ІМУНІЗАЦІЯ

Вирішальним чинником у закупівлі препаратів їхня якість

Як повідомила на прес-конференції перший заступник міністра охорони здоров’я  Раїса Моісеєнко, проблему браку вакцин в Україні буде розв’язано: «протягом жовтня-грудня українські лікарні матимуть їх у повному обсязі».

Усім українських дітям вистачить і препаратів для щеплення від таких хвороб як кашлюк, дифтерія, правець та туберкульоз. За словами  головного спеціаліста Управління громадського здоров`я та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення МОЗ Сергія Платова,  вирішальним чинником для закупівлі вакцин є їхня якість. «Ми надаємо перевагу лише тим вакцинам, які є якісними і відповідають усім вимогам», — запевнив чиновник. Він повідомив, що для стовідсоткового забезпечення протитуберкульозною вакциною БЦЖ було ухвалено рішення закупити російський препарат, який нині проходить лабораторний контроль якості.

«Після цієї процедури він надійде як у пологові будинки, так і в інші клініки. На сьогодні, враховуючи те, що російська вакцина проходить лабораторний контроль, ми отримали гуманітарну допомогу — вакцину БЦЖ данського виробництва у кількості 220 тис. доз. Це дасть змогу протягом двох місяців проводити вакцинацію усіх новонароджених у пологових будинках України», — наголосив Сергій Платов.

За інформацією прес-служби МОЗ, усі імунобіологічні препарати, закуплені за державні кошти, повинні проходити процедуру лабораторного контролю якості, що займає  чимало часу. Тому, аби пришвидшити  поставку російської вакцини, МОЗ проводить паралельний контроль її якості.  Це означає, що препарат одночасно перевіряється як на виробництві, так і в національній лабораторії країни, де використовуватиметься вакцина. Процедуру буде завершено наступного місяця, після чого препарат  надійде в регіони країни.

Крім того, віднині імунізацію  українських дітлахів проводитимуть за новим календарем щеплень, нещодавно зареєстрованим Міністерством юстиції. «Наш календар пройшов експертизу фахівців ВООЗ, було надано рекомендації, які ми використали при створенні нової редакції календаря  профілактичних щеплень», — зазначив головний дитячий інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарєв. Нова редакція цього документа зазнала загалом незначних змін. Зокрема, за словами Сергія Крамарєва, вони стосуються ревакцинації проти туберкульозу в 14 років, а також щеплення проти гемофільної інфекції, краснухи і паротиту.

«Фахівці ВООЗ вважають, що недоцільно імунізувати чотири рази проти гемофільної інфекції, тому в новій редакції календаря ми залишили три щеплення. Вони також зауважили, що в 15 років немає потреби робити щеплення дівчатам від краснухи, а хлопцям від паротиту. Тому ці щеплення увійшли до розділу рекомендованих. Все інше лишилося таким, як було в попередньому календарі», — сказав Сергій Крамарєв. До того ж, за словами Раїси Моісеєнко, медики однозначно наполягають на проведенні імунізації проти вірусного гепатиту В новонародженим дітям.