ПОЗИЦІЯ. Під час візитів до Давоса та Мюнхена Президент Віктор Янукович головну увагу приділяв питанням енергетичної безпеки. Так прокоментував на брифінгу участь глави держави у Всесвітньому економічному форумі та 48-й Мюнхенській конференції з питань політики безпеки радник Президента — керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук.

За його словами, про питання стратегічного партнерства у цій сфері та хід реформування економіки нашої країни йшлося як у публічних виступах Президента, так і під час його зустрічей у Мюнхені з колишнім Держсекретарем США Генрі Кіссінджером та чинним — Гілларі Клінтон.

Уже відповідаючи на запитання журналістів щодо імовірного погіршення відносин із Росією, спричинених різними поглядами на газову проблему, Андрій Гончарук відповів лаконічно: «Певно, що газове питання їх не погіршить, але це певний стримуючий чинник для подальшого розвитку відносин».

За його словами, українська сторона очікувала, що вже на початку 2012 р. переговори щодо зниження ціни на газ для України завершаться, натомість вони невиправдано затягнулися.

Згодом посадовець перейшов і до інших проблемних питань двосторонніх відносин, коментуючи претензії російської сторони до українських виробників сиру. За його словами, в АП досі не отримали кінцевої відповіді щодо цього питання, адже словесна риторика наразі між відомством Росії та заявами українських чиновників не дає змоги зрозуміти, що відбувається насправді.

«Що стосується торговельних війн, то думаю, що попередні періоди були напруженішими стосовно нашої торгівлі. Це не повинно переходити в такі явища з огляду на рівень наших відносин та діалогу», — резюмував він.

На брифінгу також йшлося про ратифікацію договору щодо створення зони вільної торгівлі з СНД. Андрій Гончарук переконаний, що все відбувається за планом, і перебіг подій моніторить Міністерство закордонних справ.

А от інформацію про можливість грошової компенсації від Росії за членство в Митному союзі керівник Головного управління з питань міжнародних відносин спростував.

«Ніхто ні з ким грошима ще не розраховувався за час економічної історії останніх тридцяти років. Справді, збитки Україні в СОТ у зв’язку зі зміною умов членства можуть бути прораховані. Але виплати компенсації, одноразової або з якоюсь розстрочкою, — такого поняття немає. Для того щоб провести переговори зі зміни умов, потрібен не один рік», — пояснив він.