Нинішній рік має стати визначальним у проведенні реформи децентралізації, наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, перебуваючи на Тернопіллі. Адже об’єднані територіальні громади мають показати, що після їхнього утворення змінюється у житті кожного. Зміни мають відчути всі. Йдеться передусім про доступну первинну медицину, якісні освітні, адміністративні послуги. «Нам важливо змінити радянську систему управління, коли у столиці визначали стратегію розвитку того чи того населеного пункту. Зараз працюємо над тим, щоб передати важелі впливу на місця», — наголосив він на зустрічі із сільськими, селищними, міськими головами об’єднаних територіальних громад. Важливо також навчити очільників, представників об’єднаних територіальних громад якісно надавати всі необхідні послуги.

Фінансувати медицину треба так, щоб кожна лікарня в регіонах і місцева влада були мотивовані не тільки надати хворому якісну послугу, а й забезпечити постійний нагляд за людиною, щоб запобігти хворобі. Фото з сайту nday.te.ua

На засіданні Геннадій Зубко уважно вислухав міркування, пропозиції присутніх. Зокрема, директор офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук зосередив увагу на теперішніх напрямах-завданнях, які потребують розв’язання. А саме: проведення виборів старост, передача управління структурними підрозділами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, а також коштів від райдержадміністрацій до об’єднаних територіальних громад. Треба спільно з центральними органами виконавчої влади розробити систему надання державних послуг новоствореним громадам.

Тернопільщина — лідер у країні з об’єднання територіальних громад. Наразі діють уже 26. Одну з них — Великогаївську відвідав віце-прем’єр-міністр, ознайомився з її інфраструктурою та стратегією розвитку. Тут серед перших в області взялися за втілення перетворень з децентралізації, провели громадські слухання, висловили власне бачення щодо процесів об’єднання. 14 населених пунктів нині склали цю сільську громаду, в якій мешкає понад 11 тисяч осіб. Голова облдержадміністрації Степан Барна водночас підкреслив, що влада краю працює й надалі працюватиме з очільниками об’єднаних територіальних громад, заохочує їх до участі в грантових програмах, обміну досвідом за кордоном, написання проектів. А Геннадій Зубко дійшов висновку: на Тернопіллі в громадах є бажання брати на себе відповідальність рухатися вперед.

Під час перебування на Тернопільщині Геннадій Зубко взяв участь у зустрічі в межах підписання плану заходів щодо реалізації пілотного проекту зі створення місцевих пожежних команд і розвитку добровільної пожежної охорони в області.

За словами урядовця, на Тернопільщині «є команда однодумців — представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, народні депутати, які мають чітке бачення розвитку краю, що дуже важливо в час змін». Ці слова пролунали на засіданні ради регіонального розвитку Тернопільської області. На цьому заході розглянули питання розроблення Стратегії регіонального розвитку Тернопілля, створення поліцейських станцій, розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Відбулося й підписання меморандуму з передачі функцій архітектурно-будівельного контролю та дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції України Тернопільській міській раді.