Одразу після оголошення екзит-полів діючий Президент України Петро Порошенко, визнавши перемогу Володимира Зеленського у президентських перегонах, у своїй заяві наголосив, що вибори глави держави пройшли чесно і відповідають усім демократичним стандартам. «Усе відбулося чесно і прозоро, повністю відповідало європейським стандартам. В умовах війни, російської агресії ми з вами зберегли демократію, право українців обирати собі владу», — сказав він після завершення голосування.

Петро Порошенко підкреслив, що у країні бездоганно відбулися вже дві президентські кампанії, одна парламентська, місцеві вибори. За його словами, Україна — єдина демократична країна на пострадянському просторі з усіх колишнього Радянського Союзу, де так проходять вибори, повідомляє прес-служба Секретаріату АП.

«Дорогі українці, ми єдині, де є реальне, а не паперове право міняти владу тоді, коли ви, українці, вважаєте за потрібне. Це найбільше наше досягнення. Це ознака європейської демократичної країни», — заявив чинний Президент.

Фото з сайту radiosvoboda.org

Готовий підставити плече

Петро Порошенко  подякував усім українцям. «Передусім за спільну роботу протягом п’яти років над розв’язанням стратегічних завдань історичного масштабу, які постали перед Україною і які спільно ми далеко просунули в бік вирішення. Це безпрецедентний обсяг роботи», — сказав він і підкреслив, що цей поступ констатують усі партнери України, хоч попереду ще багато проблем. — Бо ми можемо перемогти лише тоді, коли в країні пануватимуть демократія, верховенство права, захист прав людини, забезпечення зростання добробуту і все, що характеризується назвою європейський напрям розвитку».

Він наголосив, що разом з командою захищатиме продовження курсу України на членство в ЄС і НАТО, продовження санкцій проти Росії до повного виконання мінських домовленостей. Він і надалі захищатиме українську армію, стабільність фінансово-банківської системи, безвізовий режим, українську мову та інші досягнення останніх п’яти років. Зокрема децентралізацію, інклюзивну освіту, Нову українську школу, реформу сільської медицини, електронні закупівлі, конкурси під час залучення до державної служби, енергетичну незалежність та енергоефективність.

«Наша команда буде протидіяти планам Кремля сформувати лояльну для себе більшість під час парламентських виборів. І це ще одна причина, чому маю залишитись у політиці й боронити державу», — додав нинішній глава держави.

Він запевнив, що підтримуватиме новообраного главу держави в питаннях, спрямованих на обстоювання національних інтересів. «Хочу наголосити, щоб ніхто навіть не сумнівався, що особисто я і вся моя команда готова підставити плече Президентові в усіх його рішеннях, які відповідатимуть національним інтересам України і наближатимуть нас до Євросоюзу і НАТО. І між оголошенням результатів виборів та інавгурацією я готовий витрачати будь-який час, щоб допомогти новому Президентові увійти у курс справ. Я готовий передати йому всю мережу міжнародної підтримки України, яку ми так дбайливо вибудовували роками», — підкреслив Петро Порошенко.

«Робитимемо все для України — ми її об’єднали»

Обраний Президент України Володимир Зеленський, який перемагає з великим відривом, на перс-конференції у штабі своєї команди пообіцяв громадянам України, що не підведе їх. «Дякую всім українцям, які мене підтримали. Дякую всім українцям, які зробили інший вибір. Дякую всім українцям, хоч би де ви зараз були. Я обіцяю, що ніколи не підведу вас всіх», — сказав він.

Володимир Зеленський повідомив про свої перші кроки на новій посаді. Він  обіцяє боротися з корупцією і робити все для припинення вогню на Донбасі, повідомляє УНІАН.

«Ми робитимемо все для України — ми її об’єднали. Ми зібрали велику команду, яка буде працювати заради українського народу. Я стану гарантом Конституції. Ми будемо захищати нашу країну. Будемо робити все, аби припинити вогонь на Донбасі. Будемо робити законопроекти, боротися з корупцією», — заявив Володимир Зеленський.

Також він анонсував свою поїздку Україною. «Я хочу побачити кожне місто, кожну область України, поговорити з людьми про їхні проблеми. І ми будемо це вирішувати з моєю чесною демократичною молодою командою», — розповів новообраний глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що «результат виборів серйозний і дуже відповідальний. Це результат не лише мій, а усієї нашої команди. І це результат народу України», — підсумував політик.

