Розвиток вітчизняного нафтогазовидобувного комплексу почався в другій половині 1930-х років,  коли українські геологи першими в Радянському Союзі знайшли нафту на сході України. Тривав він до 1970-х. За словами генерального директора ДП «Укрнаукагеоцентр» Петра Голуба, на сьогодні  вже розвідано 387 родовищ вуглеводнів, або дві третини від  наявних запасів. Це означає, що за понад вісімдесят років нафти і газу в землі істотно поменшало. А якихось нових родовищ геологорозвідка не знаходить тому, що починаючи з кінця 1970-х різко зменшилося фінансування цих робіт. Як вийти зі становища, що склалося, та  виконати настанови Президента щодо зменшення енергозалежності України шляхом нарощення обсягів видобутку газу, в тому числі нетрадиційного, — про це йшлося на Міжрегіональному семінарі-нараді, присвяченому досягненням та перспективам розвитку нафтогазового комплексу Полтавщини.

Складова економічного суверенітету 

Керівники геологічних та геофізичних, нафтогазовидобувних підприємств, сервісних компаній, нафто - і газотранспортних та нафто- і газопереробних підприємств, наукових закладів, а також представники центральних і регіональних органів виконавчої влади ознайомилися  з такими новаціями у роботі підприємств, як  буріння горизонтальних стовбурів, гідророзрив пластів,  а також заходами екологічної безпеки при виконанні цих робіт. Чимало часу і уваги на семінарі приділили налагодженню ефективної співпраці між підприємствами галузі та територіальними громадами.

Як зазначалося в ході цього представницького форуму, незабаром почнемо більш інтенсивно розвідувати, а потім і експлуатувати мезозойські товщі. Уже визначено 10 перспективних для розвідки ділянок, зокрема 6 — у межах Полтавщини. Підраховано, що тільки  зі сланцевих товщ начебто можна буде одержувати трильйони кубометрів газу.

— Хто цим цікавиться, той розуміє, що сьогодні запаси традиційного природного газу вичерпуються, зокрема і на Полтавщині. Тому треба рухатися далі. Це більш складний технологічний процес, але там є запаси. Наприклад, нетрадиційного газу — 31,8 трильйона куб. м, це ті розвідані, які є в полтавській землі, і 6,3 трильйона куб. м — газу традиційного. Так, треба витратити більше ресурсу, коштів для того, щоб видобувати нетрадиційний газ. Але цим шляхом йде увесь світ, і,  гадаю, ми також повинні ним іти. Таке завдання ставить перед нами глава держави. Сьогодні в  Харківській,  Івано-Франківській і Львівській областях уже працюють іноземні структури, які мають досвід видобутку сланцевого газу. Підписано стратегічний договір між міністерством в особі нашої держави і тією ж фірмою «Шеврон». Цим же шляхом рухатимемось і ми. А поки що головне завдання  місцевої влади на Полтавщині переконати громаду в необхідності виконання таких робіт. А також коли дійде черга до нашої області, робити все для того, щоб умови видобутку й експлуатації цих свердловин були безпечними, — пояснив журналістам ситуацію після завершення наради голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко.

Якщо вже видобувати,  то безпечно!

А перший заступник голови Державної служби з питань геології та надр України Олексій Падалко повідомив їм про те, що разом із головою громадської ради при Мінекології та природних ресурсів України Валентином Савицьким у складі української делегації побував у тих районах США, де видобувають сланцевий газ, і принагідно поділився враженнями від поїздки.

  Два місяці тому ми  побували у штаті Пенсильванія, де видобуток цього газу ведеться значними темпами і в значних обсягах. Там спромоглися досягти його собівартості  на рівні 100 доларів за тисячу кубометрів. Для прикладу, в Росії ми закуповуємо газ майже по 500 доларів. Ось вам і різниця. Але найбільше вразило те, що вони ведуть видобуток, не завдаючи шкоди екології, довкіллю. Якщо дотримуватимемося технологічної дисципліни, то і в нас можна досягти такої ж культури виробництва. А загалом видобуток сланцевого газу є для України, і зокрема Полтавщини, неминучим кроком, який ми повинні  зробити. Бо це шлях до нашої економічної незалежності.

Приблизно це ж саме, тільки іншими словами, розповів і Валентин Савицький, акцентувавши на тому, що якщо до нас заходять такі відомі міжнародні компанії, як «Шеврон», «Шелл» і «Мобіл Екс», то нам треба цим розумно скористатися. Тобто навчитися у них новим технологіям, забезпечити наших людей роботою і зарплатою і, як наслідок, стати енергонезалежними.

— Якщо говорити про можливі ризики, то вони, звичайно, є, але все залежить від нас самих. У нас і так довкілля потребує допомоги, на яку треба кошти. А де їх узяти? Ми їх матимемо, якщо вдамося до видобутку нетрадиційних видів вуглеводнів. Адже ми  європейська країна, а вся Європа  наразі йде до сланцевого газу. Ми не можемо плентатися позаду. Вже і Польща почала його видобуток.  Окрім того, при видобуванні сланцевого газу ще не постраждала жодна людина, тоді як на традиційних шахтах щороку гине до 100 чоловік, — прокоментував він.

У ході форуму його учасники мали також змогу  ознайомитися з геологічними особливостями регіону та роботою окремих підприємств галузі, їх напрацюваннями у видобутку вуглеводнів.