Перший віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко зустрілася з першою заступницею директора-розпорядника МВФ Гітою Гопінат, щоб обговорити відновлення української енергетики, використання заморожених російських активів для відновлення України та шляхи збільшення надходжень до державного бюджету.

Зустріч відбулася в межах візиту до США української делегації, очолюваної Юлією Свириденко. До складу делегації увійшли: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр оборони Рустем Умєров, заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександр Балануца, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Володимир Горбатюк, начальник Головного управління логістики Генерального штабу ЗСУ Микола Шевцов, заступники керівника Офісу Президента Микола Точицький та Олена Ковальська, радник — уповноважений Президента з питань санкційної політики Владислав Власюк і радниця очільника Офісу глави держави Дарія Зарівна.

Юлія Свириденко з Гітою Гопінат обговорили відновлення української енергетики та використання заморожених російських активів для відновлення України . Фото з сайту me.gov.ua

«За нашими оцінками, обстріли росією енергетичної системи України послабили прогнозоване зростання ВВП цього року на 0,7 відсоткових пункта. Однак уряд робить усе можливе для оперативного відновлення втрачених потужностей. Ми вдячні США за підтримку на цьому шляху, зокрема, за 824 мільйони доларів фінансування на відновлення енергетики, про яке було оголошено під час URC у Берліні. Під час цього візиту у США ми також передали партнерам в американському уряді перелік критично важливого обладнання, необхідного для відновлення енергетики», — зазначилаЮлія Свириденко.

Однією з ключових тем зустрічі стало напрацювання механізму використання заморожених російських активів для відновлення нашої держави. Юлія Свириденко зазначила, що Україна сподівається на швидке ухвалення рішення, адже воно стане внеском в економічну стабільність України.

Обговорили також шляхи збільшення бюджетних надходжень та подолання дефіциту бюджету.

На порядку денному була реформа ринку праці та оновлення Трудового законодавства. Юлія Свириденко висловила сподівання на технічну підтримку МВФ у процесі цієї реформи.

«Ринок людського капіталу залишається у фокусі уваги уряду і міжнародних партнерів. Працюємо над посиленням спроможності працівників, детінізацією ринку, оновленням реформуванням ринку праці. Ми вдячні МВФ за ту технічну підтримку, яку він уже надав, і сподіваємося на залучення експертизи Міжнародного валютного фонду для оновлення трудового законодавства, над яким зараз активно працюємо спільно з бізнесом та громадянським суспільством», — додалаЮлія Свириденко.

Уряд України сподівається, що рішення щодо механізму забезпечення допомоги Україні коштом заморожених російських активів буде ухвалено в найближчій перспективі. Про це Юлія Свириденко сказала, зустрічаючись із заступником радника Президента США з національної безпеки з питань міжнародної економіки Даліпом Сінгхом.Сторони обговорили механізм використання майбутніх доходів від знерухомлених суверенних активів рф для зміцнення економічної стабільності України, фінансові потреби України на 2025 рік, проєкти з відновлення енергетики та плани відбудови.

«Вдячна Даліпу Сінгху за його персональний внесок в роботу над наданням Україні 50 мільярдів доларів заморожених російських активів за допомогою фінансових інструментів. росія має нести відповідальність за свої злочини. Сподіваємося на якнайшвидше рішення щодо використання доходів від знерухомлених суверенних активів рф на користь України, адже це питання посилення нашої економічної стабільності», — сказала Юлія Свириденко.

Сторони обговорили потреби у фінансуванні. Україні для покриття дефіциту державного бюджету наступного року необхідні додаткові ресурси, тож уряд сподівається на активну залученість партнерів для подолання цього виклику, зокрема через Міжнародну координаційну платформу донорів.

Юлія Свириденко поділилася прогресом в роботі над Стратегічною інвестиційною радою, реформою управління публічними фінансами, посиленням механізмів залучення інвестицій та плануванням відбудови.

У межах візиту Юлія Свириденко також зустрілася з міністром торгівлі США Джиною Раймондо.Перший віцепрем’єр  висловила подяку за продовження призупинення чинності додаткового 25% імпортного мита на українську сталь ще на рік та розширення доступу до ринку США для сталевих виробів, виготовлених в ЄС з використанням українських напівфабрикатів. Сторони обговорили подальші можливі кроки для розширення експорту української сталі на ринки США.

Юлія Свириденко та Джина Раймондо обговорили розбудову інфраструктури залучення інвестицій в Україну. Зокрема, в контексті залучення інвестицій в оборонний сектор України Юлія Свириденко висловила вдячність за оголошену Державним секретарем США Ентоні Блінкеном допомогу обсягом 2 мільярди доларів.

«Ми зацікавлені у використанні частини цих коштів для виробництва в Україні озброєння спільно з американськими компаніями, зокрема через створення спільних оборонних підприємств. Я вдячна Джині Раймондо за готовність докласти зусиль для залучення американських оборонних компаній до співпраці з українськими підприємствами і спільного виробництва озброєння для потреб Сил безпеки та оборони України», — зазначилаЮліяСвириденко.

Також сторони обговорили розвиток ринку страхування від воєнних ризиків і страхування бізнес-подорожей. Юлія Свириденко та міністр торгівлі США обговорили шляхи залучення приватних страхових компаній зі США для розвитку цього сегменту ринку.

Джерело: Міністерство економіки