З послами всіх країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєттом і представництва ЄС в Україні Яном Томбінські зустрівся міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Він поінформував про позицію Української сторони за результатами третього раунду переговорів у форматі Україна — ЄС — РФ з питань безпеки поставок природного газу в Україну та до країн ЄС.

Експортне мито як дишло

Вітчизняний фахівець наголосив, що найрезультативнішими були переговори 2 червня 2014 року, коли російська сторона отримала частину оплати — 786 мільйонів доларів за січень, лютий та березень 2014 року, що не викликала заперечень в обох сторін, та погодилася на пакетне врегулювання проблеми шляхом узгодження ціни на газ та графіка оплати. Проте, за словами міністра, вже під час третього раунду переговорів 9 червня російська сторона змінила свою позицію і визначила новий підхід до формування ціни: її може бути знижено на 100 доларів за рахунок скасування експортного мита.

Українська сторона, зазначив Юрій Продан, вважає пропозицію російських партнерів щодо врегулювання ситуації із постачанням природного газу як політично вмотивовану та таку, що не відповідає критеріям ринкового підходу та справедливості, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

«Для України неприйнятний запропонований російською стороною механізм зміни вартості природного газу шляхом встановлення так званої знижки за рахунок скасування експортного мита. Українську сторону не влаштовує ситуація, коли ціна на природний газ може змінюватися російською стороною в односторонньому порядку, як це вже було у квітні 2014 року», — наголосив міністр.

Зарубіжних гостей було поінформовано, що Українська сторона пропонує вирішити питання встановлення ринкової недискримінаційної ціни на природний газ шляхом внесення відповідних змін до контракту на його постачання між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром», що було б найбільш логічним та ефективним рішенням щодо гарантій стабільності ціни. Оскільки подальші зміни у цьому разі як щодо ціни, так і решти умов постачання, залежатимуть виключно від домовленостей компаній або підпадатимуть під юрисдикцію Стокгольмського арбітражу.

Очільник Міненерговугілля наголосив, що тільки ринкова ціна — оптимальна з точки зору економічного ефекту для обох сторін, оскільки дає змогу НАК «Нафтогаз України» розмістити весь обсяг запропонованого газу на українському ринку палива та максимізувати ВАТ «Газпром» обсяги постачання газу в Україну за розумної прибутковості.

«При фіксації такої ринкової ціни з 1 квітня цього року в контракті НАК «Нафтогаз України» у найкоротші терміни може погасити заборгованість за природний газ, що постачався, та забезпечити стовідсотково безперебійні розрахунки з ВАТ «Газпром» за поточні постачання газу», — запевнив Юрій Продан.

Відповідаючи на запитання послів, вітчизняний урядовець зокрема наголосив на необхідності формування ціни на газ на принципах, які діють у контрактах європейських компаній, а також на необхідності збільшення реверсних поставок газу в Україну.

Міністр високо оцінив позицію європейських партнерів, які з розумінням сприймають пропозиції української сторони, та висловив сподівання на взаємовигідне врегулювання ситуації шляхом тристоронніх переговорів і готовність до їх продовження. Проте у разі недосягнення домовленості — питання буде передано на розгляд Стокгольмського арбітражу.

Рано чи пізно порозуміння на газовому ринку буде досягнуто. Фото з сайту sergofan-prok.livejournal.com

Домовлятися таки треба

З цього приводу НАК «Нафтогаз України» поширив відповідну заяву. Якщо російська сторона не змінить свою позицію стосовно одностороннього формування ціни на імпортований в Україну газ, то продовження конструктивного діалогу буде неможливим, ідеться в документі. «Переговори з врегулювання спірних питань щодо постачання російського газу в Україну, які проводилися впродовж минулого тижня на корпоративному рівні між представниками НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром», — безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, узгодженого в рамках другого раунду тристоронніх переговорів за участі ЄС», — цитує УНІАН повідомлення прес-служби відомства. У НАК також нагадали, що 9 червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання їхнім урядом експортного мита на природний газ, який поставляється в Україну. «Дана пропозиція прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній», — наголосили в «Нафтогазі».

Відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони впродовж усього періоду переговорів. «Таким чином, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант врегулювання суперечки, тому НАК «Нафтогаз України» заявляє про навмисний зрив домовленостей з ВАТ «Газпром», — йдеться в інформаційному повідомленні компанії.

«Так само російська сторона відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської Комісії, — констатують у вітчизняному відомстві. — «Нафтогаз України» вкотре наголошує, що встановлення ринкової ціни — взаємовигідне рішення для обох компаній, оскільки дає змогу НАК «Нафтогаз України» імпортувати значні обсяги російського газу для задоволення потреб широкого кола внутрішніх споживачів, що вплине на максимізацію загального прибутку ВАТ «Газпром». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»