ТУРБОТА ПРО МАЙБУТНЄ

Серед пріоритетів керівника Сумської обласної держадміністрації — створення належних умов для материнства і дитинства

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Нині в Україні близько ста тисяч дітей-сиріт. Це здебільшого соціальні сироти, тобто при живих батьках. І, як свідчить не тільки вітчизняний, а й закордонний досвід, найкращий варіант піклування про цих дітей — забезпечити їм родинний затишок у сім’ях родичів: опікунів, прийомних батьків або в дитячих будинках сімейного типу. Оскільки інтернатівські форми виховання не спроможні через свою специфіку соціалізувати дітей. Зокрема сформувати модель поведінки, дати знання, навички, які необхідні для нормального самостійного життя та які можна засвоїти лише в сім’ї.

Проблеми дитини для сумського голови ОДА пріоритетні. Фото автора

Сім’я замість дитячих будинків

Амбітне завдання поставив собі та своїм підлеглим цього року голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь: знайти в області домівку для кожної дитини-сироти. Фундаментом для його розв’язання стала фінансова політика, яку в останні роки проводить держава для підтримки родинного виховання осиротілих дітей. Нині за законом опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі у дитячих будинках сімейного типу щомісяця отримують на кожну дитину-сироту істотну допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів (сума залежить від віку дитини). На утримання малюка віком до 6 років щомісяця виплачується приблизно 1800 грн, від 6 до 18 років — понад 2200 грн (на 200 грн більше, ніж торік, що пов’язано із збільшенням розміру прожиткового мінімуму). Прийомні батьки та батьки-вихователі отримують також грошове забезпечення — 35% розміру соціальної допомоги на кожну прийомну дитину або дитину-вихованця. Такої практики, до речі, нема в жодній іншій країні на пострадянському просторі. В середньому розмір грошового забезпечення для прийомних батьків становить 1600 грн, а для батьків-вихователів — 5400 грн. Мають ці люди ще деякі пільги.

«Та хоч би як щедро фінансувала держава потреби сімей, у яких живуть діти-сироти, керівники місцевої влади мусять знати про долю кожної такої дитини, проблеми дорослих, які виникають у процесі виховання. Знати, зрозуміло, заради того, аби допомагати», — каже голова облдержадміністрації. І сам показує приклад.

Найстаріший в області дитячий будинок сімейного типу — Ніни Василівни Чернявської. Вона виховала 28 дітей (старшому виповнилося 36 років), й ці діти вже подарували мамі 12 онуків. Нині піднімає Ніна Василівна 8 дітлахів. Як їх оточити турботою і любов’ю, як виховати — знає, а ось як упоратися з дахом, який протікає, — ні. Звернулася з проханням допомогти до Юрія Чмиря. Допоміг сімейному дитячому будинку конкретною справою, а місцевим керманичам — порадою: тримати проблеми дітей-сиріт серед пріоритетів, якщо й надалі хочуть працювати в органах влади.

У Сумській області нині 2500 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 78,4% з них виховуються в сім’ях, що значно більше, ніж у середньому в Україні. З початку цього року 110 хлопчиків і дівчаток з інтернатів Сумщини отримали нові родини, нові адреси — у сімейних дитячих будинках. Усиновлено за цей час 20 сиріт.

Здорова дитина — щаслива родина

Ще у 2010 році Сумський обласний центр акушерства та репродуктології та Сумський обласний центр реабілітації репродуктивної функції жінки реорганізували в обласний перинатальний центр. Нині в ньому створюють усі умови для забезпечення комп?лексного медичного обслуговування матері та дитини із застосуванням новітнього обладнання й сучасних технологій діагностики. Триває великий ремонт закладу, зокрема допоміжних приміщень, облаштовують індивідуальні палати, реконструюють операційні блоки, буде проведено утеплення корпусів, придбано реанімобіль, який допоможе рятувати життя мами чи дитини в екстремальних випадках.

Створення центру — це реалізація Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства». Цього року на здійснення його в області витратять майже 60 мільйонів гривень з державного та місцевого бюджетів, з інших джерел фінансування.

Наприкінці квітня на Сумщині з робочим візитом побували керівник Національного проекту «Нове життя» Віктор Сірман та експерти проекту. На думку Віктора Сірмана, в області ефективно працюють над тим, аби забезпечити для материнства й дитинства умови, що відповідають вимогам ХХІ сторіччя.

Комплексно і системно

Підхід топ-менеджменту області до проблем родини, дитинства і материнства комплексний і системний. Наприклад, взявши курс на сімейне виховання сиріт, сумчани розуміють, що якійсь частині дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, буде потрібен на певний час кому — будинок малюка, кому — дитячий притулок, кому — інтернат чи дитячий будинок. Тому розробили ще й обласну програму реформування системи закладів для дітей-сиріт. У липні хід її виконання розглядатимуть на засіданні колегії обласної державної адміністрації. Водночас тут не забувають про механізми впливу на обставини, які породжують сирітство, дбають про те, щоб менше ставало ображених долею дітей, кинутих батьками, батьків, позбавлених батьківських прав. Мережа центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області веде аналітичний облік сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Для підтримки таких сімей створено 26 дорадчих органів, які координують соціальну роботу з цією категорією населення.

Ще одна риса стилю керівництва, який склався в області останніми роками, — це систематичний суворий контроль за виконанням тих чи інших прийнятих рішень. Нібито ставити це «у плюс» не варто: це ж звичайний посадовий обов’язок, зрозумілий і беззаперечний, проте скільки хороших рішень, прийнятих у країні на різних рівнях, залишаються на папері, не реалізуються саме через слабкість, формальність контролю, а то й просто безконтрольність та безкарність! «Гарячими точками» такого контролю в області стали нині питання про підготовку закладів освіти до нового навчального року, якісне оздоровлення дітей влітку. Перше розглядатимуть на засіданні колегії облдержадміністрації цього місяця. Що стосується другого — керівники ОДА (на рівні заступників) в останні місяці здійснили разом із відповідними спеціалістами низку інспекторських поїздок, аби перевірити підготовку закладів оздоровлення та відпочинку до прийому дітей, наскільки ефективно використовують виділені для цього бюджетні кошти. 

Найстаріший в області дитячий будинок сімейного типу