НЕБЕЗПЕКА

Малину краще їсти свіжою

Випадок з масовим отруєнням дітей сальмонельозом в київському дитячому садочку став черговим нагадуванням про небезпеку, що підстерігає кожного з нас і про яку ми часто забуваємо.

— Щоліта в кожній країні зростає частота виникнення кишкових інфекцій. Але цьогоріч, у порівнянні з минулим роком, в Україні почастішали спалахи кишкових інфекцій в організованих колективах, зокрема в дитячих садках. З початку поточного року в Україні зафіксували 14 спалахів захворювання на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждала 221 особа, в тому числі 101 дитина. Основна причина виникнення інфекцій в організованих колективах — елементарне порушення санітарного законодавства, — повідомив заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Кравчук.

За словами фахівця, цього літа спостерігається значне зростання захворюваності на ентеровірусні інфекції на території двох сусідніх з Україною областей Росії. Зокрема, у Ростові-на-Дону захворіло 189 дітей, з яких у 88 було діагностовано серозний менінгіт. Серед захворілих здебільшого діти дошкільного віку, які відвідували дитячі дошкільні заклади. Захворювання протікало в середній і важкій формі, починалося з високої температури, симптомів менінгіту, виразкового стоматиту.

У Липецькій області в червні на ентеровірусну інфекцію захворіло 250 осіб, понад 80 з них мають підтверджений діагноз серозного менінгіту.

У зв’язку з цим територіальним органам Держсанепідемслужби України доручено зробити моніторинг поширення ентеровірусів у зовнішньому середовищі, забезпечити належний контроль за станом здоров’я осіб, що перетинають державний кордон, посилити санітарно-просвітницьку роботу серед населення щодо дотримання гігієнічних вимог, спрямованих на запобігання інфікуванню ентеровірусами.

Влітку руки потрібно мити якомога частіше. Фото з сайту auroracamp.com

— Це важливо, адже ентеровірусна інфекція дуже підступна різноманітністю клінічних форм (вірус здатний уразити нервову, серцево-судинну, ендокринну системи, шлунково-кишковий тракт, нирки), — розповів Олександр Кравчук. — Захворювання може починатися з високої температури і головного болю, а може протікати безсимптомно. Але людина, яка захворіла, завжди небезпечна для оточуючих. Шляхи передачі вірусу різноманітні — через брудні руки і продукти харчування, а також повітряно-крапельний. Вірус здатен тривалий час зберігатися у воді, особливо у стічній. Тож не варто забувати, особливо в літній період, про якість води, яку ми п’ємо і в якій купаємося. Не пийте воду з джерел, в яких ви не впевнені. Після сильних дощів краще не купатися в річках і водоймах. Лабораторні дослідження підтверджують, що після дощу в 90% випадків санітарно-епідеміологічні показники води значно погіршуються.

Ще одне джерело небезпеки — продукти харчування. Це стосується не лише сумнозвісних фаст-фудів, а й делікатесної продукції. Нещодавно в європейських країнах спалахнув справжній продуктовий скандал. Під час проведення виробничої перевірки в Нідерландах у замороженій малині був виявлений небезпечний норовірус, який викликає шлунково-кишкові захворювання і вражає мозок. У деяких випадках без лікування людина може загинути від зневоднення. В бідних країнах норовіруси щорічно забирають життя не менше 200 тис. дітей у віці до 5 років. Іноді симптоми норовірусної інфекції схожі із грипом, що ускладнює лікування.

В Державній санітарно-епідеміологічній службі висловлюють припущення, що в Україну може потрапити заморожена малина з Нідерландів, уражена норовірусною інфекцією.

— В Європейському Союзі існує система швидкого сповіщення, щоб установи, які займаються безпечністю харчових продуктів, могли знати реальну ситуацію на ринку ЄС. Якщо хтось із виробників чи контролюючий орган ЄС знаходить небезпечний збудник чи небезпечне забруднення хімічною речовиною, він зобов’язаний сповістити всіх, хто може бути причетний до цієї продукції. До України надійшла інформація від цієї системи сповіщення. Щодо малини є підтвердження, що вона була завезена у 9 країн Євросоюзу. Офіційного підтвердження, що уражена норовірусами малина надходила в Україну, ми поки що не отримали. Але стривоженість є, — повідомив Олександр Кравчук.