ВІЗИТ

Після тривалої паузи у двосторонніх відносинах Україна і Куба  домовилися за короткий термін надолужити прогаяне 

Насиченими видалися вихідні для Президента Віктора Януковича, який першу частину свого заокеанського турне присвятив державному візиту до Республіки Куба.

Цього разу склад української делегації був дещо незвичним. Разом із главою держави на Кубу прибула 11-річна Тетяна М’ялик, яка потребує допомоги кубинських лікарів. Дівчинка, яка проживає у селі Вороньки Рівненської області, за останні два роки перенесла майже 30 операцій після того, як на неї наїхав трактор. Тетяні потрібно зробити ще кілька хірургічних операцій, яких в Україні не проводять.

Нині Тетяна М’ялик разом із батьком перебуває у Лікувально-оздоровчому центрі «Тарара». Тут із 1990 року лікуються та оздоровлюються українські діти в рамках Програми з реабілітації та лікування «Діти Чорнобиля». За час існування Програми курс лікування та оздоровлення пройшли понад 24 тис. українських пацієнтів.

Відтепер Україна також фінансуватиме програму «Діти Чорнобиля». Фото Андрія МОСІЄНКА 

Фінансування навпіл

Забігаючи наперед, зазначимо, що Президент не міг не побувати у «Тарарі» й не подякувати фахівцям за активну реалізацію програми «Діти Чорнобиля». Глава держави визнав, що реабілітація постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи дітей  — нелегка справа. «У нас великий борг перед вами — перед людьми і перед державою. Та наполегливість у цій справі, яку ви демонстрували протягом усіх років, не може бути непоміченою. Великий вам за це уклін», — сказав Президент, звертаючись до колективу центру.

Незабаром Україна також  почне виділяти кошти зі свого державного бюджету на підтримку програми «Діти Чорнобиля», що реалізується на Кубі, запевнив Віктор Янукович. Адже за час існування вона реалізувалася виключно коштом кубинських партнерів. При цьому українська сторона зацікавлена в продовженні цієї програми.

Під час спілкування з керівниками центру і програми, маленькими пацієнтами та їхніми батьками він підкреслив: Україна робитиме все необхідне, щоб програма «Діти Чорнобиля» успішно продовжувала свою роботу.

Глава держави передав ЛОЦ «Тарара» медичні матеріали, побутову техніку, спортивний інвентар, книжки. А також посадив дерево на території центру, повідомляє прес-служба Президента.

Визнання любові й поваги

Зрозуміло, рівень візиту передбачав відповідні протокольні процедури: виконання гімнів, обхід строю почесної варти кубинських вояків, зустріч Президента Віктора Януковича та Голови Державної Ради Республіки Куба Рауля Кастро у вузькому колі. Гостинний господар вручив Віктору Януковичу найвищу нагороду Республіки Куба — орден Хосе Марті. За особистий внесок у розвиток двосторонніх відносин, а також «на знак поваги та любові» Кубинського народу до Українського народу.

«Ця нагорода є запорукою подальшої дружби між Україною і Кубою», — відповів глава держави, приймаючи цю високу відзнаку. Загалом у майбутньому наші країни продовжать підтримувати високий рівень взаємної довіри та ефективного співробітництва.

Віктор Янукович вкотре подякував кубинській стороні за допомогу в оздоровленні українських дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, додавши: «Переконаний: останні події, які відбуваються на Кубі, свідчать, що керівництво держави налаштоване на рішучі дії, на модернізацію країни заради поліпшення життя людей. Те, що я сьогодні почув під час зустрічі з Раулем Кастро, — це слова досвідченої мудрої людини, яка дбає про майбутнє своєї країни і бачить шлях її подальшого розвитку та прогресу».

Крім того, понад три години у форматі «віч-на-віч» Віктор Янукович спілкувався і з Фіделем Кастро.

Давня дружба  не в’яне

У рамках українсько-кубинського бізнес-форуму у присутності Президента було підписано Установчу угоду між Торгово-промисловою палатою України та Торговою палатою Куби щодо створення українсько-кубинської Ділової ради. Документ розроблено для активізації діяльності підприємницьких асоціацій, налагодження прямих контактів, пожвавлення двосторонніх економічних відносин, промислової і торговельної діяльності між фірмами двох країн, вивчення можливостей для реалізації перспективних угод між зацікавленими сторонами. Діяльність Ради сприятиме обміну делегаціями представників ділових кіл та активізації контактів між фахівцями в галузі торгівлі і промисловості.

Нинішній обсяг торгівлі не відповідає реальним можливостям сторін та має вагомий потенціал для зростання. «Ми приїхали, щоб значно активізувати наші торговельно-економічні відносини, — наголосив Президент. — Україна надає важливого значення подальшому розвитку відносин із Кубою, з якою нас поєднують багаторічні дружні зв’язки та успішне співробітництво».

Україна та Куба мають продовжувати роботу з розвитку та успішної реалізації двосторонніх проектів. Успішним прикладом цього є діяльність спільних підприємств, створених тут за участю української компанії «АвтоКрАЗ». Віктор Янукович упевнений в успішній реалізації проектів у сфері сільськогосподарського машинобудування. Окрім того, він звернув увагу на можливість розвитку ефективної співпраці кубинської сторони з ДП «Виробниче об’єднання «Південмаш» та ДП «Антонов».

«Пропоную також розглянути можливість налагодження прямої співпраці з Крюківським вагонобудівним заводом, який має багаторічний досвід постачання своєї продукції до Куби», — сказав Президент, нагадавши, що раніше продукція цього заводу надходила до Куби через треті країни, що значно впливало на її ціну.

У Гавані Україна вже відома як провідний експортер чорних металів, продукції хімічної промисловості, зокрема мінеральних добрив, зернових культур та соняшникової олії. Україна володіє найсучаснішими технологіями в авіакосмічній галузі, має унікальну мережу газо- та нафтопроводів і може поділитися відповідним досвідом з кубинськими партнерами. «Значна кількість українських технологій уже задіяна в кубинській економіці, і ми готові запропонувати ще багато інших промислово-технологічних можливостей», — резюмував глава Української держави.

***

Спілкуючись із представниками мас-медіа, Віктор Янукович наголосив, що зовнішню політику України завжди буде спрямовано на захист національних інтересів. Говорячи про укладену угоду про зону вільної торгівлі з країнами СНД, він нагадав: цей документ готувався давно. Але угода ніяк не перешкоджатиме європейській інтеграції України. «І всі інтеграційні питання не мають під собою змісту дружити проти когось», — наголосив Президент.

Державний візит Президента України до Республіки Куба. 20-23 жовтня 2011 року. Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА