ТРАГЕДІЯ

Вчора на Дніпропетровщині внаслідок зіткнення автобуса з потягом загинули десятки людей

Учора близько дев'ятої години ранку на Дніпропетровщині поблизу с. Максимівка Нікопольського району на залізничному переїзді сталася жахлива аварія - в результаті зіткнення пасажирського автобуса з маневровим локомотивом загинуло 37 людей. Ще 12 осіб отримали тяжкі тілесні ушкодження і госпіталізовані. Пізніше медики повідомили, що в лікарні померли ще четверо з постраждалих, які перебували у критичному стані, тож трагічні цифри можуть змінюватися. 

 

 

Водій порушив правила руху

 
За попередніми даними, водій автобуса "Еталон", у якому перебувало до півсотні пасажирів, грубо порушив правила дорожнього руху і виїхав на переїзд у безпосередній близькості від локомотива, що наближався, повідомив редакції керівник прес-служби Департаменту ДАІ МВС України Євген Кравець.
 

Трагедія сталася на залізничному перегоні "Нікополь - Марганець" (116 км залізничної дороги Кривий Ріг - Запоріжжя) на переїзді, обладнаному автоматичною сигналізацією, зазначили в прес-службі Придніпровської залізниці. Переїзд був закритий - працювали сигнали, що забороняли в цей момент рух автотранспорту через колію. Проте, водій автобуса, який виконував рейс "Марганець -Нікополь", проігнорував їх і поїхав на червоний сигнал світлофора. Знову ж таки, за попередніми даними, сигналізація на переїзді працювала справно...
 
 

 

Доручення Президента

 
Президент України Віктор Янукович, який вчора перебував з робочою поїздкою на Дніпропетровщині, висловив глибоке співчуття рідним і близьким людей, які загинули та постраждали внаслідок зіткнення автобуса з потягом. Глава держави оголосив 13 жовтня днем жалоби за жертвами і доручив правоохоронним органам провести ретельне розслідування обставин і причин трагедії та встановити винних у ДТП.
 
Свої глибокі співчуття рідним і близьким загиблих висловив Кабінет Міністрів України. Уряд докладе всіх зусиль для з'ясування обставин цієї трагедії і надання необхідної допомоги потерпілим і сім'ям загиблих, зазначає департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну. Для ліквідації наслідків аварії, розслідування причин і допомоги постраждалим та їх сім'ям створено штаб, який очолив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.
 
Змінивши графік робочої поїздки на Дніпропетровщину, Президент Віктор Янукович побував на місці ДТП.
 
Перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв та керівники місцевого ДАІ доповіли главі держави про обставини та наслідки аварії.
 
Андрій Клюєв поінформував Віктора Януковича про роботу штабу з ліквідації наслідків аварії, розслідування причин і надання допомоги постраждалим та їхнім сім'ям, який він очолив згідно з дорученням Президента.
 
Глава держави також відвідав лікарню міста Марганця, куди госпіталізовано постраждалих, та зустрівся з родичами загиблих.
 
Прес-служба Генеральної прокуратури України повідомила, що вже вчора прокуратура Дніпропетровської області порушила за фактом трагічного ДТП кримінальну справу. За дорученням Генпрокурора для надання практичної допомоги в розслідуванні причин катастрофи на місце аварії терміново виїхав начальник Головного управління ГПУ з нагляду за додержанням законів на транспорті Віктор Вольський.
 

Потерпілих забезпечать усім необхідним

 
Учора на засіданні Державної комісії з надзвичайних ситуацій перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що сім'я кожного загиблого та постраждалого в катастрофі отримає від держави по 100 тис. гривень. Він також дав низку доручень членам комісії. Зокрема, правоохоронні органи мають встановити перевізника, на балансі якого значиться автобус, і з'ясувати, чи були в наявності всі документи, чи було оформлено маршрутний лист і проведено належним чином передрейсовий технічний огляд, а також здійснити перевірку щодо професійної придатності водія цього автобуса. Управлінню охорони здоров'я Дніпропетровської області доручено забезпечити постраждалих усім необхідним. У свою чергу, управління МНС області надаватиме допомогу у транспортуванні потерпілих і загиблих, для поховання буде виділено необхідну кількість людей та техніки.За дорученням Андрія Клюєва задля підвищення рівня безпеки буде розроблено план з переобладнання залізничних переїздів. Перший віце-прем'єр зазначив, що таке переобладнання потрібно здійснити в найстисліші терміни, і пообіцяв, що держава профінансує ці роботи.
 

ДОВІДКА "УК"

 
За даними Укрзалізниці, протягом січня - серпня 2010 року на залізниці сталося 75 ДТП. З них переважна більшість трапилася саме на переїздах - 68 аварій. Решта сім - на коліях. При цьому загинуло 18 людей, ще 31 було травмовано.
 
Серед найкрупніших НП називають аварію на дев'ятому кілометрі автодороги Харків - Золочів - Миронівка 23 травня, коли ВАЗ-21043, попри включену звукову та світлову сигналізацію, виїхав на залізничний переїзд і зіткнувся з локомотивом ТЕП-70 поїзда сполученням Готня - Харків. Тоді загинули троє осіб - водій і дві пасажирки авто.
 
26 червня в с. Любомирка Рівненської обл. на нерегульованому залізничному переїзді внаслідок зіткнення потяга з автомобілем УАЗ загинули двоє осіб.
 
7 серпня поблизу с. Кожанка Фастівського району Київської обл. на регульованому залізничному переїзді поїзд Ковель -Москва зіткнувся з автівкою ВАЗ-2109. Загинули троє.