ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

Відповідальними за подолання бідності і захист найбільш незахищених верств населення Віктор Янукович назвав не лише урядовців, а й особисто себе 

Напередодні першого по-справжньому весняного свята Прем’єр-міністру, його безпосереднім підлеглим, главам обласних державних адміністрацій було не до святкування. Якщо першим не звикати до щотижневих засідань Кабінету Міністрів, то останніх до великої зали на вулиці Грушевського запрошують не так уже й часто. Цього разу привід видався неабиякий, адже рівно два роки минуло відтоді, як Президент Віктор Янукович вітав у Верховній Раді Миколу Азарова зі вступом на відповідальну посаду очільника Кабміну. Для простих людей і влади час збіг якось непомітно. І нині глава держави особисто вирішив як спитати з урядовців за проведену роботу, так і поставити перед ними нові завдання у сфері соціальної політики.

Сидячи спершу за одним столом з Миколою Азаровим, Президент розпочав із констатації доволі неприємного для влади факту: невдоволення громадян рівнем соціальної політики в державі. «Я переконаний у тому, що в більшості критичні зауваження на адресу влади справедливі і зобов’язують нас подивитися на всі ці питання з усіх боків», — сказав Віктор Янукович. 
 

Незважаючи на негативні тенденції у світовій економіці, чекати далі верхівка країни не має права, вона повинна активно діяти. І це при тому, що, за висловом глави держави, «наші бажання переважають наші можливості». З одного боку, суспільство усвідомлює це. З іншого — очікування людей мають бути підкріплені реальними кроками. 

Звичайно, не можна сказати, що нічого не зроблено. Завдяки започаткуванню модернізації та оптимізації економіки, збільшенню на третину експорту вдалося зберегти рівень заробітних плат, підвищити соціальні стандарти, зокрема пенсійне і соціальне забезпечення найвразливіших верств населення.

«Не випадково ці два роки — і ви це бачили — я не виїжджав з-за кордону, м’яко кажучи, — нагадав присутнім Віктор Янукович. — Бо ми шукали ринки збуту на зовнішніх ринках, аби підняти свій внутрішній ринок».

На його думку, завдання здебільшого вдалося виконати: «Ми бачимо, що економіка дає позитивні результати. Динаміка розвитку дає оптимізм. І ми повинні це використати для підвищення рівня життя тих, кому сьогодні найважче».

Відтак Віктор Янукович перейшов на трибуну, а міністри й місцеві керівники внутрішньо напружилися, відчуваючи непростий характер роботи і чергову порцію президентської критики на свою адресу.

Чому ж до нових соціальних ініціатив влада вирішила вдатися лише через два роки після проголошення гасла, з яким вона йшла на вибори і виграла їх? «Відповім відверто, — так Президент спробував вибити грунт з-під ніг критиканів. — Два роки ми були вимушені долати ті завали економічної та соціальної політики, що дісталися нам у спадок від наших попередників».

Нині ж, переконаний Президент, Україна впритул підійшла до можливості підвищення соціальних стандартів, для надання конкретної допомоги своїм громадянам: «Я пам’ятаю кожне зобов’язання перед людьми і буду послідовно, крок за кроком, їх виконувати. І вимагатиму від уряду послідовного збільшення заробітної плати працівникам бюджетного сектору, пенсій, виплат при народженні дитини та інших соціальних виплат».

Ідеться про сім’ї з дітьми, малозабезпечені родини, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, ветеранів війни і праці, жертв нацистських переслідувань, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо. Їм, за словами глави держави, буде підвищено та забезпечено надання державних соціальних гарантій.

Одним із пріоритетів тут є подолання майнового розшарування, яке у нас одне з найбільших серед європейських країн і на пострадянському просторі. Коли купка громадян збільшує свої статки, величезна кількість українців живе поза офіційною межею бідності. Таку ганебну практику слід припиняти.

Як же досягти поставленої мети? Нові соціальні ініціативи та поступове впровадження нової соціальної політики передбачає виправлення механізмів перерозподілу доходів, подолання глибокого майнового розриву, сприяння розвитку середнього класу, створення ефективної системи захисту населення від соціальних ризиків.

За кожен проект у рамках ініціатив Президента відповідатиме конкретний віце-прем’єр аба міністр.
Фото Олега МАРКЕВИЧА 

Чотири кити відповідальності

Вони є стратегічними напрямками роботи влади у соціальній сфері. Насамперед, це довіра суспільства до такої державної політики. Скасування пільг для тих, хто їх не потребує, заощадить кошти соціального спрямування, поліпшить атмосферу в суспільстві, покаже орієнтацію держави на чесний перерозподіл доходів.

