Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запросив до малої зали засідань уряду представників фармацевтичних компаній не без підстав. Їм доведеться змиритися з новими правилами гри на фармринку двічі: з 1 січня 2017 року, а потім — і з 1 квітня. У січні стане чинною референтна система ціноутворення на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Рішення КМУ про обмеження на максимальну роздрібну ціну медпрепаратів для цих категорій хворих уже ухвалено. Навесні почне діяти програма реімбурсації (компенсації вартості) лікарських засобів людям, хворим на гіпертонію, діабет і астму. Альтернатив Володимир Гройсман представникам фармацевтичних компаній не пропонував. Або змиріться з новими умовами роботи від уряду, або ж… покладайтеся на закон.

Невдовзі на аптечне господарство чекає життя в нових реаліях. Фото УНIAН

Опісля Прем’єр нагадав присутнім, що ціна на ліки буде середнім показником, узятим з референтних країн Східної Європи. Україна орієнтується на Чехію, Словаччину, Угорщину, Польщу та Латвію.

Прем’єр застеріг учасників фармацевтичного ринку України від спроб організувати штучний дефіцит ліків. За його словами, на компенсацію частини вартості ліків хворим — систему реімбурсації — у проекті Держбюджету-2017 передбачено 500 мільйонів гривень. Загалом на закупівлю ліків наступного року передбачено 5,9 мільярда. «У 2017 році маємо отримати якісні ліки, справедливу ціну на них і захистити хворих, які не можуть дозволити собі ліки. Четверта позиція — закупівлі ліків. Ці чотири кроки дають нам змогу зробити прорив», — продовжив тему Володимир Гройсман.

Він зауважив, що ухвалені рішення потрібно якісно виконувати. На питання, як унеможливити корупційну складову на фармринку, глава уряду відповідав у такий спосіб: «Зроблю все, щоб в Україні були справедливе ціноутворення, якість, своєчасна доставка ліків до лікарень. Усі держресурси спрямовуватимуть на досягнення цієї мети».

А в представників фармацевтичних компаній є всього півтора місяця, щоб «вжити заходів для якісного виконання рішень уряду». Аби дискусія була результативною, Прем’єр дав змогу висловитися усім охочим щодо нововведень.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала учасникам зустрічі, що 90% громадян купують за власні кошти потрібні їм медпрепарати, коли, наприклад, у Польщі таких лише 20%. Більшість ліків другорядні для розв’язання проблем зі здоров’ям. Перелік основних лікарських засобів звузиться з 1100 до 300 позицій. Встановлюватимуть і граничну оптово-відпускну ціну на медпрепарати — 5% замість нинішніх 10% собівартості.

А ще посадовець констатувала, що українці живуть на 10 років менше за представників інших європейських країн. Середня тривалість життя в нас — 70 років. У Польщі цей показник становить 77, у Франції — 82 роки. 65% смертності в Україні спричиняють серцево-судинні хвороби. На цукровий діабет II типу хворіє мільйон осіб, а бронхіальна астма не дає змоги вільно дихати 210 тисячам наших співгромадян.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»