ЕКСПАНСІЯ

Експерти вважають, що поява національної української валюти в Європі буде цікава тільки для прикордонних країн

Нещодавно голова Нацбанку Сергій Арбузов заявив, що наше головне фінансове відомство вирішило скерувати готівкову гривню у країни ЄС, аби  забезпечити нею туристів, які їхатимуть до нас на фінал чемпіонату Європи із футболу влітку 2012 року.

Також НБУ ініціює відкриття представництва українського банку в країні, яка є всесвітнім грошовим «накопичувачем», — Швейцарії. У прес-службі НБУ кореспонденту «УК» повідомили, що йдеться про Укрексімбанк. До речі, про такі дії наголошувалося у ході офіційної зустрічі Сергія Арбузова із головою центрального банку Швейцарії Філіпом Хільдебрандом.

У цьому контексті доцільно запитати: «Яку мету (політичну чи все ж  економічну) переслідує наше головне фінансове відомство такою ініціативою? І чи виграє від цього кроку Україна?»

Політика переважає

За правилами, що діятимуть під час проведення Євро-2012 (якщо НБУ до цього не ухвалить якісь нові рішення), закордонні громадяни зможуть вільно міняти долари та євро (чи будь-яку іншу валюту) в нашій державі на гривні. Окрім того, комерційні банки повинні видавати спеціальні формуляри (для заповнення) будь-якому іноземцеві, який обміняв певну кількість валюти на гривні і не використав її для подальшого контр-обміну на долари чи євро.

Отже, ніяких перешкод  для обміну валют іноземцями в Україні немає і не повинно бути навіть без вищезгаданого рішення НБУ про «експансію» гривні в Європу. У такому випадку виникає логічне запитання: яка вигода від цього державі?

Науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Всеволод Степанюк у цьому зв’язку зазначає: «Я б не пов’язував рішення НБУ з цього приводу саме з проведенням Євро-2012 в Україні. Цілком зрозуміло, що керівництво центробанку прагне, аби українська національна грошова одиниця широко використовувалася не лише у себе на батьківщині, а і по всьому світу. Таке робить не лише Україна. Адже використання національних валют при зовнішньоторгових операціях зменшує залежність країни від світових кризових процесів».

Європу ніхто не «підкорює»

Однак, на думку В. Степанюка, гривня не зможе «перемогти» у цій великій справі, адже є валютою дуже ризикованою, не підкріпленою ні інституціонально, ні золотовалютними резервами НБУ, ні ефективністю економіки. Наразі в тактичному і стратегічному сенсах зацікавитися «експансією» гривні у своїх країнах можуть хіба що мешканці прикордонних з Україною держав, приміром Білорусі, Росії, Польщі та Угорщини.

Також, на думку експерта, успіх поширення гривні у міжнародних розрахунках залежить від якості угод між Україною та іншими країнами про порядок використання місцевих валют для розрахунків при взаємній торгівлі.

Зі своїм колегою по суті згоден і старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, який переконаний, що 99% європейців, які приїдуть на фінал Євро-2012 в Україну, обмінюватимуть валюту на гривні саме в нашій країні, а не вдома.  «Також я вважаю, що відкриття широкої мережі чи тим більше кількох філій наших банків в Європі у майбутньому не надасть їм суттєвих прибутків», — зазначає він.

До речі, яким буде механізм обміну валют європейських держав на гривні (у тому числі як буде вираховуватися курс) у майбутніх представництвах українських банків, наразі відповісти неможливо.

Треба додати, що деякі політики (які, як правило, погано знаються на економіці) цими днями зазначали, що намагання НБУ «підкорити» Європу гривнею є неправильним кроком, адже всередині країни обмаль національної валюти. А ми начебто і ці «крихти» будемо «вивозити». Як вважає

О. Жолудь, це не так, адже НБУ просто намагається утримати гривню від послаблення, не даючи великій кількості нацвалюти вільно ходити ринком.

Однак, критикуючи кроки НБУ з приводу майбутнього скеровування гривні в Європу, більшість експертів переконана, що цей крок не позначиться негативно на кредитно-грошовій політиці всіх країн, передусім, зрозуміло, України.

ТОЧКА ЗОРУ

Сергій НАУМОВ,
голова правління Правекс-банку:

— Відправка готівкової гривні в європейські банки дасть змогу залучити іноземний капітал в економіку України, а також зміцнити імідж нашої країни на світовій фінансовій арені. Це головний плюс кроку НБУ.

Успіх гривні за кордоном багато в чому залежить від довіри нерезидентів до української валюти і їх прихильності у використанні безготівкових розрахунків (кредитки). При успішній реалізації проекту обсяги прибутків банків не зазнають значних змін, але період Євро-2012, імовірно, буде найприбутковіший для обміну валют.

По закінченні Євро-2012 НБУ має знайти можливість зворотного обміну готівкової гривні, що прийде з-за кордону. Оскільки, згідно з інструкцією № 502 про валютно-обмінні операції, українські банки не мають права продавати валюту нерезидентам. НБУ, треба буде вносити зміни в інструкцію, інакше іноземним громадянам доведеться здійснювати зворотний обмін невикористаної гривні у себе на батьківщині або скористатися послугами тіньового ринку.