Членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій зустрічали в конференц-залі будівлі парламенту Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Спікер парламенту подякував гостям за роботу зі зміцнення духовного, морального, патріотичного фундаменту нашої країни і за допомогу всім постраждалим внаслідок воєнних дій на Донбасі та анексії Криму.

У цьому контексті глава парламенту нагадав, що, незважаючи на старт мирних домовленостей, російська сторона понад тисячу разів відкривала вогонь проти наших бійців у зоні АТО. Зафіксовано й випадки знищення терористичними угрупованнями церков, молитовних будинків. «Увесь цивілізований світ підтримує Україну, але дуже важливо, що у цих важких випробуваннях нашу країну підтримує Господь. Ваші церкви й релігійні організації, які щодня звертають свої молитви до нашого великого Бога, зробили дуже багато корисних справ. 

Я переконаний у перемозі України, тому що з нами правда і з нами Бог», — сказав Олександр Турчинов.

А потім додав, що нині країна все ж відновлюється — разом із нею й законодавча влада. Зважаючи на проведення 26 жовтня парламентських виборів, Голова ВР попросив духовенство вплинути зверненнями на громадян, щоб вони обрали парламент, який дійсно захищатиме інтереси України. А ще — визначити напередодні цього дня дату проведення спільної молитви за Україну.

Після того, як учасники зустрічі вшанували пам’ять загиблих героїв, мирних громадян і церковнослужителів хвилиною мовчання, слово взяв Прем’єр-міністр. Він заявив, що уряд не допустить розгортання протистояння на міжконфесійному грунті: «Той, хто хоче зруйнувати Україну, почне воювати, передовсім, на грунті релігії. Це найстрашніша війна. Я робитиму все для того, щоб переслідувати по закону чи-то незаконні захоплення церков, чи-то переслідування священиків».

Окремо Арсеній Яценюк згадав про факти вбивств священиків на територіях Донецької і Луганської областей, які контролюються терористами, та про спроби ворога всілякими методами дестабілізувати ситуацію в країні. «Я окремо маю звернення до Української православної церкви з приводу того, що у вас є вплив на сході. Дуже було б важливо, щоб ви використали свій вплив проти тих, хто знущається над людьми, захоплює людей. Тому що ми туди достукатися не можемо», — так глава уряду закликав представників УПЦ Московського патріархату допомогти  у звільненні заручників. Він також закликав членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій допомогти владі в підтримці людей, які вимушено виїхали з Донецької і Луганської областей, — а таких уже 350 тисяч.

Вже наступного тижня Центральна виборча комісія ухвалить рішення, згідно з яким тимчасово переміщені донбасівці зможуть взяти участь у голосуванні на парламентських виборах. За спрощеною процедурою цю категорію українців зареєструють і включать до списків виборців. «У кожного громадянина України, незалежно від місця його проживання нині, є ключове конституційне демократичне право участі у виборчому процесі», — пояснив Прем’єр.

Предстоятель Української православної церкви (Київського патріархату), патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зазначив, що представники його церкви надають військовослужбовцям гуманітарну допомогу та вже замовили партію теплого одягу для бійців. До речі, ініціативу «Милосердя без кордонів» (іншими словами, це гуманітарна допомога війську) підтримали всі церкви нашої країни.

У благодійній підтримці українців Філарет вбачає єднання нації. «Український народ довів, що він достойний мати Українську державу, бо молодь добровільно іде захищати свою землю — помирає, але захищає», — пояснив він та пообіцяв закликати українців бути активними на парламентських виборах. — Нам потрібен не абиякий парламент, а парламент, який захищатиме і Українську державу, і Український народ».

Загалом члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій підтримали політику Кабінету Міністрів щодо зміцнення обороноздатності країни, гармонізації державно-церковних відносин, захисту прав і свобод громадян. На їхню думку, уряд за сім місяців зміг вирішити низку питань, які не порушувалися протягом усіх років незалежності.

До речі. Кабінет Міністрів своїм розпорядженням зобов’язав Кримський дім сприяти роботі Всеукраїнської ради церков. Лишилося тільки прописати точне місце розташування у Києві цього державного підприємства. Ще одним рішенням уряд створив капеланську службу в Збройних силах, Національній гвардії, Службі безпеки. Окрім цього, новий закон «Про освіту» дає змогу Міністерству освіти і науки ліцензувати духовні навчальні заклади, тобто надавати їм такий самий статус, як і іншим навчальним закладам країни. А ще Кабмін на 50% знизив тариф на електроенергію для релігійних організацій.

До слова, у середній школі для учнів 5—6 класів введено окремий курс релігійного виховання. Арсеній Яценюк пояснив нововведення так: «Важливо, щоби такий курс дійсно проповідував Боже слово і навчав дітей, як треба поводитися, думати про свою країну, як треба спільно молитися і виконувати Боже слово».