Світ і надалі підтримуватиме Україну

З самого ранку учорашнього дня із перемогою у другому турі президентських перегонів Володимира Зеленського вітали лідери держав та партнери України.

Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер опублікував у Twitter спільного з президентом Європейської ради Дональдом Туском листа, у якому зазначено, що Володимир Зеленський може розраховувати на тверду підтримку Євросоюзом України на шляху реформ, зокрема зміцнення верховенства права, боротьбу з корупцією, підтримку макроекономічної стабільності, проведення істотних перетворень в енергетичному секторі. Також ішлося про подальшу стійку підтримку територіальної цілісності України, а ще про те, що вільні вибори й мирна зміна влади дорівнюють міцній українській демократії.

Привітав Володимира Зеленського й Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд. У мікроблозі Twitter він написав: «Україна — цінний член Ради Європи. Ми розраховуємо на продовження співпраці зокрема щодо розвитку авторитетної судової системи».

Комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Євросоюзу Йоганнес Ган написав у Twitter, що результат українських виборів — це сильний мандат для більш енергійної боротьби з корупцією та звільнення держави від впливу олігархів. «Реалізація Угоди про асоціацію має тривати, щоб український народ міг повною мірою отримати з цього користь», — наголосив він.

Привітання з перемогою Володимир Зеленський отримав від президентів Франції Еммануеля Макрона та Польщі Анджея Дуди. Останній висловив упевненість, що вибір українців підтвердить стійкість держави на шляху до євроатлантичної спільноти. На форсуванні подальшої інтеграції до євроатлантичної родини наголосив і міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, а також державний секретар у закордонних справах і справах співдружності Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Джеремі Хант. Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс запевнив, що Латвія готова продовжувати тісну співпрацю з Україною для підтримки її територіальної цілісності, сприяючи процесу реформ та наближенню європейської інтеграції.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла подальшу підтримку уряду і держави. «Стабілізація України та мирне врегулювання конфлікту для мене так само важливі, як і проведення ключових реформ судової системи, децентралізації й боротьби з корупцією», — зазначила вона.

Вітаючи Володимира Зеленського, Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що очікує на продовження співпраці з Альянсом. Президент США Дональд Трамп у телефонній розмові з Володимиром Зеленським  привітав український народ з мирними демократичними виборами та запевнив у продовженні підтримки зусиль України для відновлення її територіальної цілісності та протидії російській агресії.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, вітаючи переможця, зазначив, що з нетерпінням очікує на спільну роботу задля подальшого зміцнення зв’язків між двома країнами.

Про підтримку України в її мирному та демократичному рішенні заявив прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе, а президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що Білорусь залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом, який очікує на поглиблення співпраці та сподівається, що діяльність нового керівника Української держави сприятиме її процвітанню, встановленню миру й громадянської злагоди.

ПРЯМА МОВА

Прем’єр-міністр
Володимир ГРОЙСМАН: 

— Вибори Президента України відбулися вільно і демократично. Вітаю Володимира Зеленського, за якого віддали голоси більшість українців. Дякую чинному главі держави Петрові Порошенку за п’ять років, упродовж яких було зроблено багато, щоб наша країна стала сучасною європейською державою. Ми повинні належно оцінити досягнуте й у відповідь на суспільний запит прискорити позитивні зміни. У цьому запорука успіху України!


Голова Верховної Ради
Андрій ПАРУБІЙ:

— Вітаю Володимира Зеленського з перемогою на президентських перегонах і бажаю діяти на благо України. Вітаю всіх українців із тим, що ці вибори були демократичними і обидва тури пройшли максимально чесно. Дякую чинному Президентові Петрові Порошенку за високий рівень європейської політичної культури, про що й свідчить вільне волевиявлення українців. 

Як повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, порушень, які б могли вплинути на результати повторного голосування, не зафіксовано. «Зламано стереотип, що ЦВК — інструмент  маніпуляції й фальсифікації. Ми довели, що ЦВК стоїть на боці закону та повернули довіру виборців до виборчого процесу», — каже вона. 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що ситуація під час другого туру президентських виборів була спокійнішою, ніж під час першого, а профілактика та превенція добре спрацювали. 

На тому, що у другому турі виборів Комітет виборців України зафіксував меншу кількість порушень виборчого законодавства, ніж у першому, наголосив голова КВУ Олексій Кошель. «Ми отримали достатньо якісний виборчий процес, який відповідав загалом стандартам чесних і демократичних виборів», — констатував він.