Візит Голови Ради Міністрів Польщі Еви Копач до України був надзвичайно плідним. Під час зустрічей пані Копач з Президентом України Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком обговорювали не лише питання двостороннього співробітництва, а й міжнародної безпеки та миру в Європі.

Сусідське порозуміння — запорука успіху

На спільній прес-конференції глав урядів України та Польщі, яка відбулася після завершення міжурядових консультацій, Арсеній Яценюк наголосив, що на Раді Міністрів закордонних справ Європейського Союзу, яка завершилась напередодні, у центрі уваги також була глобальна світова безпека і російська агресія проти України. Прем’єр привітав той факт, що «Європа утримувала, утримує і буде утримувати єдність щодо засудження російської військової агресії і санкцій стосовно Росії».

«Ніхто не буде знімати санкції з Росії доти, доки Росія не відведе свої війська, не перестане відправляти танки і артилерію, не зупинить своїх терористів, не відновить контроль над українсько-російським кордоном і не виконає в цілому Мінську угоду, на якій стоїть підпис Російської Федерації», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк вкотре нагадав, що Україна воює не лише за свою незалежність, вона бореться за мир і безпеку в Європі. І хоча наразі не всі поділяють таку точку зору, з Польщею ми маємо повне порозуміння. Звідси й «неймовірно високий рівень двосторонньої співпраці», який стосується чи не всіх сфер життєдіяльності.

Взяти хоча б транскордонну та прикордонну співпрацю двох країн. Вона й раніше розвивалась досить успішно. Нині ж сторони вирішили розширити дію угоди про малий прикордонний рух, за якою раніше могли вільно переміщатися 150 тисяч громадян, а незабаром — до одного мільйона осіб.

Ева Копач конкретизувала допомогу нашій країні. Фото з сайту kmu.gov.ua

За економікоюне забулипро освіту

Та чи не найважливішими під час перемовин були питання економічного співробітництва. Уряд Польщі оголосив про програму кредитування для української економіки на 100 мільйонів євро на термін понад десять років.

«Це конкретна підтримка для малого і середнього бізнесу, підприємців та української економіки», — пояснив Арсеній Яценюк і додав, що двостороння комісія з питань торговельно-економічного співробітництва напрацьовуватиме механізми реалізації цієї кредитної угоди.

Є певні домовленості й про технічні консультації щодо модернізації українських теплоелектростанцій для використання всіх марок вугілля, які Україна зможе видобувати сама та імпортувати з Польщі. Це дуже важливо, адже вітчизняні теплоелектростанції побудовані таким чином, що можуть використовувати тільки вугілля певних марок, яке нині видобувають на тимчасово окупованих територіях. На модернізацію ТЕС можуть частково спрямувати й уже згаданий польський кредит.

А ще Польща намагається допомогти Україні вийти з російської енергетичної залежності. Задля цього було укладено угоду про будівництво газогону протяжністю 110 км та потужністю майже 10 мільярдів кубометрів. Згідно з нею НАК «Нафтогаз України» та польська компанія  Gaz-System S.A домовилися про будівництво інтерконектора між обома країнами. І це, за словами Арсенія Яценюка, буде не реверс газу, а доступ до газу на LNG-терміналах, які вже збудовано в Литві та Польщі. Йшлося і про доступ України до німецького газового ринку як одного з найбільших в ЄС і про Євроазіатський нафтотранспортний коридор, який стане предметом окремого обговорення у межах двосторонньої економічної комісії.

Під час переговорів сторони не обійшли увагою й такий важливий аспект, як військово-технічне співробітництво. Оборонні відомства України та Польщі провели щодо цього відповідні консультації. На переконання Арсенія Яценюка, співпраця в цій галузі — предмет окремої уваги і окремий пріоритет у наших двосторонніх відносинах.

Ішлося на українсько-польських міжурядових консультаціях і про подальше укріплення контактів на теренах освіти, науки та гуманітарного співробітництва. Арсеній Яценюк відзначив важливість пропозиції польської сторони щодо нових стипендій для українських студентів. Згідно з однією із програм нині у польських університетах навчаються 79 студентів з України. Міністерство освіти і науки розглядає заявки на другий етап програми, за якою з лютого 2015 року 450 українських студентів та аспірантів розпочнуть навчання у Польщі. Ще одна програма з обміну професійним досвідом діятиме для викладачів українських університетів, яким нададуть 60 стипендій.

Сторони розраховують на плідну співпрацю та обмін досвідом не лише у сфері вищої освіти, а й загальної середньої. Між Міністерством освіти і науки України та Міністерством національної освіти Польщі підписано угоду, згідно з якою відбуватиметься обмін викладачами та вихователями дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів обох країн.