Шахтарська столиця вже традиційно на два дні перетворилася ще й на столицю ковалів: цього разу в місцевий парк кованих фігур приїхали більш як сотня учасників з багатьох міст України та Росії. А багато колег, які готуються до конференції Кільця європейських міст ковалів, що відбудеться в Італії (торік захід проходив у Донецьку), беруть участь у фестивалі заочно: зразки робіт майстрів молотка надійшли з Нідерландів, Норвегії та інших країн.

Гуртом і «Коваля» кувати легше. Фото з сайту infodon.org.ua

Родзинкою цьогорічного дійства, безперечно, стало встановлення на почесному місці в парку фігури коваля-«інтернаціоналіста», каркас якого презентували ще рік тому. За задумом ініціаторів відкриття колоритної композиції «Коваль», учасники фестивалю з різних країн гуртом «одягають» фігуру заввишки три з  половиною метри у металеві вироби — підкови на щастя, герби міст, монети тощо. За словами президента гільдії ковалів Донбасу Віктора Бурдука, скульптуру прикрасять 150 кованих мініатюр.

Хто сказав, що це не жіноча робота?

«Наше місто шанує традиції, закладені попередниками, які дивували Європу своїми витворами, — сказав під час відкриття фестивалю міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Наприклад, наш земляк коваль Олексій Мерцалов зі звичайної залізничної рейки викував справжній шедевр — «Пальму Мерцалова»,  і ця робота відома у всіх куточках світу. Вже вп’ятнадцяте ми проводимо фестиваль ковальської майстерності в унікальному парку кованих фігур, який щороку поповнюється новими цікавими експонатами. Тут зокрема можна побачити справжні витвори мистецтва, які демонструють дуже важку і водночас творчу роботу коваля». До речі, після цьогорічного фестивалю у Донецьку залишаться три ковані мініатюри архітектурних споруд: Пізанська башта, азійська пагода та млин.

У житті чоловік має збудувати дім, або пагоду

А ще однією особливістю традиційного заходу стала своєрідна прем’єра: вперше участь у фестивалі взяла єдина в Україні Кримська дитяча школа ковальського мистецтва, а її керівник Андрій Давишний провів майстер-клас для юних донеччан, які змогли взяти в руки молоток і опанувати ази ковальського ремесла.