишу, Герой України професор Василь Мороз під час презентації зауважив, що задум створити модель виник у нього ще у 80-х роках минулого століття, а сама робота тривала 15 років. Цікаво, що колектив розробників не використовував бюджетних коштів і працював переважно у вільний від основної роботи час.

Міністр охорони здоров’я назвала «СКІФ» визначним науковим досягненням, яке демонструє революційний підхід до сприйняття механізмів діяльності організму людини, починаючи з окремих клітин та закінчуючи органами і системами в їх тісній взаємодії, а також у взаємодії з зовнішнім середовищем. «Це абсолютно новий погляд на людину з точки зору великої науки, який може бути покладений в основу нового наукового напряму», — наголосила Раїса Богатирьова.

Професор Василь Мороз працював над своїм винаходом 15 років. Фото Укрiнформу

З її слів, медики й біологи отримали універсальний інструмент, який дає змогу на якісно новому рівні вивчати й розуміти механізми діяльності організму здорової людини і, що важливо, механізми виникнення патологічних станів. Завдяки комп’ютерній системі можна на порядок підвищити і рівень оволодіння лікарями практичними навичками, бо вона дає змогу самостійно багаторазово моделювати різноманітні патологічні стани, використовувати для їхньої корекції лікарські препарати. Наукова розробка, вважає міністр, має стати потужною базою навчально-методичних тренінгових центрів вищих навчальних закладів для підготовки та підвищення кваліфікації фахівців на додипломному рівні, лікарів-інтернів та курсантів різного профілю в закладах післядипломної освіти, лікарів загальної практики — сімейних лікарів у центрах первинної медико-санітарної підготовки.

«Впевнена, що ця науково-медична інновація знайде найширше впровадження при проведені наукових досліджень в медицині, фармакології, біології в наших та закордонних наукових центрах, а також сприятиме просуванню України до світового освітнього й наукового простору», — зауважила міністр.

Під час перебування у Вінниці Раїса Богатирьова також ознайомилася з роботою обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та обговорила з медиками області актуальні питання розвитку й реформування системи охорони здоров’я.