ОСТАННЄ ІНТЕРВ’Ю

У минулі роки Крим в економічному плані посідав не найкращі місця серед інших регіонів України. Більш того, залишалися нерозв’язаними міжнаціональні питання, які самі собою породжували спекулятивні ідеї  щодо відокремлення півострова. Неодноразово в ЗМІ і серед громадськості можна було прочитати чи почути вислів: «Крим — це порохова бочка». Та, на переконання Голови Ради міністрів АР Крим Василя Джарти,  сьогодні автономія отримала чіткі перспективи власного розвитку — як успішного українського національного проекту та стала економічним плацдармом реалізації політики України в Чорноморському регіоні.

Василь Георгійович Джарти. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Від розмов  до справи

— Василю Георгійовичу, Крим займає особливе місце в державному устрої України. Чи повністю використовується потенціал автономії?

— Сьогодні Крим позиціонує себе як регіон-новатор, регіон-лідер із впровадження управлінських і соціальних інновацій. І один із таких прикладів — утвердження і подальша реалізація Стратегії розвитку автономії до 2020 року. Сподіваємося на ухвалення закону про розвиток Криму, який передбачає особливі, пільгові умови для інвесторів. Це дасть можливість додатково залучити інвестиції і прискорити економічний розвиток регіону.

 Які кроки вже зроблено на шляху реалізації Стратегії розвитку Криму? Яких результатів очікуєте до кінця року?

— По-перше, підготовлений і затверджений перший етап Плану реалізації Стратегії (2011—2013 рр.), який повністю інтегрується із стратегіями міст і районів автономії і, найголовніше, відповідає Програмі економічних реформ Президента на період до 2014 року. Якщо говорити мовою цифр, то за підсумками реалізації першого етапу стратегії за 3 роки очікується реальний приріст у порівнянні з 2010 роком валового регіонального продукту — 18,4% (в середньому за рік 6-7%), зростання інвестицій в основний капітал на 53,8%, збільшення реальної зарплатні на 33,1% до 3350 грн, збільшення продуктивності праці на 12,9%.

Розраховуємо  на підтримку

  Які основні напрямки економічного розвитку Криму потребують підтримки влади?

— Відверто скажу: на першому етапі реалізації Стратегії півострів не може обійтися без підтримки держави. Тому сьогодні йде процес активної підготовки Угоди щодо регіонального розвитку Криму між Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою автономії. Цей документ передбачатиме спільні зобов’язання центральної та республіканської влад, порядок, обсяги, форми і строки фінансування спільних заходів.

Загалом угоду планується укласти на два роки, обсяг фінансування становитиме 2 млрд грн. Для автономії вкрай важливо прийняття і фінансування трьох державних програм —  «Вода Криму», «Розвиток транспортно-дорожнього комплексу» і «Екологічно безпечний Крим». На сьогодні Кабмін прийняв лише одну — «Екологічно безпечний Крим». Маємо надію, що за сприяння Президента України найближчим часом інші теж будуть затверджені.

Безперечно, надалі розвиток кримської економіки здійснюватиметься за рахунок власних ресурсів й інвестицій. В автономії створено цілу низку механізмів: Агентство регіонального розвитку, мережа дозвільних центрів, проводяться публічні земельні аукціони.

  Ви перший, хто запровадив земельні аукціони в Криму. Коли планується завершення інвентаризації землі та буде створено єдиний кадастр власників?

— На сьогодні в Криму інвентаризовано лише 7,5% територій. Щоб повністю завершити цю роботу, потрібно близько 119 млн грн. У нинішньому році кошти на інвентаризацію земель держбюджетом не передбачені. Тому ми звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням внести зміни до бюджету, передбачивши хоча б третю частину необхідних коштів, запропонувавши «розбити» усю суму на 3 роки. Маємо надію, що найближчим часом це питання буде вирішено. Наскільки мені відомо, Мінфін, МінАПК та Держземагентство України вже отримали відповідні доручення уряду.

Піклуємося  про інвесторів

 Вашою командою проводиться активна робота щодо залучення інвестицій в економіку півострова. Як плануєте поєднати інтереси інвесторів і розв’язання соціально-економічних проблем регіону?

— Безперечно, інвестиції — це основа розвитку. Автономія стала регіоном з високим інвестиційним потенціалом і низьким рівнем ризиків. Це підтверджують результати дослідження рейтингового агентства «Standard & Poor’s», яке переглянуло прогноз за  рейтингами Криму зі «Стабільного» на «Позитивний».

Основне завдання Агентства регіонального розвитку — надати інвесторові необхідну підтримку і повну інформацію про пріоритетні напрями розвитку регіону, економіку і можливості інвестування в економіку Криму, сприяння в реалізації проектів.

