ЛІКУВАННЯ 

У закарпатській глибинці оголосили війну остеохондрозу. І перемагають!

Кваси - перший населений пункт, розташований вище від злиття Білої і Чорної Тиси в одну ріку. Водночас дорогою від Яблоницького перевалу він є останнім перед "гуцульським Парижем" - Раховом. Довколишня краса збагачується талановитими людьми, а також незбагненною лікувальною силою води, що струмує з-під землі.

У Квасах вода - "квасна"

У Квасах розпочинається один із кількох шляхів підйому на Говерлу з закарпатського боку, рукою подати до одного з п'ятьох двотисячників - Петроса. Село вважається столицею гуцульського ліжникарства: чимало майстринь тчуть барвисте і тепле диво з вовни. Ліжник для гуцула - не лише ковдра, а й символ добробуту та багатства, здавна використовувався в народній медицині. У селі успішно розводять коней гуцульської породи, катають ними туристів. Тут діє старовинна церква Різдва Пресвятої Богородиці. Через Чорну Тису перекинуто кілька висячих мостів, що доповнюють собою пейзаж.

У роки іноземного панування до 1944 року село мало назви Боркут, Тисаборкут. Такою ж була назва і першої водолікарні та купелі "Буркут". Врешті-решт, село від колишньої назви далеко не втекло: місцевою говіркою мінеральну воду називають не інакше як квасною (кислою). У селі є кілька мінеральних джерел, на базі яких існує санаторій "Гірська Тиса".

Визнаний лідер

Ця оздоровниця починалася з однойменого пансіонату, відкритого в 1958 році. Спочатку він планувався як спеціалізований санаторій-профілакторій, в якому за допомогою унікальної мінеральної води мала проходити відновлювальна програма для льотчиків-космонавтів СРСР і персоналу атомних електростанцій. Однак цей задум не був втілений, тож сьогодні всі, хто має потребу, можуть приїхати сюди і відчути чудодійну силу місцевої "квасної" води.

Після капітального ремонту умови для лікування і відпочинку стали ще кращими, санаторій "Гірська Тиса" - визнаний лідер в Україні у лікуванні захворювань опорно-рухового апарату та периферичної нервової системи. Цілюща енергія води доповнюється дією новітнього медичного обладнання. У санаторії працюють відділення бальнео-, гідро- та озокеритотерапії, масажні та терапевтичні кабінети, фітобар, лікувально-фізкультурний і тренажерний зали. У недалекому майбутньому з'явиться плавальний басейн.

Природний фармацевт

- Про підступність остеохондрозу говорити не доводиться, - розповідає керівник закладу, заслужений лікар України Іван Біляк. - Постійний біль у суглобах - ниючий хребет, спина і поперек, шия - все це ознаки тяжкої недуги, що розвивається внаслідок ослаблення та деформації міжхребцевих дисків. На неї страждає дедалі більше людей. Причиною цього передусім є малорухливий спосіб життя та неправильне харчування. Ми протиставляємо цьому захворюванню насамперед унікальну воду Гірськотисянського родовища. Це - наш природний фармацевт.

Вуглекисла миш'яковиста мінеральна вода видобувається з власної артезіанської свердловини, має неповторний склад цінних мікроелементів і цілющі властивості. Вона збільшує енергетичний потенціал клітин і тканин. "Квасна" вода знижує тканинні окислювальні процеси. Поліпшуючи обмін речовин та збуджуючи уражені остеохондрозом органи, вона насичує їх киснем та силою, необхідною для активного відновлення нормальної життєдіяльності.

Прощаються без жалю

До Квасів приїжджають з низкою хвороб - з артрозо-артритами, подагрою, остеохондрозом хребта, хворобою Бехтерєва, сколіозом, псоріазом, хронічними запальними гінекологічними захворюваннями, недугами периферійної нервової системи, опорно-рухового апарату, вегето-судинними розладами внаслідок радіоактивного впливу. Лікарі рекомендують пацієнтам "Тису" для боротьби з наслідками хвороб, пов'язаних із дією чинників антропогенного, в тому числі радіаційного забруднення. Саме через це тут оздоровлюються працівники атомної енергетики і люди, що постраждали від чорнобильської аварії.

Але приписи лікарів не є показником ефективності. Про нього свідчать історії хворих, що приїжджали із зігнутими спинами, а їхали додому з гордовитою поставою та словами, що "є порох у порохівницях".

Один зі "слуг Гіпократа" в санаторії повідав, що має задум створити незвичний музей - відкинутих костурів і милиць. Відвідавши санаторій, пацієнти прощаються з ними без жалю. Колекція цих предметів для пересування, які вже стали непотрібними після оздоровлення, могла б бути чималою.

Якщо вас уже замучив остеохондроз або артрит, артропатія чи дорсопатія, артроз і будь-які інші болі в суглобах - приїжджайте до Квасів та подаруйте своєму тілу непідробні чари цієї карпатської води, що здатна протистояти навіть найгрізнішому остеохондрозу!