ТЕНДЕНЦІЯ

Західні банки згортають свою присутність в Україні, а російські, навпаки, нарощують

2012-й ознаменувався виходом деяких іноземних банків з України. Так, за результатами минулого року було продано такі фінустанови:  Volksbank (Австрія), SEB Bank (Швеція), банк Форум (Commerzbank, Німеччина), Societe Generale (Франція), Erste Bank (Австрія). У 2013 році, як зазначають експерти, з України можуть піти ще 3—5 банків.

У чому причина такої негативної тенденції? Невже вона криється лише в тому, що західним бізнесменам важко працювати в наших реаліях з причини частих змін законодавства та через бюрократію?

Як виявилося, не зовсім так. На думку заступника голови правління, начальника департаменту економіки та фінансів АТ «Єврогазбанк» Романа Горбачова, основна причина такої тенденції — нестабільна економічна ситуація в Євросоюзі. За його словами, західні фінустанови заходили на український ринок через велику дохідність (якої ніколи не було в них на батьківщині), зростання економіки України і ринку кредитування. Зараз цього вже немає, і закордонні фінансові «друзі» мають такі самі проблеми з ліквідністю, як і їхні українські колеги.

І справді, якщо простежити ретроспективу, то можна дійти висновку, що в 2005—2008 роках, коли на закупівлю іноземцями українських банків був ажіотаж, частка закордонного капіталу в нашій системі перевищила 40%. Дохідність за кредитами в Україні була 10—16%, у країнах єврозони — лише 3—4%. Звісно, що європейський капітал просто потягнувся на ласий український шматок.

На думку експерта Еріка Наймана, на піку активності західні партнери вклали в Україну до 40 мільярдів євро, проте на кінець 2012 року цих коштів залишилося лише не більш як 10 мільярдів євро. Експерт упевнений, що саме внутрішні економічні проблеми у країнах ЄС спонукали іноземців згортати свої програми в нашій країні.

Що ж чекатиме на нас у цьому аспекті? Чимало експертів стверджують, що така тенденція матиме продовження, й більшість іноземних банків шукатимуть, кому можна продати свої «дітища» в нашій країни. Проте реальних покупців нині обмаль.

Утім, на тлі такої ситуації в Україні лише посилюють свої позиції російські банки, а також великі державні українські фінустанови. На думку незалежного експерта Вадима Соколенка, банкіри України та Російської Федерації набагато краще розуміють, як ефективно навіть за нинішніх непростих умов можна працювати в наших реаліях. «Відомо, що ще рік тому керівництво Росії збирало у Кремлі голів трьох банків, які працюють в Україні: ВТБ Банк, Сбербанк Росії та Промінвестбанк. Там було вирішено поділити сфери впливу між ними, щоб фінустанови не конкурували між собою. Так, дійшли висновку, що роздрібними продуктами займатимуться ВТБ Банк та Сбербанк Росії», — наголошує він.

Але слід додати, що, приміром, Сбербанк Росії наприкінці минулого року заявив, що хоче продати Фольксбанк, який він купив свого часу. Так, росіяни також мають певні проблеми.

Проте як наголошено в огляді, який підготували фахівці аудиторської компанії Ernst&Young, комерційні банки з російським капіталом і в 2013 році нарощуватимуть свої портфелі в Україні. Втім, зазначається, що збільшення таких обсягів спостерігатиметься в сегменті беззаставних споживчих кредитів, а також карткового кредитування. Однак російські банкіри не хочуть (українські також) серйозно займатися іпотекою.