ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Телекомунікаційні системи контролю та спостереження у шахтах мають давати у центр об’єктивну інформацію, переконаний глава уряду

Минулого тижня в Україні сталося дві жахливі трагедії: загинули гірники на шахтах в Суходільську та Макіївці. У зв’язку з цим, за дорученням Президента, урядом було створено комісії з розслідування причин аварії, а неділю, 31 липня, було оголошено Днем жалоби в країні.

Прем’єр-міністр Микола Азаров, більша частина трудової біографії якого пов’язана з вугільною промисловістю, наголосив: аварії дуже тяжкі. «Коли трагедія викликана стихією, залишається зціпити зуби і молитися. Але у нас раз за разом до стихії додається безвідповідальність, нехтування безпекою, технічна безграмотність. Тому, розмовляючи з родичами загиблих, з постраждалими, з рятувальниками і лікарями, я сам собі дав наказ: треба покласти край рукотворним катастрофам. Вугілля для нас — стратегічне питання, але не за будь-яку ціну», — заявив глава уряду. Насамперед він зазначив, що держава вже повністю виконала зобов’язання перед сім’ями загиблих та постраждалими — необхідні кошти перераховано.

 Безвідповідальність і технічна безграмотність - ось причини трагедії на шахтах. Фото Павла КУЩА

Справа  не тільки  у компенсаціях

Микола Азаров поінформував, що невдовзі будуть отримані остаточні висновки урядових комісій щодо причин аварій, а також матеріали дослідження діючих копрів, аналогічних тому, який зруйнувався на шахті ім. Бажанова.  «Будуть усі матеріали, необхідні для того, щоб визначити відповідальність за ці аварії, затвердити план заходів з повної ліквідації наслідків та прийняти рішення для попередження таких ситуацій», — підкреслив Прем’єр-міністр. Він також повідомив, що  всі питання безпеки на підприємствах гірничої галузі буде розглянуто на спеціальному засіданні уряду. А виконання прийнятих рішень Микола Азаров візьме на особистий контроль. 

Водночас глава уряду озвучив перші безперечні висновки за підсумками наради з керівниками та фахівцями галузі. По-перше, надалі не можна довіряти системам безпеки на шахтах. «Шахти у нас різної форми власності: і державні, і приватні, і орендні, і концесійні. Іноді державний нагляд натикається на перепони дотримання норм безпеки. Потрібен єдиний центр гірничої безпеки. Встановлювати на шахтах незалежні телекомунікаційні системи контролю і спостереження, які будуть в он-лайновому режимі передавати об’єктивну інформацію в такий центр», — заявив Микола Азаров, додавши: робота складна і дорога, але життя людей дорожче.

По-друге, необхідно підвищити вимоги до технічної безпеки і рівень відповідальності за їх дотриманням. По-третє, треба виділити необхідні кошти на технічне переозброєння гірничорятувальних служб і вдосконалити їх організацію.

Четвертим пунктом є вдосконалення та модернізація медичних закладів. «Передусім у великих промислових центрах, де підвищені ризики травматизму, професійних захворювань, екологічної небезпеки, необхідно збудувати нові найсучасніші лікарні з відповідним рівнем допомоги. Особливо на випадки аварій. Я був шокований станом рудничної лікарні в Макіївці, де лежать постраждалі жінки. Палата нагадує занедбану комірчину. Сучасного рентгенівського обладнання в травматології немає. Так лікувати людей не можна. Це варварство», — заявив Микола Азаров.

У цьому зв’язку він зазначив, що такий жахливий стан медичних закладів не тільки у шахтарських містечках. Глава уряду поділився неприємними враженнями від ознайомлення з міською лікарнею Севастополя. «Пирогов у кращих умовах працював. Палати як після облоги. А біля дверей сакраментальне оголошення: «Пацієнти повинні мати з собою рушник, постільну білизну»… До чого ми дійшли за роки популізму, безвідповідальності, соціальної сліпоти?! Негайно, за рік-два позбутися такого сорому для європейської держави — наше першочергове завдання», — наголосив Прем’єр-міністр. Він підкреслив, що всі наявні кошти уряд спрямовуватиме на ліквідацію ганебного стану медицини та відновлення соціальної справедливості.

Фінансових  потрясінь  не буде

Днями Сенат Сполучених Штатів Америки схвалив рішення про збільшення граничного рівня державного боргу. Позитивне голосування фактично врятувало США від технічного дефолту, а світ — від фінансово-економічної кризи. Проте емісійна політика Вашингтону залишається такою, що, на переконання Прем’єр-міністра, змушує Україну з підвищеною увагою ставитися до зовнішніх запозичень. 

