БЕЗПЕКА. Не знаю, як вам, а мені їхати в несправному автобусі якось страшнувато. Недавно, відбувши з Києва, «маршрутка» одразу застрягла в чистому полі. Був вечір. Мимо пролітали авто, а ми, двадцятеро людей, чекали, доки нас забере викликаний водієм інший автобус. Та він особливо не поспішав — під’їхав години через півтори. До пункту призначення прибули благополучно, але гіркий осад все ж лишився. Ніхто й не подумав вибачитися за затримку. Та й не до цього було. Кожен вважав за щастя, що не сталося гірше.

Працівники державтоінспеції Черкащини, які нині проводять операцію «Автобус-2011», тільки за тиждень перевірок виявили 140 технічно несправних автобусів. Цікаво, що чимало з них працювало на лінії з несправним або заблокованим аварійним виходом, що категорично заборонено. Було й чимало інших — великих і дрібних несправностей.

За словами старшого інспектора управління ДАІ УМВС у Черкаській області Володимира Ліщенка, виявлено 370 грубих порушень законодавства, допущених водіями автобусів. Серед них —  факти перевезення пасажирів на маршруті протяжністю понад 500 кілометрів одним водієм, керування в нічний час автобусом, не обладнаним тахографом під час нерегулярних пасажирських перевезень, і навіть керування автобусом у стані сп’яніння. До того ж і самі власники транспортних засобів не дуже переймаються створенням безпечних умов та нормального режиму праці й відпочинку водіїв. Автоінспектори нарахували одинадцять випадків зберігання автобусів у так званих «невстановлених місцях». Просто на вулицях, де проживають водії, і де машини ніким не охороняються. 

Сьогодні на території області налічується 788 пасажирських автоперевізників, які експлуатують 3360 одиниць пасажирських транспортних засобів. Найбільша частка в цій сфері припадає на приватні структури і потребує відповідного контролю держави. З початку поточного року здійснено понад три тисячі перевірок пасажирських автогосподарств усіх форм власності, під час яких виявлено 3329 автобусів, які виїжджали для роботи на маршруті в технічно несправному стані. За результатами перевірок права надання послуг з перевезення пасажирів позбавлено 19 автоперевізників. Під час нагляду за дорожнім рухом на території Черкаської області  виявлено 847 порушень Правил дорожнього руху, допущених водіями пасажирського автотранспорту, в тому числі — 20 фактів керування автобусами в стані алкогольного сп’яніння, 25 — перевищення  встановленої швидкості.

Працівники ДАІ області запровадили суворі заходи впливу до порушників дисципліни. Створена на них база даних правил дорожнього руху з числа водіїв автобусів дає змогу за лічені хвилини дізнатися, скільки і які порушення допускав водій раніше. Здійснюється як відкрита, так і прихована перевірка роботи водіїв на маршруті. А тому вони, відчуваючи постійний контроль, невідворотність покарання, загалом стали допускати менше порушень.