Дорогою до осель від котельні втрачається від 55 до 85% тепла. І втрати ці починаються вже в самій котельні, потім ідуть через зовнішні мережі. А найбільше тепла (30—45%) виходить через вікна, двері, стіни, дахи будинків, особливо якщо вони старі й неутеплені. За 2013 рік Дніпропетровщина на обігрів житлових і комунальних будівель витратила 829,7 мільйона кубометрів газу на суму $271,8 мільйона. А втрачено тепла у сфері ЖКГ на $164 мільйони.

Викидати далі гроші на вітер — розкіш. Але й коштів на швидку модернізацію тепломереж і утеплення будівель нема. Вихід — у партнерстві держави, бізнесу і громади, залученні інвестицій з різних джерел. Саме з таких позицій в області запроваджено низку ініціатив з енергоефективності, а питання енергобезпеки в регіоні визначено одним із пріоритетних. Мета — протягом п’яти років зменшити споживання газу вдвічі. Для вирішення цих завдань успішно діють і будуть впроваджуватися нові цікаві проекти.

Термомодернізація, моніторинг та міні-проекти

Зокрема нині реалізують проект модернізації котелень та мереж комунального підприємства «Дніпротеплоенерго» з переходом на тверде паливо (пелети) за допомогою кредиту МБРР (на суму 270 мільйонів гривень). У серпні між КП та банком підписано угоду на $22 мільйони. У межах програми Дніпропетровської облради з термомодернізації шкіл триває конкурс «Енергозбереження заради майбутнього». Це 20 проектів на 2 мільйони гривень. У жовтні спільно з німецькою компанією GIZ започатковують систему моніторингу споживання енергоресурсів на об’єктах охорони здоров’я. Протягом 2012—2014 років втілено у життя 300 міні-проектів з енергоефективності за допомогою грантів обласної ради для ОСББ — переможців конкурсу з енергозбереження.

З наступного року планують розширення конкурсного бюджету в партнерстві з містами області. Також у планах впровадження пілотного проекту термомодернізації одного з житлових будинків ОСББ в Дніпропетровську. Цього року завершується робота над проектом за новітніми стандартами ЄС, а вже найближчим часом на об’єкті почнуться роботи з утеплення.

«Нині тема енергоефективності стала не просто модною, а питанням виживання, — зазначає голова Дніпропетровської облради Євген Удод. — Цим займаємося вже давно і на різних рівнях: залучення фондів технічної підтримки, грантових коштів, технологій, конкурс міні-проектів тощо. Вчимо людей раціонально ставитися до енергоносіїв, втілювати новітні технології, підвищувати енергоефективність будівель, створюючи комфорт та заощаджуючи кошти громад. Дуже важливо, що рік у рік активних жителів, які зрозуміли цю користь, стає дедалі більше. Використовуючи енергоощадні технології, споживачі заощаджують 70—80% електроенергії».

Муніципальна енергетична реформа й ощадлива поведінка

Нещодавно між Дніпропетровською облрадою і проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) підписано меморандум про співпрацю. Області протягом чотирьох років МЕР допомагатиме залучати інвестиції від міжнародних фінансових організацій, комерційних банків і приватних інвесторів у проекти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії.

Міста-партнери отримають технічну допомогу з розробки планів сталого енергетичного розвитку. Підписано угоди, за якими у більшості міст зобов’язалися до 2020 року на 20% скоротити викиди СО2, а також замінити природний газ альтернативними та відновлюваними джерелами енергії.

Одне з найважливіших питань — зміна поведінки людей у бік ощадливого використання енергії та підвищення комфорту в оселях узимку. Мало хто з нас звертає увагу на, здавалося б, незначні речі, які зберігають тепло і не потребують великих коштів. Це зачинені двері у під’їзді, утеплені двері квартири, заклеєні шпарини у вікнах тощо.

А теплозахисний екран з фольги між стіною та батареєю опалення підвищує її тепловіддачу на 20%. І 20% забирають довгі штори, якщо прикривають радіатор. Тож необхідно привчати себе до енергозаощадження.

За словами Євгена Удода, цього року на Дніпропетровщині розпочинається активна комунікаційна програма з підтримки жителів області в питаннях енергоефективності. Вона міститиме корисну інформацію про те, що можна зробити в квартирі та будинку без особливих витрат. Громадян також ознайомлять з можливостями та умовами участі в конкурсах не тільки облради, а й різних фондів, донорських та інших організацій.