Акушерський корпус уже повністю готовий, найближчим часом розпочнеться монтаж обладнання. Залишилося довести гінекологічний корпус, де ще чимало робіт, утім, інженерні мережі та комунікації тут повністю змонтовано. Тож, вважають фахівці, левову частку справи виконано. В цьому переконався головний куратор і керівник національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» Віктор Сірман, особисто побувавши на будівництві Запорізького обласного перинатального центру.

Якщо заглибитися в історію питання, то з’ясується, що цей заклад мав з’явитися не раніше 2015—2016 років, адже спочатку його будівництво в Запоріжжі планували почати тільки 2013-го. Але така лікарня конче потрібна області вже сьогодні, щоб рятувати життя і немовлят і їхніх матерів. Тому керівники області взялися оббивати пороги високих столичних кабінетів і домоглися того, що державну програму відкоригували.

Початком практичної реалізації плану будівництва перинатального центру стало 1 лютого 2012 року, коли депутати запорізької міськради на позачерговій сесії прийняли рішення передати 5-й міський пологовий будинок (на його базі і планувалося зводити центр. — Авт.) у власність громади області.

Висхідний кошторис будівництва передбачав витрати 50,5 мільйона гривень, з них 38 мільйонів бюджетних грошей, 4,5 мільйона — благодійний внесок фонду Пінчука, а решта з обласного бюджету. Освоєно 99 мільйонів. У тому числі 17 мільйонів, які призначено на закупівлю сучасного медичного обладнання.

Збільшення витратної частини обумовлюється тим, що, як свідчать експерти,  Запорізькому обласному перинатальному центру рівних в Україні немає: його будують на два відділення — акушерське та гінекологічне. Медичний заклад розрахований на 124 ліжко-місця і 2700 пологів на рік.

Медики теж підготувалися: 26 лікарів і 48 працівників середнього медичного персоналу пройшли спеціальне навчання. Головний лікар міського пологового будинку № 5 Олександр Кирилюк, який, очевидно, і очолить новий перинатальний центр, повідомив, що вже сформовано кадрову структуру центру.

Запорізький перинатальний центр рятуватиме життя немовлят  і їхніх матерів. Фото з сайту rada.zp.ua

— Тут застосовують технології, які використовують у космічній та електронній промисловості, — зазначив голова облради Віктор Межейко. — Запорізький перинатальний центр відповідатиме європейським стандартам. — З точки зору логістики і технічного вирішення все виконано правильно, — підбив підсумки свого візиту на об’єкт керівник національної програми Віктор Сірман.

Втім, високопосадовець все-таки констатував, що для повного завершення робіт потрібно ще щонайменше 20 мільйонів гривень.