ЄВРО-2012 

Україна і Польща побили рекорд   минулого чемпіонату з відвідуваності фан-зон

Ганна РОМАШКО,
Віктор САВЧУК
 
для «Урядового кур’єра»

Матчі чемпіонату Європи на стадіонах і у фан-зонах в Україні та Польщі подивилися майже  8,5 млн чоловік. А спеціальні вболівальницькі майданчики відвідали в два рази більше вболівальників, ніж під час минулого чемпіонату,  який приймали Австрія та Швейцарія. Про це під час підсумкової прес-конференції на НСК «Олімпійський» повідомив операційний директор УЄФА Мартін Каллен, зазначивши, що безпосередньо на стадіонах в Україні та Польщі матчі подивилися близько 1,4 млн глядачів. На матчі були продані всі квитки. При цьому відвідуваність на футбольних аренах перевищувала 98%.

М. Каллен також зазначив, що  порівняно з 2008 роком збільшився прибуток, отриманий УЄФА від проведення континентальної першості. Зокрема, доходи від продажу прав на телетрансляції матчів турніру становили 815 млн євро, від послуг односторонньої трансляції — 22 млн євро, від спонсорської підтримки й продажу ліцензій — 315 млн євро, від продажу пакетів гостинності — 101 млн євро, від продажу квитків на матчі — 130 млн євро.

Гостинність українців іноземні вболівальники оцінили якнайвищие. Фото олександра ЛЕПЕТУХИ

Загальний заробіток УЄФА від Євро-2012 перевищив доходи від чемпіонату Європи 2008 року, що пройшов в Австрії й Швейцарії, на 32 млн євро й доходи чемпіонату Європи 2004 року в Португалії на 530 млн євро.

Водночас директор турніру в Україні Маркіян Лубківський звернув увагу на критику і неперевірену інформацію, опубліковану в ЗМІ напередодні проведення футбольного свята.

— Увага ЗМІ до  організації турніру, навпаки, стимулювала нас, щоб зробити все якомога краще і детальніше. У цьому сенсі хотів усім подякувати. Правда, траплялися ситуації, коли було дуже багато негативної інформації, та вона, на щастя, не підтвердилася, — сказав він.

Директор турніру також повідомив, що зараз розглядається можливість передати Міністерству закордонних справ добірки фото- і відеозйомок для організації за кордоном виставок, присвячених Євро-2012.

«Потрібно максимально використовувати той позитивний резонанс, який дав чемпіонат», — підкреслив М. Лубківський.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно відкритого листа української опозиції до Президента Віктора Януковича  щодо розтрати коштів на підготовку до Євро, Лубківський зокрема зазначив, що «опозиція на те і є, щоб критикувати владу».

Він зауважив, що УЄФА може оцінювати спортивну складову підготовки до чемпіонату, підготовку інфраструктури, арен, і за це УЄФА ставить українській стороні виключно позитивну оцінку.

ДОВІДКА «УК»

Понад сім мільйонів любителів футболу відвідали фан-зони у восьми містах Євро-2012. З них 2 186 000 людей (25% від загальної кількості) обрали місцем призначення Київ. На другому місці з 1 402 538 уболівальниками перебуває Варшава.

Найбільше число глядачів зацікавив фінал — подивитися матч між збірними Італії та Іспанії у всіх восьми фан-зонах прийшло 539 000 уболівальників.