ДЕРЖПРОГРАМИ

Скринінг жінок стартував з Oболонського району столиці. На черзі - решта

Факт, що будь-яке захворювання ліпше попередити, аніж потім лікувати, давно став аксіомою. Серед таких недугів насамперед онкологічні (вкотре нагадаю, що онкопатологія на перших стадіях протікає безболісно, а на останніх у хворого вже практично немає шансів), а також розлади в діяльності серцево-судинної системи, або, якщо простіше, - інфаркти й інсульти, котрі останніми роками, з одного боку, спричиняють чимало смертей, а з іншого - сильно "помолодшали". А щоб, скажімо, той же інсульт не застав вас зненацька, як стверджує завідувачка Міським нейрореабілітаційним центром Маріанна Бровченко, людям середнього віку не завадить щодня контролювати свій артеріальний тиск. Якщо з'ясується, що він у вас підвищений, - гайда до фахівця, щоб допоміг підібрати ліки, які доведеться приймати щодня.

До речі, киянам розібратися з цією проблемою простіше, аніж мешканцям інших міст і тим більше - селищ і сіл. Фахівці міського консультативно-діагностичного центру, прагнучи допомогти своїм пацієнтам, порадилися й визначили для свого закладу кілька пріоритетних державних програм, за якими тепер і працюють. Серед них, насамперед, програма з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії і попередження серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань (гіпертонії, інфаркту й інсульту), що діє з 2006 року.

"Друга програма, - розповіла "Урядовому кур'єру" директор КМКДЦ Тетяна Савченко, - розроблена на базі державної програми "Онкологія". У її рамках ми обстежуємо пацієнтів із підозрою на рак молочної залози, що дає можливість багатьом жінкам врятувати не тільки груди, але й здоров'я, а також рак шийки матки та шлунково-кишкового тракту. Якщо діагноз таки підтверджується, направляємо людину на лікування в міську онколікарню. Ми зі своїми колегами з цією лікарнею підтримуємо тісні зв'язки і обов'язково відстежуємо подальшу долю своїх пацієнтів - це дає можливість відслідковувати правильність постановки діагнозу".

Причому останнім часом, за словами медиків, тут вирішили охопити скринінгом жінок одного зі столичних районів -Оболонського. Тим, кому немає 40 років, роблять УЗД, старшим - мамографію, що дає змогу виявити навіть найменші пухлини, котрі поки не становлять загрози здоров'ю, проте потенційно небезпечні. Цей напрямок програми стартував з початком року. І хоча його реалізація потребує коштів, у держави не просять - намагаються знайти спонсорів. "Якщо все піде так, як ми запланували, - ділиться з "Урядовим кур'єром" Тетяна Савченко, - після Оболонського працюватимемо з жіночим населенням Подільського району, потім - інших".

Проте у центрі приділяють увагу не тільки дорослим, а й малюкам, тож третя програма, яку тут ведуть постійно, - безкоштовне обстеження дітей з вадами розвитку та хворих на дитячий церебральний параліч. А направляють їх сюди майже всі київські дитячі лікарні, а також Український медичний центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та спеціалізована дитяча лікарня "Охматдит", котра, як відомо, має справу з маленькими пацієнтами з усієї України. Якщо дітлахами опікуються медичні установи, найкоротший шлях до консультативно-діагностичного центру для дорослих пацієнтів - через талонну систему. Тобто талони на обстеження з указаними на них датою й часом прийому, а також прізвищем лікаря та номером кабінету центр передає у кожну поліклініку, а необхідність такого обстеження, за яке людині не доводиться платити ні копійки, визначається дільничним терапевтом. Проте можна пройти таке обстеження і без візи терапевта, просто звернувшись у діагностичний центр. Зазвичай таким шляхом ідуть іноземці, які живуть у столиці, чи пацієнти за договорами зі страховими компаніями або інші юридичні особи. Або й просто люди, які не хочуть марнувати свій час у поліклінічних чергах, котрі не змінилися з радянських часів. Різниця в тому, що в таких випадках послуги надаються за певними тарифами, хоча вони однаково нижчі, аніж аналогічні у комерційних медичних закладах.

ДOВІДКA "УК"

Київський міський консультативно-діагностичний центр - один із трьох подібних медичних закладів, що діють в Україні (ще по одному - у Донецьку і Львові) - створений понад 20 років тому, аби, сконцентрувавши в ньому сучасну діагностичну апаратуру, отримати можливість всебічно обстежувати пацієнтів. За час існування у центрі обстежено понад 5,5 млн хворих, яким проведено більш як 11 млн досліджень. Серед них - комплексне УЗД і дослідження окремих органів, трансабдомінальні дослідження сечостатевої системи, УЗД поверхневих структур, м'яких тканин, кісток та суглобів, а також дослідження з використанням внутрішньопорожнинних датчиків та багато інших.