«Мета нашої економічної політики полягає в максимальному насиченні внутрішнього ринку вітчизняними товарами, які виробляються на вітчизняній техніці, за передовими технологіями. Тобто уряд буде здійснювати політику опори на власні сили, політику національного інвестиційно-інноваційного розвитку. Я хочу запевнити наших громадян: фінансових потрясінь в Україні не буде», — заявив Микола Азаров

Він наголосив на тому, що уряд разом з Національним банком твердо контролюють ситуацію. Тому громадяни та бізнес можуть повністю розраховувати на фінансову стабільність в Україні і стабільність національної валюти.

Нині в нашій державі є ресурси і економічний потенціал, які забезпечать міцність гривні. Насамперед, глава уряду навів приклад зростання динаміки агропромислового виробництва. «На власні очі переконався: у нас буде  добрий врожай. Завдяки форвардній закупівлі зерна ще навесні і більш ніж достатньому фінансуванню закупівель зараз, поточного року, ми створимо великі, як ніколи, запаси. При цьому уряд не диктує закупівельних цін. Вони складаються так, що забезпечують і рентабельність виробникам, і стабільність цін для споживачів», — наголосив Прем’єр-міністр, підкресливши: економічних підстав для зростання цін на хліб, цукор, м’ясо, молоко, овочі  та інші продукти просто не існує.

У цьому контексті Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики та продовольства в щоденному режимі проводити моніторинг ситуації на ринку аграрної продукції і попереджати сезонні, а головне — спекулятивні коливання цін. Крім того, профільне міністерство та регіональні адміністрації мають зробити все, аби збирання врожаю та створення запасів завершилось вчасно та без втрат. Так само вчасно і на високому агротехнічному рівні має бути закладено наступний врожай.

Також Прем’єр-міністр відзначив успішну реалізацію проектів з будівництва по всій країні сховищ сільгосппродукції. «Ще рік тому цього не було. І я пишаюся, що ми зуміли збудувати все заплановане в строк, зуміли запровадити енергоощадливі технології тощо», — зазначив Микола Азаров. Він також повідомив, що незабаром уряд прийме рішення про здешевлення за рахунок бюджетних коштів зберігання сільгосппродуктів у сховищах: «Так ми заохотимо виробників протягом року гарантувати споживачам якість і доступні ціни на овочі, фрукти, ягоди».

Дерегуляцію  потрібно  завершити

Микола Азаров переконаний, що для неухильного та якісного зростання у будь-якій галузі передусім потрібно розв’язати руки успішним організаторам виробництва. «Нині ділова ініціатива дорожча за гроші. Її треба всіляко підтримувати. Скрутити в’язи  корупції і зруйнувати перепони для економічної свободи важливіше, ніж надавати пільги і преференції. Нині дешевий кредит ефективніший, ніж бюджетне фінансування», — наголосив глава уряду.

У зв’язку з цим він повторив вимоги до профільних міністерств: «Міністерство економічної політики і торгівлі має максимально завершити дерегуляцію економічної діяльності і досягнути впровадження всіх спрощень у життя. А Міністерство фінансів має разом з Національним банком виробити зрозумілу, прийнятну для учасників ринку програму здешевлення кредитів».

При цьому глава уряду наголосив на тому, що більша економічна свобода — це більша відповідальність власників підприємств. Прем’єр-міністр не розуміє ситуації, коли власники приватних підприємств просять у держави гроші, скажімо, на фінансування наукових розробок: «Чому ви чекаєте, що платники податків своїм коштом подарують вам передові науково-технічні розробки? Звичайно, в період, коли економіка тільки зводиться на ноги, держава буде нарощувати фінансування науково-технічного прогресу. Але тільки так, щоб кожна копійка платників податків поверталася з прибутком, і її можна було спрямувати в інтересах усього суспільства».

Також глава уряду критично висловився щодо прохання скасувати імпортне мито на сучасну техніку і технології. Все це можна виробляти на вітчизняних підприємствах. Однак Прем’єр-міністр зауважив, що не бачить ініціативи з боку профільних міністерств та Агентства з управління державними корпоративними правами. «Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Мінагропроду розпочати таку роботу. Залучити до неї всіх учасників ринку і передбачити здійснення відповідного проекту в державній програмі імпортозаміщення», — наголосив він.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 р. № 1088 (щодо затвердження нового посадового складу Міжвідомчої комісії з питань підтримки транскордонного співробітництва у зв’язку із змінами у системі центральних органів виконавчої влади) (постанова Кабінету Міністрів);
  •  Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів риби та інших водних живих ресурсів (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Угоди про обмін інформацією у сфері боротьби зі злочинністю (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження плану заходів щодо забезпечення відкритості і доступності інформації, пов’язаної з використанням ядерної енергії, а також підвищення рівня культури ядерної безпеки в атомній енергетиці (розпорядження уряду);
  • Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку автомобільного транспорту на період до 2015 року (розпорядження уряду).