ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

Цього року більшість реформ здійснюватимуть на місцях,  тож уряду потрібно перерозподілити бюджетне фінансування 

Перше у цьому році засідання Комітету з економічних реформ Президент Віктор Янукович присвятив підбиттю підсумків виконання Національного плану дій на 2011 рік, а також схваленню відповідного плану на 2012 рік у рамках упровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки. І його слова, адресовані присутнім, видалися не вельми втішними.

«Ми загальмували імплементацію реформ», — цією фразою глава держави задав тон виступу. І навіть попри позитивні економічні показники, досягнуті у 2011 році (зростання ВВП, низький рівень інфляції, збільшення розміру соціальних виплат), подальші якісні зміни потребують виключно системного підходу. «Ми добре розуміємо: це не те зростання, на яке сподіваються громадяни нашої держави», — зауважив він.

Попри внутрішні економічні показники, Президент критикував темпи та якість проведення реформ.
Фото Андрія МОСІЄНКА

Змінам  не відмовлять

Віктор Янукович знайшов спосіб оминути негативні світові економічні чинники: тільки якісна модернізація України і реалізація ефективних реформ допоможуть у 2012 році мінімізувати наслідки складної економічної ситуації та поліпшити життя громадян. Передовсім він мав на увазі модернізаційні зміни, пов’язані з покращенням умов ведення бізнесу, залучення інвестицій, роботи управлінської системи.

Обурений глава держави й тим, що реформаторські ініціативи так і не дійшли до відома українців. «Будемо відвертими: з низки питань вони залишилися на папері, красивими словами, — акцентував він. — Конкретні позитивні зрушення будуть тоді, коли їх відчує кожна людина, кожен громадянин України. Цього ми прагнемо. Але ми не відмовимося від реформ — ми рухатимемося вперед». Свідчення цього — більшість нових законопроектів, які вже готують, здебільшого спрямовані на подолання нинішнього відставання у процесі реформ.

Передовсім у 2012 році уряд має вступити в повноцінний діалог із громадянами країни, стабільно з ними співпрацювати. Тож міністрам слід частіше навідуватися в регіони, особисто роз’яснювати питання, пов’язані із різними напрямами життєдіяльності, представникам громадських організацій, одне слово, активніше інформувати суспільство про плани влади.

Окремо Президент звернувся до міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника та міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка. «Ми бачили, коли є закриття в деяких регіонах шкіл, лікарень... Заведіть такий порядок, щоб люди знали про це за рік, за два. Опрацьовуйте ці питання своєчасно. Не будете цього робити — постраждаєте. Це ваша безпосередня робота. Працюйте з громадськістю, з радами різних рівнів. Така можливість у вас є», — наголосив глава держави, додавши, що навіть про недоліки в роботі влада також має сповіщати суспільство.

Бюджет —  у регіони

Поступово Президент підвів нитку розмови до чутливої та вкрай важливої теми — схвалення Національного плану дій на 2012 рік. Тут важливо провести конкретну роботу з передачі ширших функцій і повноважень регіонам. «Ми з вами домовлялися, і я вимагаю, Миколо Яновичу, щоб ви розглянули це питання: що в цьому році ми запланували з точки зору передачі прав та функцій на рівень регіонів? Тому що суттєве вдосконалення адміністративних послуг, яке, я сподіваюся, цього року відбудеться, передбачає надання цих послуг насамперед у регіонах», — звернувся Віктор Янукович до Прем’єр-міністра.

У цьому розрізі слід вчасно підготувати відповідні зміни до законодавства. «Вага перекладатиметься з центру в регіони. Тут підхід має бути не хірургічний, а плановий, цільовий. І ми повинні вирішити це питання не фор мально, а по суті», — наголосив Президент.

Уже в січні Кабмін повинен обов’язково переглянути питання розподілу в держбюджеті—2012 коштів на розвиток регіонів. А пояснив свою вимогу Президент аргументом, що на цей рік в головному фінансовому документі розподіл фондів регіонального розвитку закладено непропорційно. «Я вимагаю від вас, Миколо Яновичу, міністра фінансів та всього уряду впродовж січня — не чекайте лютого — разом із регіонами розглянути це питання. Щоб усі ресурси регіонального розвитку, передбачені в бюджеті, були розподілені справедливо, щоб не було жодних перекосів і щоб нам з вами було не соромно дивитися в очі людям», — акцентував він. І кожен наступний рік влада має справедливо розподіляти бюджетні кошти за участю представників місцевих органів влади.

«Весільним генералам»  тут не місце

Витримавши паузу, Президент ще раз нагадав, що у 2012 році більшість реформ здійснюватиметься на місцях. І головне навантаження припаде на відповідні місцеві структури, управління, служби.

Тож члени Комітету з економічних реформ почули з його вуст таке завдання: «Реальна робота відбуватиметься в регіонах. Я просив би, шановні колеги, не їздити, як я вже казав у минулому році, «весільними генералами» в регіони чи «для галочки» разом з Президентом… І коли я чи Прем’єр-міністр будемо приїжджати, щоб ви нам звітували, яким чином ця робота здійснюється».

На переконання Віктора Януковича, Національний план на 2012 рік стане головною дорожньою картою для центральних та місцевих органів влади. «З моменту затвердження Національного плану він повинен стати головним документом для всієї системи органів влади — як в центрі, так і на місцях», — зазначив він.

Нині слід підвищити й ефективність роботи Комітету з економічних реформ, аби в найкоротші терміни почати отримувати результати від реальних змін у країні. За словами глави держави, рух до позитиву потрібно розпочати в перші місяці 2012 року.

А від членів комітету він чекає пропозицій, у яких би були відображені не популістські, а рішучі кроки щодо підняття рівня відповідальності та власне ефективного виконання плану реформування країни на всіх рівнях.