ОСВІТА

Для участі в ЗНО зареєструвалося майже 329 тисяч осіб —значно більше, ніж торік
 

Зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти стало звичним явищем нашого життя. Однак у зв’язку з Євро-2012 цього року висловлювались побоювання, що виникнуть труднощі в його підготовці та проведенні.

— Для Українського центру оцінювання якості освіти, — сказала на зустрічі з журналістами його директор Ірина Зайцева, — це не проблема. Все йде за планом. Завершено реєстрацію охочих випробувати свої сили. Всього для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні якості освіти зареєструвалося майже 329 тисяч осіб, що значно більше, ніж торік. Все необхідне для екзаменування підготовлено. Проте бракує коштів на оплату праці екзаменаторів, оскільки бюджетом передбачено фінансування робіт з минулорічною кількістю абітурієнтів. Але й цю проблему, висловила впевненість посадовець, буде розв’язано.

Цього року, за словами Ірини Зайцевої, тестування можна буде пройти з чотирьох предметів, цього досить для вступу до будь-якого вишу. Найбільше абітурієнтів зареєстровано для складання тестів з української мови і літератури (як загальнодержавний обов’язковий предмет), історії України, математики, біології та географії. Уперше в 2012 році майбутні вступники отримають можливість скласти тест зі всесвітньої історії.

Ірина Зайцева розповіла, що найбільша активність майбутніх вступників виявлялася протягом останніх двох тижнів у межах терміну, відведеного для реєстрації учасників ЗНО. Перед вели Донецька й Дніпропетровська області, в яких зареєстровано майже 15% від загальної кількості майбутніх учасників тестування.

Пробне тестування, зі слів Ірини Зайцевої, показало високу явку майбутніх абітурієнтів (майже 91 — 92%). Не зафіксовано жодної скарги щодо процедури його проведення.

Графік проведення ЗНО-2012 складено так, щоб спершу провести випробування з тих предметів, на які зареєструвалося менше абітурієнтів.

Хто без поважних причин запізниться, до тестування не допускатиметься. Абітурієнтам, які з поважних причин не зможуть вчасно з’явитися, буде надано можливість перевірити знання на додатковій сесії, але за умови, що вони матимуть відповідні довідки.

ЗБИРАЄМОСЬ НА ТЕСТУВАННЯ

Учасник  повинен мати при собі:

— Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання;

— документ, що засвідчує особу (назва, серія і номер якого зазначені в Сертифікаті);

— запрошення-перепустку.

Бажано також взяти із собою дві-три капілярні чи гелеві ручки з чорнилом чорного кольору та маленьку прозору пляшку з питною водою.

Не зайвим буде заздалегідь прорахувати маршрут до пункту тестування.

Відбудеться воно впродовж 15 травня — 7 червня.

ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ЗНО-2012

15 травня — хімія

17 травня — російська мова

19 травня — географія

21 травня(І сесія), 22 травня (II сесія)    математика

24 травня    всесвітня історія

26 травня — іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська)

28 травня (І сесія), 29 травня (II сесія)  українська мова і література

31 травня (І сесія), 1 червня (II сесія)    історія України

5 червня — фізика

7 червня — біологія