У найближчих планах — створення інтерактивної інвестиційної карти Криму, яка відображатиме потенціал кожного населеного пункту півострова. Її зручність полягає у тому, що інформація зібрана в одному місці, має загальну структуру, візуалізована і забезпечена довідковими даними. Наприклад, тут є конкретна інформація про міста і райони автономії: природно-ресурсний і економічний потенціал, рівень освоєння й урбанізації території, об’єкти інфраструктури. Інтерактивна версія інвестиційної карти буде доступна всім в Інтернеті і розміщуватиметься на інвестиційному порталі Криму. Функціонувати система почне з 1 вересня.

Хочу відзначити, що політична стабільність в Криму притягує в регіон інвесторів. Зокрема компанія з Великобританії «Fieldstone Private Capital Group» створює на півострові мережу вітроелектростанцій загальною вартістю півтора мільярда євро. Інвестори з Австрії зацікавлені у будівництві сонячних електростанцій і заводів з утилізації твердих побутових відходів. Має намір інвестувати понад 600 мільйонів євро у вітроенергетику німецька компанія. Грецька компанія інвестуватиме понад 80 мільйонів євро — також у вітроенергетику. Перші кошти ми отримаємо вже наступного року. Можливістю увійти на кримський туристичний ринок цікавляться світові мережі готелів високого класу. Наприклад, Hyatt планує вже цього року почати будівництво 5-зіркового готелю на Південному березі Криму. «Ощадбанк» Російської Федерації має намір інвестувати в створення санаторно-курортного центру на базі пансіонату «Мрія» вартістю понад 400 мільйонів доларів. Російський «Зовнішекономбанк» має намір брати участь у розвитку аеропорту «Сімферополь». Активна робота з Європейським банком реконструкції і розвитку дала  змогу нам реанімувати проект реконструкції ялтинського водоводу.

Головна вимога, яку уряд Криму висуває до інвесторів, — створення нових робочих місць для жителів автономії, вирішення конкретних соціальних питань, участь у розвитку автономії.

Дбаємо про культуру і туризм

 Ви дуже багато уваги приділяєте міжнаціональним проблемам у Криму та успішно їх вирішуєте. Які заходи ви плануєте з метою консолідації кримчан у майбутньому?

— Одним із найголовніших багатств півострова і його безумовних переваг є  етнічна різноманітність, багатонаціональне культурне життя. Сьогодні кримським урядом розроблений проект Концепції забезпечення міжнаціональної злагоди і збереження культурного різноманіття в Автономній Республіці Крим. Зараз він проходить процедуру експертної оцінки. Плануємо у вересні цього року винести його на обговорення громадськості.

 Чи зможе Крим зацікавити гостей України своїм туристичним потенціалом під час проведення чемпіонату Євро-2012?

— Задля активного відпочинку гостей на півострові вводяться нові туристичні маршрути. На сьогодні їх уже більше сотні. Так,  лише в цьому році розроблено 6 екскурсійних маршрутів: «Крим космічний», «Літературна спадщина Криму», «Закриті палаци Південнобережжя» тощо. Відкрито палац-замок «Ластівчине гніздо» як виставковий комплекс, створено історико-археологічний заповідник «Неаполь Скіфський». Ведуться реставраційні роботи в Лівадійському палаці і Бахчисарайському заповіднику, плануємо реконструювати Масандрівський палац, Центральний музей Тавриди і Будинок академіка П.Палласа в Сімферополі. До кінця року будуть створені археологічний парк Ак-Кая у Білогірському і Науково-культурний центр у Чорноморському районах. Сподіваємося, що гостям вдасться дізнатися про дивовижну історію Криму.

Людмила ЩЕКУН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Василь ДЖАРТИ. Народився 3 червня 1958 року в селі Роздольне Старобешевського району Донецької області. В 1981 році закінчив Донецький політехнічний інститут, а в 2000-му магістратуру держуправління Донецького державного технічного університету. З 1998 року розпочав кар’єру державного службовця з посади заступника голови Гірницької ради в Макіївці. В 2006 році став депутатом Верховної Ради України.

Того ж року став міністром охорони навколишнього природного середовища. У березні 2010 року обраний Головою Ради міністрів АР Крим.

Пішов з життя 17 серпня 2011р. після тяжкої хвороби.

 

 

СПІВЧУТТЯ

З глибокою скорботою члени депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сприйняли звістку про передчасну смерть Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Кримського регіонального відділення Партії регіонів Василя Георгійовича Джарти.

У розквіті сил трагічно обірвалося життя видатного державного діяча, Громадянина з великої літери, турботливого сина і чоловіка, люблячого батька двох доньок.

Усе своє життя Василь Георгійович присвятив невтомній праці на благо держави і людей. На посадах Макіївського міського голови, першого заступника голови Донецької обласної державної адміністрації, міністра охорони навколишнього природного середовища України, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим проявив себе як  принциповий і наполегливий керівник, енергійний організатор, яскравий лідер. Двічі обирався до Верховної Ради України, був обраний депутатом парламенту АР Крим.

Василь Георгійович Джарти залишиться у нашій пам’яті справжнім патріотом своєї Батьківщини, високим професіоналом, глибоко порядною людиною.

Розділяємо біль непоправної втрати з рідними і близькими покійного.

Депутатська фракція Партії регіонів
у Верховній Раді України