ІНФРАСТРУКТУРА

Нові об’єкти Черкащини приваблять сюди більшу кількість туристів

У Каневі запрацював туристичний комплекс «Авто-Ріка», який перевозитиме пасажирів річковим транспортом і надаватиме послуги пасажирам автобусів. Зводити туристичний центр почали в березні цього року за державні кошти. На все пішло більше 47 мільйонів гривень. Окрім річкового порту, тут збудували ще й ярмаркову площу, яка привабить туристів, зокрема виробами місцевих умільців.

— Наша ідея — зробити Канів максимально зручним для масового туризму, зробити його містом, яке приваблюватиме туристів постійно, — зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, який приїхав на відкриття центру. За його словами, для реалізації цієї мети потрібно виконати ще великий обсяг роботи, зокрема побудувати готельний комплекс, де можна було б відпочивати сім’ями.

— Завдання — зробити інфраструктуру доступною, — підкреслив він.

Туристичний центр «Авто-Ріка» з терміналом та причалом розташований на шляху проходження туристичних груп та окремих туристів визначними місцями України. Це двоповерхова окремо розташована будівля, що має форму рівнобедреного трикутника. Фасади виконані в алюмінієвій системі зі скляним зовнішнім шаром. На першому поверсі терміналу розташовані зал очікування, каси продажу квитків, автоматична камера схову, магазин непродовольчих товарів, аптечний кіоск, технічні та інші приміщення. На другому поверсі — заклад швидкого харчування, диспетчерська, екскурсійне бюро, кімнати для туристів, пасажирів з дітьми та персоналу.

До оновленого річкового вокзалу в Черкасах прибув перший пароплав із Канева. Фото Романа КИРЕЯ

У першу подорож Дніпром після десятирічної перерви відправився пароплав із дітьми та ветеранами на борту. За словами віце-прем’єра, зараз йдуть переговори з власниками судноплавних компаній, аби залучити їх до перевезень пасажирів. Дістатися річкою з Канева до Києва можна буде з початком весняної навігації.

Неподалік від Канева, в селі Пекарі, спорудили ще один логістичний центр —гелікоптерний майданчик на 11 посадкових місць із пасажирським терміналом пропускною спроможністю п’ятдесят пасажирів на годину та під’їзною дорогою. Об’єкт розташований поблизу Шевченківського національного заповідника, що дає змогу приймати офіційні делегації з інших держав, туристичні групи для ознайомлення з пам’ятками української національної і світової історико-культурної спадщини, історією Чернечої гори тощо. Майданчик стане у пригоді й уболівальникам, які приїдуть на Євро-2012.

А в Черкасах урочисто відкрили реконструйований річковий вокзал. Там містяться каси, зал очікування, бар, медпункт, на другому поверсі — ресторан, стіни якого прикрашені портретами українських гетьманів.

Як пообіцяв голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, незабаром почнуть ходити пароплави Чигирин — Черкаси — Канів, Канів — Черкаси — Чигирин. За словами заступника голови обласної ради Анатолія Рибака, жодної копійки бюджетних коштів у реконструкцію не вкладено — 2,8 мільйона гривень виділили спонсори. На повну силу вокзал запрацює з нового навігаційного сезону, який відкриється в квітні наступного року. Однак уже зараз прогулянки по Дніпру можна здійснювати на кількох орендованих катерах і теплоходах.