РОБОЧИЙ ВІЗИТ

У Польщі Микола Азаров наголошував на практичній площині дружніх відносин 

У ході зустрічі з Президентом Польщі Броніславом Коморовським глава українського уряду подякував йому за послідовну підтримку євроінтеграційних прагнень України.

У свою чергу глава сусідньої держави зазначив, що наші країни наповнюють практичним змістом стратегічні двосторонні відносини, що вперше за останні два роки Україні вдалося зробити важливі практичні кроки, які наближують європейську перспективу. Він додав, що Україна провела складні переговори щодо Угоди про асоціацію. Водночас він підтвердив, що в усіх контактах з європейськими партнерами Польща й надалі підтримуватиме Україну.

Микола Азаров поінформував про ухвалення Верховною Радою важливого рішення щодо імплементації в Україні Європейської енергетичної хартії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Сторони обговорили також практичний бік двостороннього партнерства. Український гість звернув увагу на динамічне зростання торговельно-економічних відносин, зокрема Микола Азаров зазначив, що товарообіг між країнами у 2011 році зріс на 30% і перевищив 6 млрд дол. Це досить гарний показник. При цьому співрозмовники погодилися, що таку позитивну динаміку слід обов’язково зберегти, адже бажання і можливості для цього є.

Другим важливим пунктом робочого візиту стала зустріч Миколи Азарова з Маршалком Сейму Республіки Польща Євою Копач. Розмова точилася переважно навколо демократичності та прозорості виборчого процесу в Україні. «Ми готові прийняти стільки іноземних спостерігачів, скільки зможуть чи хочуть послати іноземні країни, бо ми зацікавлені у прозорості та легітимності виборів», — запевнив Прем’єр-міністр.

Разом із Євою Копач він взяв участь у церемонії покладання квітів до меморіальних дощок із вшанування пам’яті загиблих парламентаріїв у Смоленській трагедії та загиблих вояків під час Другої світової війни.

Побував Микола Азаров і на Варшавській фондовій біржі, де розповів про завдання українського уряду з модернізації економіки. «Головним є зменшення тіньового бізнесу, тобто створення умов і стимулів, аби бізнес платив податки», — сказав Прем’єр, підкресливши, що уряд проводить процес дерегуляції та зменшення адміністративного впливу на бізнес, завершити який можна буде за рік-півтора.

Крім того, глава уряду підкреслив, що в Україні вдвічі скорочено кількість податків та на 4% зменшено податок на прибуток. Микола Азаров додав, що нині податок на прибуток становить 21%, наступного року він буде 19% і у 2014 році становитиме 16%.

Активно готується Україна і до Євро-2012. За два роки в нас збудовано готелів більше, ніж за 20 років незалежності. При цьому Микола Азаров підкреслив, що цьому сприяло звільнення готельного бізнесу від сплати податку на прибуток протягом 10 років.

Учора в рамках робочого візиту Микола Азаров провів зустріч з  головою Ради Міністрів Польщі Дональдом Туском. Керівники урядів спільно головували на засіданні VI Міжурядового комітету з питань підготовки і проведення Євро-2012.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»