Якщо ви найближчим часом плануєте встановити газовий котел чи колонку або замінити старе обладнання, фахівці радять дотримуватися простих правил і запевняють, що тоді проблеми у вас не буде. Довіряти встановлення газових приладів слід тільки професіоналам. Як повідомили «УК» в ПАТ «Київоблгаз», це може бути газова компанія, яка обслуговує ваш регіон, або приватні спеціалізовані організації з відповідною кваліфікацією співробітників і дозволом на виконання газонебезпечних робіт, виданим територіальним управлінням Держгірпромнагляду. 

Опалювальні газові прилади — котли і колонки — можна встановлювати тільки в кухні, нежитловому приміщенні або в котельні (згідно з вимогами державних будівельних норм (ДБН) В.2.5 -20-2001 «Газопостачання» — ДБН встановлюються нормативними документами Мінрегіону України).

Ці прилади мають обладнуватися автоматичними пристроями, які забезпечують відключення пальників у разі припинення подачі газу, зниження його тиску нижче за норму, погашення полум’я на пальниках та за нестачі необхідної тяги в димоході. Імпортні газові котли й колонки повинні відповідати нормам і державним стандартам, що чинні на території України, та повинні мати відповідні паспорти на експлуатацію. Докладнішу консультацію щодо вимог до технічних характеристик опалювальних приладів можна отримати в газовому господарстві регіону, де проживаєте. Там можна й замовити послугу з їхнього встановлення.

Для заміни старого обладнання на нове або зміни його місця розташування потрібно отримати нові технічні умови. Орієнтовна вартість робіт і послуг зі встановлення та приєднання до газопроводу проточного водонагрівача, за інформацією ПАТ «Київоблгаз», становить майже 760 гривень, газового котла — 1100 гривень (ці ціни можуть різнитися залежно від регіону).

Фахівці радять тим, хто збирається встановити чи замінити газове обладнання, купувати тільки сертифіковане і в спеціалізованих магазинах (з документами від заводу-виробника й гарантійним обслуговуванням). Вчасно проводити перевірку димових і вентиляційних каналів у спеціалізованих організаціях, які мають дозвіл Держгірпромнагляду (ця організація проводить розслідування обставин і технічних причин аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті. — Ред.). Без акта перевірки димовентиляційних каналів (ДВК) вам обладнання не замінять і нове не встановлять! Якщо збираєтеся скористатись послугами зі встановлення обладнання сторонньої організації, переконайтеся, що вона має на це чинний дозвіл, виданий територіальним управлінням Держгірпромнагляду. Перевірити легітимність і чинність дозволів організацій, що встановлюють газове обладнання і перевіряють димові та вентиляційні канали, можна у відкритому реєстрі Держгірпромнагляду.

«Неякісне або таке, що не відповідає проекту, газове обладнання, а також його установлення без узгодження з газовим господарством можуть стати причиною аварійної ситуації», — підкреслює перший заступник голови правління ПАТ — головний інженер Київоблгазу Павло Кишкар. Також він звертає увагу на те, що не можна встановлювати електровитяжку у приміщенні, де є газові прилади з відведенням продуктів згорання в димохід. Якщо одночасно працюють електровитяжка і газовий прилад (димохідна газова колонка або котел), то чадний газ, який утворюється під час роботи приладу, не виводиться в димохід, а надходить через зворотну тягу і накопичується в приміщенні. Потрібно регулярно провітрювати приміщення, де працюють газові прилади. Отруєння організму може спричинити 0,05% чадного газу в повітрі, а 1% — призвести до смерті. Тож пам’ятайте, що навіть мізерний на перший погляд відсоток може коштувати життя. 

Тому до вирішення власних «газових» питань ставтеся завжди уважно і прискіпливо. 

ДОВІДКА «УК» 

Для встановлення газового котла чи колонки потрібні такі документи:

♦ Заява від споживача

♦ Свідоцтво права власності на будинок чи квартиру

♦ Паспорт власника та ідентифікаційний код

♦ Копія довіреності ( для уповноваженої особи)

♦ Для приватних будинків/квартир — технічний паспорт (з БТІ)

♦ Акт перевірки димових та вентиляційних каналів, який видають спеціалізовані організації (повинні мати дозвіл Держгірпромнагляду)

♦Технічні паспорти на нове газове обладнання