НАПЕРЕДОДНІ

Щоб це мали змогу зробити українці, місцева влада переймається проблемою
здешевлення авіа- та залізничних квитків
 

 

Про це журналістам сказав на прес-конференції під час проведення  ХХІ Міжнародного туристичного ярмарку «Крим. Курорти. Туризм-2012» голова  комісії Верховної Ради автономії Рустам Теміргалієв. Серед озвучених посадовцем варіантів — створення кластерів із транспортними компаніями, які включатимуть туроператорів і великі оздоровниці, певні субсидійні програми тощо. Його б слова та Богові у вуха, подумалося тоді, — така  підтримка не завадить у розмові з Укрзалізницею. Нині ясно тільки те, що вона буде не з легких — запрошення  обговорити це питання в рамках форуму транспортники проігнорували. Випадок прикрий, але не визначальний на тлі успішного проведення інших заходів, які змінили традиційний формат ярмарку на більш діловий. За словами міністра курортів і туризму Криму Олександра Лієва, це «стане гарантією успішного проведення цьогорічного курортного сезону». Зокрема йдеться про значну кількість укладених договорів і контрактів між її учасниками.

 

І цього літа  «диких» туристів у Криму буде чимало. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Крим вартий нашої присутності…

Тим часом до загального підсумку можна додати конкретну інформацію для тих відпочивальників, які ще сумніваються: їхати цього року в Крим чи обрати інше місце для літніх вакацій. Так, за словами Олександра Лієва, вартість послуг у курортних закладах зросла в середньому на 3-7%, тобто десь — на рівні інфляції, десь — трохи більше. Не розходяться зі словами міністра і дослідження журналістів: галузь поки що тримає ціни на рівні торішніх. Однак із рішенням нашим співвітчизникам зволікати не варто: керівник однієї з найбільших російських компаній, які працюють із Кримом, Олексій Високанов із задоволенням констатував, що від початку року продаж путівок на півострів зріс на 30%. Ще б пак: порівнюючи з курортами Росії, ціни на них значно нижчі.

Тепер про пропозиції. Їх кількість зашкалює. Причому привертають увагу нові об’єкти, серед яких переважають невеликі пансіонати, міні-готелі, котеджі із затишними територіями і облаштованими пляжами. Вони розкидані майже по всьому узбережжі, зокрема в ще не розкручених місцях. Ясна річ, вже тільки з цієї причини відпочинок там  дешевший, ніж на Південному березі, але хто сказав, що гірший? Тільки той, хто знайомий із Кримом поверхово. Традиційно широкий вибір дитячих оздоровчих таборів — від наметових до дайвінг-клубів.

Однак є й інший сегмент ринку, який поки що не піддається офіційній статистиці. Торік, за деякими підрахунками, понад 4 млн туристів надали перевагу «дикому» відпочинку. Доходи населення падають, отже, цього року їх  буде значно більше. Це підтверджує й моя розмова з господинями приватних осель, які мали трохи розгублений вигляд на тлі агресивної реклами досвідчених «великих» колег. Однак, як сказала мені  Валентина із Судака, «ми задоволені, що взяли участь у ярмарку — навіть не чекали, що буде скільки уваги до наших пропозицій. Наступного року теж приїдемо». А й справді, хто відмовиться від дешевого, але вже цивілізованого відпочинку?

…а також європейських відпочивальників

Попри те, що цікавих заходів на ярмарку не бракувало, чи не найбільшу аудиторію зібрала презентація програми ЄС, яка має за мету модернізувати  курортний комплекс півострова. Це й зрозуміло, адже, за словами міністра, «для туристичного Криму це найважливіша подія за останні 20 років». Чи не стане вона черговим піар-ходом, на який буде витрачено чималенькі кошти — 5 млн євро, ми довідаємося незабаром: успішні на теренах туристичної Європи експерти, які створили консорціум виконавців, мають спільно з кримчанами показати результат уже за 3 роки. На що витрачатимуть  гроші?

Перелік заходів значний, однак зупинимося на кількох із них. Ось що сказала учасниця програми Хелен Ллойд: «Ми хочемо розширити туристичний сезон, сюди має  приїжджати якомога більше багатих туристів. При  цьому треба думати, що вони хочуть сьогодні і завтра». Іншими словами, йдеться про створення нових турпродуктів, які унеможливлять поняття «міжсезоння».

Рецепт повернення заможних відпочивальників до рідних берегів (а саме вони здатні швидко підтримати галузь легально) простий. Це  — створити для їхнього відпочинку умови, коли висока ціна за послуги відповідає такій самій високій якості. Та вони й самі раді повертатися.  Як зазначила директор департаменту з продажу компанії «Кандагар-Тур» Евеліна Руснак, попит на об’єкти розміщення високого рівня є завжди.

До таких належать недавні новобудови Великої Ялти — «Кримський бриз», «Пальміра Палас», «Респект-Хол», де журналістам удалося побувати. Що передусім впадало в око — високі стандарти обслуговування: тут персонал уміє усміхатися, бути патріотом свого закладу, а тільки високими зарплатами цього не досягти. Скажімо, з менеджером вілли «Єлена» — ялтинської архітектурної перлини, яку дбайливо реставрували три роки, — Оленою ми познайомилися на виставці. Здавалося б,  який їй сенс пропонувати журналістам відвідати один із найпопулярніших об’єктів міста, де зупиняються найвідоміші люди? «Нам не потрібна реклама — нам цікава ваша думка», — почули у відповідь. 12 балів!

