ЗНАЙ НАШИХ!

Юні екологи здобули перемогу на Міжнародній олімпіаді

Ще нещодавно в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту освітяни та журналісти урочисто проводжали нашу команду юних екологів - переможців ІV етапу Всеукраїнської олімпіади - до сонячного Стамбула на інтелектуальні змагання. І ось українські вундеркінди повернулися додому з абсолютною перемогою!

Про екологічні проблеми - англійською

У Туреччині на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології десятикласниця Мукачівської школи N1 ім. О. Пушкіна із Закарпаття Поліна Авраменко та одинадцятикласниця Академічного ліцею при Херсонському держуніверситеті Анастасія Камінська вибороли золоті медалі. А цьогорічний випускник Луцької гімназії N21 ім. М. Кравчука, що на Волині, Василь Ягенський здобув "срібло".

Як розповіла керівник нашої команди юних екологів, методист Інституту інноваційних технологій і якості освіти МОН Світлана Мистюк, Міжнародна олімпіада традиційна - її започаткували ще в 1993 році. Україна почала брати в ній участь з 1996-го. Проте раніше в українських учнівських олімпіадах екологія входила до складу біології, тому молодь представляла дуже мало екологічних проектів. І лише цього року Міносвіти започаткувало проведення окремого інтелектуального змагання з цього предмету, де юні науковці представили аж 54 проекти - по два з кожного регіону нашої країни. Тож переможцям Всеукраїнських змагань, які вирушили до Стамбула, довелося представляти свої проекти англійською мовою.

"Змагання відбувалися впродовж трьох днів, ще два дні були потрібні, щоб змонтувати та демонтувати наші стенди - розкриттю теми робіт допомагала наочність, - ділиться з "Урядовим кур'єром" Світлана Мистюк. - Цього року в олімпіаді взяли участь 50 представників з різних країн світу, всього на розсуд журі талановита молодь представила 130 проектів. Окрім того, що наші проекти з-поміж інших відрізнялися глибокою науковістю, українські школярі полонили журі своєю щирістю та вмінням гарно подати матеріал - а це, повірте, теж важливо! Приміром, дівчата під час презентації свого проекту на тему "Ліхеноіндикація: від забруднення повітря до вітрової корозії" про можливість заліснення піщаних грунтів (спочатку там оселяються лишайники, а вже потім - інші рослини) для наочності зробили спеціальний макет фрагменту такої території та запропонували членам журі власноруч посадити на ній дерево. Так би мовити, безпосередньо взяти участь у залісненні".

Наш прапор - на п'єдесталі

Найцікавіше, що інтелектуальні змагання відбувалися в одному з місцевих коледжів і були абсолютно відкритими - турецькі учні мали змогу спостерігати за захистом робіт, а також поспілкуватися з учасниками. Відтак діти залюбки здружилися між собою.

"Коли ж оголошували результати, калатало серце! Загалом нагороджують 60% учасників: 30% - бронза, 20% - срібло і 10% - золото. І ось чуємо, що серед бронзових призерів нас немає, потім зраділи, коли почули прізвище Василя серед срібних призерів. А коли оголосили, що Україна здобула дві золоті медалі з дванадцяти, ми були шоковані: спочатку на очі наверталися сльози радості, а потім переповнював шквал емоцій! Отримувати золоті нагороди дівчата побігли на сцену з українським прапором - це дійсно було зворушливо", - не стримує радості пані Світлана.

На Батьківщині юних екологів привітав міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник: "Перемога в інтелектуальних змаганнях міжнародного рівня - це велика подія для кожного з нас. Водночас це офіційне визнання досягнень України, зміцнення її авторитету, розширення міжнародних зв'язків та поглиблення співробітництва в галузі екології, пошук нових шляхів розв'язання глобальних екологічних проблем сьогодення. Україна покладається на молоде покоління, його талант, завзяття, сумлінність і готовність відстоювати національні інтереси, творити гідне майбутнє своєї Батьківщини".

Перемога в Міжнародній олімпіаді дасть змогу талановитим молодим людям вступити до будь-якого вітчизняного університету поза конкурсом - з профільного напрямку. Тож ми приєднуємось до численних вітань і бажаємо переможцям наснаги для нових звершень, втілення надій і задумів у їхньому ще юному житті.