З боку глави уряду прозвучало запевнення, що Кабмін готовий до складної роботи з усунення розбіжностей і непорозумінь, спричинених недостатньою вивченістю тексту Угоди про асоціацію з ЄС.

У зв’язку з цим видається дуже корисним засідання Комітету з торговельно-економічних питань українсько-російської міжурядової комісії, заплановане на 15 жовтня, а також поїздка Прем’єр-міністра до Мінська 7—8 жовтня і зустріч з керівництвом Білорусі.

«Таким чином, розпочалася практична реалізація формули 3+1 за участі України в роботі Митного союзу як спостерігача, — написав Микола Азаров. — Скажу відверто: поїздка до Астани була дуже корисною. Для нас взаємодія з країнами СНД і Митного союзу дуже важлива не тільки тому, що на них припадає значна частка товарообігу, а й тому, що між нашими підприємствами існують багаторічні коопераційні зв’язки. Не приховую, дискусії були досить важкими, і, напевно, це цілком природно. Але найважливіше, що дискусії були відверті й, що мені цього разу сподобалося, досить конструктивні».

Витратний газ

Вкотре висловлено й чітку позицію щодо кабальної газової угоди з Росією. Вона ризикує втратити великого імпортера газу, а Україна — час і гроші, які сьогодні потрібні в соціальній сфері. «Ми відверто кажемо своїм російським партнерам: в результаті вашої відмови від перегляду газових угод втратите і ви, і ми. Ви втратите найбільшого покупця газу, а ми — гроші і час, які ми могли б використовувати на розв’язання більш насущних і важливих проблем для наших людей».

На сьогодні це питання актуальне через дуже високу ціну на газ, яка вже перевищує 500 доларів за тисячу кубометрів, зробила нерентабельною роботу багатьох вітчизняних підприємств і змушує переплачувати величезні суми у валюті.

«Спочатку ми намагалися домовитися про перегляд, але контракт був настільки невигідно для нас виписаний, що практично не залишав можливості без доброго бажання Росії його або оскаржити в судовому порядку, або переглянути шляхом переговорного процесу. Усвідомивши, що згоди на перегляд контракту можемо не отримати, ми прийняли рішення розгорнути роботи зі збільшення видобутку власного газу, диверсифікації поставок, перехід від використання газу на інші джерела енергії, максимальної економії газу», — сказав Микола Азаров, зазначивши, що всі ці роботи вимагають колосальних витрат, які уряд змушений робити, наприклад, за рахунок охорони здоров’я, освіти, будівництва доріг.

Зараз країна  перебуває в тому стані, коли потрібно модернізувати і промисловість, і соціальну сферу, і системи охорони здоров’я, освіти та багато інших. «Але в найближчі роки ми це завдання вирішимо» , — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Підвищувати вимоги до дитсадків потрібно заради майбутнього. Фото Володимира ЗAЇКИ

Ажіотаж шкодить ринку

Торкнувся Прем’єр і теми збереження цьогорічного врожаю. «Із зерном, з урахуванням великого експорту, у нас проблем не буде. Сподіваюся також, не буде особливих проблем і зі зберіганням овочів. Оскільки значний обсяг виробляється в особистих господарствах і люди навчилися їх добре зберігати», — сказав Микола Азаров, підкресливши, що уряд уже три роки наполегливо працює над розвитком агропромислового комплексу і, зокрема, інфраструктури зберігання сільгосппродукції.

За цей час побудовано велику кількість елеваторів, овоче- та фруктосховищ, відкрито оптові ринки. Дуже багато роблять для побудови логістичних схем зі зберігання і доставки продуктів.

«Треба визнати, що нам не вистачає овочесховищ, тож, попри проведену нами роботу, потрібно ще дуже багато. Проте зараз ситуація значно краща, ніж була три роки тому», — сказав Микола Азаров.

Усім керівникам областей і міст дано вказівку організовано надати людям можливість заготовити на зиму необхідну кількість продуктів. Для цього буде організовано велику кількість ярмарків, доставку овочів на підприємства, щоб люди могли купувати продукти не за спекулятивною ціною, а за нормальною.

Прем’єр укотре акцентував, що ніякого дефіциту ні картоплі, ні інших овочів в Україні немає і не буде. «Вже зараз зібрано та заготовлено картоплі більше, ніж нам потрібно. Й інформаційний ажіотаж, створений у зв’язку з негодою, покликаний тільки підняти ціни на овочі», — сказав Микола Азаров, підкресливши, що протидіяти цьому може тільки забезпечення людей всім необхідним.

«І ми суворо питатимемо з керівників областей і міст — там, де цю роботу буде організовано не дуже добре. І, зрозуміло, контролюватимемо й виправлятимемо ситуацію», — пообіцяв глава уряду.

Логічний перегляд

На переконання Прем’єра, слід призупинити нові санітарні норми для дитячих садків, хоча від підвищення вимог до дитячих садків країна нікуди не подінеться. «Я звернув увагу міністра охорони здоров’я на те, що треба призупинити її наказ і уважно розібратися із закладеними нормами. Не можна все відразу вимагати, необхідно спершу забезпечити все це ресурсами, виконати, а потім уже закладати вимоги. Тому найближчим часом цей наказ має бути призупинено, але підвищувати вимоги до дитячих садків, безумовно, в майбутньому потрібно», — сказав Микола Азаров.

А ось полтавчанам не слід було прориватися до міської ради, щоб домогтися скасування підвищення тарифів. По-перше, уряд питання тарифоутворення тримає на контролі, і місцева влада не має права безпідставно підвищувати тарифи на комунальні послуги. По-друге, недовіру можна висловлювати демократичним шляхом, переконаний глава уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»