Повірте, це не дрібні подробиці: в курортному Криму нині навіть удень з вогнем не знайти справді хорошого офіціанта чи покоївку. До речі, вагома складова програми ЄС —  започаткування школи для навчання  персоналу, що задіяний у туристично-курортній сфері. За планом, цього року документ про її закінчення отримають понад 3 тисячі осіб.

Яке оздоровлення  під палючими променями?

Загалом хоч би які пункти програми ми називали, всі вони підпорядковані одній меті: Крим має стати бажаним місцем для відпочинку дедалі більшої кількості туристів, зокрема і  європейських. Не в останню чергу їх мають привабити лікувальні можливості місцевих оздоровниць. А їх тут понад 600. Тільки ось навіть не всі кримчани знають про це. Мабуть, тому, що половина з них, як казали посадовці, не варта доброго слова, але чимало й таких, що своєю діяльністю творять славу півострову. Це також шлях позбавити Крим міжсезоння.

До речі, цього року на півострові святкують  225-річчя  кримського туризму — саме стільки минуло часу після першої організованої  подорожі на півострів  імператриці Катерини II, яку, жартують кримчани, для неї організував «туроператор» Григорій Потьомкін. Згодом сюди почали приїжджати на відпочинок вельможі, однак далеко не у високий сезон — тоді це був моветон: яке оздоровлення під палючими променями? Та й за радянських часів оздоровниці були заповнені майже цілорічно. Нині Крим — тільки пляж, за який деруть захмарні ціни, бо за  два місяці треба назбирати на прожиття до наступного літа.

Скажімо, в одному з найкращих санаторіїв півострова — «Крим», що в Партеніті, — влітку відбою немає від відпочивальників. Їх приваблює чудовий парк на 33 га, власний пляж. Однак нині — голо й пусто. Простоює унікальне обладнання, не мають змоги застосувати своє вміння медики, позбавляють себе комфортного лікування пацієнти із захворюваннями дихальних шляхів, кровообігу, нервової системи,  опорно-рухового апарату тощо. Тим часом  керівництво закладу розширює лікувальну базу — кілька років тому відкрито відділення дельфінотерапії, хоч утримувати вибагливих тварин та чималенький басейн із морською водою вельми складно.

Який вихід пропонує  місцева влада з такої ситуації? За словами Рустама Термігалієва, санаторії, які працюють цілорічно і заповнюються взимку більш ніж на 30%, треба звільнити від податку на додану вартість тощо. Це дасть змогу знизити вартість путівки, а отже, залучити більше пацієнтів. Такий законопроект розробили в автономії, тепер рішення за Верховною Радою України.  

Щодо санаторних закладів, які не відповідають сучасним вимогам, то вони потребують передовсім ефективного власника, державі їх утримувати не під силу. Це, зрозуміло, не стосується дитячих оздоровниць або тих, які показані  для інвалідів чи складних захворювань.  

Від Ялти  до Синопа —  280 км

Трохи більше до портів інших кран басейну Чорного моря. Ці цифри учасники одного з  центральних заходів ярмарку — 1-го Чорноморського туристичного форуму згадували, коли говорили про перспективи спільної справи — створення чорноморського туристичного продукту. Тим часом Туреччина, яка, до речі, входить до десятки країн світу з виїзного туризму, до цього готова: пропозиції, що прозвучали з вуст заступника міністра культури й туризму Озгюра Озаслана, були чи не найзмістовнішими. Та й загалом турецький десант на виставці справляв враження: 25 туроператорів. Співпраця з країною, яка досягла відчутних успіхів у розбудові туристичної галузі, також має сприяти модернізації туристично-курортного комплексу Криму. Зокрема заслуговує на увагу прагнення Туреччини активно змінювати імідж: із країни пляжного туризму на країну культурного туризму. В рамках чорноморського співробітництва такі спільні проекти дадуть змогу значно урізноманітнити відпочинкові пропозиції для громадян наших країн. Зазначу, що цього року вперше для майже 400 кримських екскурсоводів вхід на ярмарок був безкоштовний, а під час виставки відбулася презентація  нових туристичних маршрутів  з використанням об’єктів історико-культурної спадщини.

ЕКСКУРСАНТУ НА ЗАМІТКУ

До нового курортного сезону турфірми, музеї, заповідники підготували понад 40 нових маршрутів. Заслуговують на увагу етнографічні тури: «Греки Криму: історія завдовжки 26 віків», «Іудеї Криму: 2000 років історії і культури», «Німці в Криму», «Сторінки історії і культури кримських караїмів», «Кримчаки — хто вони?», «Французький слід на кримській землі», «Мозаїка народів Криму» тощо. Туристам пропонуватимуть тролейбусні, велосипедні, археологічні маршрути, військові тури. Для любителів екстриму — квест-екскурсії, адреналін-тур, відкрито мотузковий парк SkyWay тощо.

Щодо інших нових об’єктів, які раджу відвідати обов’язково:  історичний музей «Ларишес», де зібрано унікальну колекцію матеріалів з історії кримських татар,  музейний комплекс  «35-та берегова батарея», до речі, вхід безкоштовний, Ялтинський театр вина, де по-особливому представляють свою продукцію члени незалежної асоціації виноробів Криму.

 

СКІЛЬКИ БУДЕ КОШТУВАТИ ЛІТНІЙ ВІДПОЧИНОК

 

Приватний сектор — від 60 до 300 грн з людини (доба)

Міні-готелі, пансіонати — номер (стандарт)

від 200 до 500 грн

Санаторій 1 люд\доба від 270 грн

Дитячий відпочинок

Наметовий табір — від 60 до 180 грн (доба)

Оздоровчі табори

За зміну 21 день включно з трансфером: від 6730 до 8290

Туркомплекс

Зміна 16 днів — від 5600 грн.