СПІВПРАЦЯ

Завдяки допомозі швейцарців у Роменському районі  запрацював сільський водогін

Одразу в чотирьох сільських населених пунктах Сумської області стали до ладу новоспоруджені та реконструйовані системи  водопостачання. Давно очікувані соціальні «новосілля» справили мешканці Салтикового та Красного Конотопського, Борозенки і Глинська Роменського районів. Загалом введено в експлуатацію майже сотню кілометрів мережі, за допомогою якої якісну питну воду відтепер одержують понад 2100 місцевих селян.

Це — результат планомірної і копіткої роботи з реалізації швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, що виконується компанією Skat і фінансується Швейцарською Конфедерацією. Сумщина стала третім регіоном після Вінниччини та Автономної Республіки Крим, де проект перейшов у другу фазу і триватиме до кінця нинішнього року.

Сільський водогін відкрив заступник голови Сумської ОДА Олександр Цупко.
Фото надане прес-службою Сумської ОДА

Як наголосив голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, подібна співпраця надзвичайно корисна і потрібна області. Свого часу для участі в проекті були визначені Конотопський, Роменський і Кролевецький райони — загалом 11 сільських рад. Як з’ясувалося, всі вони гостро потребували поліпшення системи водопостачання, але самотужки не могли справитися з цією задавненою проблемою. Міжнародний проект передбачав дольову фінансову участь як районних і сільських бюджетів, так і коштів населення. Таким чином місцеві громади самі взялися за розв’язання соціальних проблем, набули досвіду господарювання,  розумного витрачання коштів, спільного планування. Загалом залучено і використано більш як 7 мільйонів гривень, з яких понад 2,5 мільйона — кошти DESPRO.

За словами експерта проекту Марини Бриль, Сумщина успішно складає соціальний іспит. Прокладання вуличного водопроводу в селі Глинськ  протяжністю 24 кілометри дало змогу забезпечити питною водою 916 жителів. Загальна вартість робіт — понад мільйон гривень, з яких більш як 50 відсотків — місцевого населення. У  селі Салтикове прокладено 9  кілометрів водогону, встановлено водонапірну башту, до системи постачання підключено 154 домогосподарства, в яких 477 мешканців, і місцевий навчально-виховний комплекс. А в Краснянській сільській раді воду одержали жителі Вишневого та Лебедєвого. Тим часом в інших селах роботи ще тривають. На черзі — Камінь і Ленінське Кролевецького району. Вже замовлено і виготовлено проектно-кошторисну документацію, відтак і тут у селянських домівках незабаром  буде централізоване водопостачання.