Акти громадянського стану — це засвідчені державою факти народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміни прізвища, імені, по батькові. Вони є юридичними фактами, з якими закон пов’язує виникнення, зміну або припинення відповідних прав та обов’язків. Їх реєстрація здійснюється задля охорони особистих немайнових та майнових прав громадян, а також в інтересах держави.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку року з питань реєстрації актів цивільного стану по допомогу до фахівців звернулися понад двісті громадян.

Переважна кількість звернень — щодо реєстрації та видачі свідоцтв і довідок про цивільний стан громадян. Їх  розглядали Державна реєстраційна служба і Міністерство юстиції. Мін’юст, зокрема, розглянув питання щодо отримання витягу з держреєстру актів цивільного стану громадян, можливості зміни прізвища, повернення сплачених РАЦСу коштів, надавав роз’яснення щодо встановлених платежів за послуги відділів реєстрації актів цивільного стану тощо.

Так, заявниця з Червонограда Львівської області просила сприяти у видачі свідоцтва про її народження. Вона вже зверталася до відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Червоноградського міського управління юстиції, де їй без пояснень відмовилися видати документ. Звернення опрацювали працівники Державної реєстраційної служби, які проінформували, що свідоцтво про народження видано.

А житель Миколаївської області просив посприяти у видачі йому свідоцтва про розірвання шлюбу. Він звертався до відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби у Миколаївській області, але потрібного документа так і не отримав. Звернення надіслали Державній реєстраційній службі, за сприяння якої заявникові нарешті видали документ. Зворотним зв’язком він підтвердив, що питання вирішено.

Молода мама із села Войкового Ленінського району АР Крим звернулася з клопотанням про видачу свідоцтва про народження дитини. Адже, на жаль, звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в АР Крим результатів не дали. За сприяння працівників Державної реєстраційної служби питання вирішили: заявниця отримала свідоцтво про народження дитини.

 Львів’янці ж був потрібен дублікат свідоцтва про шлюб. Та працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Головного управління юстиції у Львівській області їй відмовили. Державна реєстраційна служба вжила відповідних заходів, і жінка документ отримала.

Також задоволено клопотання жительки міста Торез Донецької області — вона отримала дублікат свідоцтва про народження дитини. А до того у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Торезького міського управління юстиції їй невмотивовано відмовили у такому проханні. Державна реєстраційна служба питання вирішила та поінформувала про це.

Загалом за період з  21 — 28  жовтня  на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулося 16476 заявників. 

0800-507-309.Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua