При цьому весь обсяг імпортованого газу для потреб України надійшов із країн Європи. Таку інформацію повідомили у ПАТ «Укртрансгаз». За оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту, протягом липня з Польщі та Угорщини ми отримали 118 і 103 мільйони кубічних метрів відповідно. За 7 місяців цього року надходження імпортованого газу для України становило 14,72 мільярда кубічних метрів, що на 18 відсотків більше, ніж показники торішнього періоду.

Крім того, за цей період, порівняно з аналогічним періодом 2013-го, в Україні на 15 відсотків скоротилося споживання природного газу.

«Крім усіх видів споживачів, ПАТ «Укртрансгаз» продовжує скорочувати споживання дорогого імпортного блакитного палива для виробничо-технологічних потреб», — наголосили у компанії.

Європа  нам допоможе

Нагадаємо, що Росія припинила постачання газу до України з 16 червня. І як раніше повідомлялося, Україна готується до проведення опалювального сезону на газі, який постачатимуть реверсом з Європи. Однак у цьому питанні є проблеми, пов’язані з «Газпромом».

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Етінгер переконує, що Євросоюз не допустить спроб Росії перешкодити реверсним поставкам газу з Європи до України. За його словами, встановлені в ЄС ринкові правила дають змогу нашій державі закуповувати газ у країн ЄС та європейських енергоконцернів.

Як повідомляв «УК», з 1 вересня має запрацювати реверсний маршрут газопостачання зі Словаччини.

Також Україна розглядає можливість будівництва інтерконектора потужністю 7-10 мільярдів кубічних метрів газу на рік, що дасть змогу збільшити постачання природного газу з боку Польщі.

Своєю чергою комісар ЄС з енергетики повідомив, що наприкінці серпня планує відвідати Москву, де має намір зробити нову спробу врегулювати газову суперечку між Москвою і Києвом і домогтися гарантій безперебійного енергопостачання для України.

Єврокомісар підтвердив, що обидві країни мають шанси попередньо домовитися про ціни, поки остаточно не буде усунуто розбіжності, повідомляє агентство AFP.

Робіть як ми,і взимку буде затишніше

Тим часом столиця держави вже готується до заощадження «блакитного палива», економлячи його в літній період. Так, мер Києва Віталій Кличко та генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко здійснили робочу поїздку на ТЕЦ-5. Міський голова проінспектував роботу обладнання теплоелектроцентралі та ознайомився із роботою персоналу ТЕЦ.

Звичайно, йшлося про стан гарячого водопостачання в столиці та перспективи проведення опалювального сезону в умовах дефіциту газу. Слово перед очільником Києва мали представники компанії «Київенерго». Як виявилося, вона приділяє велику увагу розвитку енергоефективності. Особливий пріоритет надають тепловому господарству Києва. А саме перекладають теплові мережі, що дасть змогу істотно знизити тепловтрати. У планах компанії, як терміновий і першочерговий захід, — установка енергоефективного устаткування, що дасть змогу знизити споживання газу.

Життєва необхідність  чи недбальство минулих років?

«Ми дійсно обмежили вироблення гарячої води, використовуємо газ лише для підтримки технологічного мінімуму. Компанія проводить масштабні роботи з енергозбереження, в новий опалювальний сезон ми увійдемо з більш економним споживанням газу. Хочу також звернутися до киян: вимушене відключення гарячого водопостачання — це життєва необхідність для того, щоби встигнути накопичити газ у підземних сховищах задля безболісного проходження опалювального сезону», — заявляє генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко.

Крім того, компанія також докладає зусиль для зниження витрат газу в опалювальний період, зокрема розробляє заходи з підвищення енергоефективності та економії. У результаті зупинки теплоджерел у липні 2014 року зекономлено 12 мільйонів кубометрів газу, за прогнозними показниками ця цифра з 1 серпня до початку опалювального сезону може становити 530 мільйонів кубометрів.

Міський голова звернувся до киян із проханням змінити ставлення до споживання енергоресурсів.

«Головним джерелом економії газу є зміна ставлення до нього. Зараз у нас є шанс і сильна мотивація впровадити дійсно енергоощадні технології, змусити себе економити ресурси: газ, воду, електроенергію. Ми можемо наблизити рівень споживання енергоресурсів до європейського рівня. Упевнений, кияни розуміють усю складність ситуації і допоможуть у виконанні цього непростого завдання, особливо в сприятливий літній період. Ми зараз робимо все, щоб із початком осені в будинках було тепло», — зазначив міський голова Віталій Кличко.

ДОВІДКА «УК»

В умовах дефіциту природного газу одна з найбільших в Україні теплоелектроцентралей — столична ТЕЦ-5 — має технічні можливості виробляти теплову та електричну енергію з використанням мазуту без додаткового переобладнання.