ТАК ТРИМАТИ 

На Дніпропетровщині відкрили відразу три навчальні заклади
 

День знань у Придніпров’ї відзначили відкриттям нових шкіл, розрахованих загалом на 921 учня: двох сільських та однієї в обласному дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я». Усі вони забезпечені комп’ютерною технікою, новими меблями та навчальним обладнанням, енергоощадними вікнами й сучасними котельнями. На 100% забезпечені безкоштовним підвозом дітей і вчителів, мають власні сторінки в Інтернеті, щоб брати участь у проекті «Обласна електронна школа».

«У рамках регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині — новий стандарт освіти» в області реконструюють і будують нові навчальні заклади. Це важливий крок у забезпеченні якісної середньої освіти молоді нашого регіону та підготовці школярів до вступу у виші й переходу в доросле життя», — підкреслив на урочистому відкритті голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Нові школи, відкриті 1 вересня на Дніпропетровщині, мають сучасні комп'ютерні класи. Фото надане прес-службою Дніпропетровської ОДА

У село Михайлівка Синельниківського району до школи, побудованої у 60-х роках минулого сторіччя, місцеві дітлахи, зокрема із сусідніх Василівки та Павлівки, раніше ходили у дві зміни. До того ж, будівлю давно визнано аварійною. Нині в Михайлівці діти вчитимуться в оновленій школі у комфортних умовах і в одну зміну. Два корпуси старої будівлі реконструювали і спорудили новий третій, завдяки чому кількість навчальних місць зросла до 200. Усього на реконструкцію об’єкта витрачено 28 млн 984 тисяч гривень, зокрема на облаштування території (баскетбольний майданчик та пішохідні доріжки, озеленення), побудову насосної станції, модульної міні-котельні тощо. У школі з’явилися найбільші в районі спортивний та актовий зали, класи-майстерні, обладнані сучасними верстатами для хлопців і трьома швейними машинками  для дівчат.

Оновлена Михайлівська школа має всі можливості, щоб стати потужним освітнім комплексом Синельниківського району. Навчальний заклад проводить профільне сільськогосподарське навчання з поглибленим вивченням біології та аграрних дисциплін. Спеціально поряд зі школою виділено гектар землі, де за участі викладачів Дніпропетровського аграрного університету школярі зможуть практикуватися в цьому напрямку діяльності. А наступного року планують закласти сад.

У селі Піщанка Новомосковського району відкрито найбільшу і найсучаснішу сільську школу Дніпропетровщини, розраховану на 525 учнів. Стару будівлю навчального закладу зведено ще в 1914 році. У такому приміщенні навчалися діти з чотирьох сіл у дві зміни, а деякі учні їздили на навчання до Новомосковська чи Дніпропетровська.

Тепер нове просторе приміщення школи загальною площею понад 4,5 тис. м2 має 24 класні кімнати, зокрема два комп’ютерні класи. У школі організовано профільне навчання з 10 класу за природничо-математичним та суспільно-гуманітарним напрямками. На базі відремонтованого спортзалу та приміщення колишньої початкової школи створено спортивний комплекс. На шкільному подвір’ї облаштовано нові спортивний і дитячий майданчики. А у відремонтованому старому приміщенні відкрито вечірню школу, трудові майстерні й класи для занять образотворчим мистецтвом, музикою й співами. Вартість новобудови становить понад 16,5 млн грн (14 млн грн виділено з держбюджету, понад 2,5 млн грн — з обласного).

Обласний дитячий центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я», відкритий 21 червня у селі Орлівщина Новомосковського району Прем’єр-міністром М. Азаровим, уже охрестили дніпропетровським «Артеком». Це унікальний заклад, у якому діти мають можливість відпочивати, оздоровлюватися, проходити обстеження, а якщо потрібно — й лікування без відриву від навчального процесу. 1 вересня тут відкрили нову триповерхову школу. Навчальні кабінети в ній оснащено інтерактивними дошками, мультимедійною системою, а комп’ютерний клас — ноутбуками.

ДОВІДКА «УК»

1 вересня до шкіл Дніпропетровської області в перший клас пішли понад 30 тис. дітей, в 11 клас — понад 20 тис. Загалом кількість учнів у 2012/2013 навчальному році становить більш як 300 тисяч, у сільській місцевості — понад 47 тисяч.