До другого Президент зарахував комплексне перетворення підходів в оплаті праці, податків та соціального страхування. Він вважає за необхідне запровадити механізми розподілу результатів економічної діяльності, які б стримували подальшу соціальну та економічну поляризацію суспільства, підвищували доходи населення, яке працює, та соціальне забезпечення вразливих верств. Тут у пригоді стане запровадження податку на багатство.

Глибока модернізація сфери соціального забезпечення — третій напрямок, окреслений Президентом. Перехід від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг, які відповідають потребам конкретної людини та сім’ї, — ось чого прагне досягти Віктор Янукович.

Четвертим важливим кроком соціальних реформ глава держави вважає сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць не лише для працездатних громадян, а й для людей з обмеженими можливостями. Хто може працювати, повинні отримати змогу повною мірою забезпечувати свої потреби та потреби своєї сім’ї, не звертаючись по допомогу до держави.

Нові робочі місця розглядаються не як самоціль. Вони є засобом реалізації масштабної національної стратегії модернізації та покликані забезпечити нову якість економічного зростання. Їх, на думку Президента, треба створювати в галузях, здатних дати максимальний конкурентний ефект. Пальма першості віддаватиметься національному бізнесу, держава ж визначатиме економічне «цілевизначення».

Про борги,  іпотеку, пенсії

Визначені у виступі Президента здобутки дають підстави продовжити практику повернення боргів вкладниками Ощадбанку СРСР. Досі приблизно 6 млн українців не змогли отримати обіцяної колишнім урядом компенсації 1000 грн.

«Починаючи з 1 червня і до кінця року цю частину боргу має бути повернуто, — поставив завдання Віктор Янукович. — Усе має відбуватися у плановому порядку, питання повинно бути ретельно опрацьоване, щоб не було черг і стовпотворінь зразка 2008 року». Особисту відповідальність за виконання глава держави поклав на Прем’єр-міністра, віце-прем’єра із соціальних питань та керівника Нацбанку.

А з травня розпочне роботу державна іпотека — програма кредитування під житлове будівництво. «Вартість кредитів для людей буде не більше 2–3%, — пообіцяв Президент, — решту компенсує банкам держава. Термін таких кредитів буде розраховано на 10–15 років».

Реалізація цієї програми забезпечить роботу будівельним компаніям, у сфері виробництва будматеріалів, збільшить попит на українську металопродукцію на внутрішньому ринку. Звернув увагу Віктор Янукович і на необхідність зменшення черг на житло, а також важливість контролю над економічним обгрунтуванням цін на нього.

Він також доручив уряду провести поетапний перерахунок пенсій деяким категоріям громадян: військовослужбовцям, ветеранам та інвалідам Великої Вітчизняної війни, людям, чий розмір пенсій менший за прожитковий мінімум.

Адже 4 мільйони пенсіонерів отримують пенсії, менші за фактичний розмір прожиткового мінімуму, — 870 грн. Причина криється у році виходу на пенсію, а не в трудовому стажі чи платні.

Як і іпотека, з 1 травня майже 9 млн пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 року, повинні додатково отримати в середньому по 100 грн. Окремо йдеться про ліквідацію розриву між пенсіями військовослужбовців, які залишають службу нині, і тими, хто це зробив 5 років тому. Вже з 1 липня, пообіцяв Віктор Янукович, передбачається підвищення пенсій військовослужбовців за вислугу років у середньому на 165 грн.

Президент також додав, що розмір доплати до пенсій для різних категорій учасників війни повинен у травні зрости від 30 до 50%. Додатково до передбаченого бюджетом зростання пенсій інвалідам війни підвищать одноразову допомогу до Свята Перемоги. «Залежно від групи інвалідності вона становитиме від 1720 до 2200 гривень, що вдвічі більше, ніж торік», — зауважив Президент. А 173 тисячі членів сімей померлих інвалідів війни у травні — грудні цього року отримуватимуть у середньому на 119 грн більше.

Люди хочуть бути почутими

«Сподіваюся, кожен член уряду побачив своє місце у виконанні цієї програми, — сказав Віктор Янукович, підбиваючи підсумок сказаному. — Якщо ні, подумайте і ширше відкрийте очі!». На його переконання, реалізація нового соціального курсу є спільною відповідальністю Президента, кожного міністра і місцевого керівника. 2012 роком вона точно не обмежується, її принципи враховуватимуться у державній політиці назавжди, пообіцяв Віктор Янукович.

Врешті-решт, не люди повинні йти до влади, а саме влада максимально наближатися до громадян. «Люди повинні від нас чути, коли ми почнемо зрушувати з місця накопичені проблеми, — категорично резюмував Президент. — Якщо ховатися від людей, усе може дуже скоро закінчитися».

Захищеність —  не у відсотках

Прем’єр-міністр Микола Азаров прокоментував виступ Президента такими словами: «Сьогодні ми з вами присутні, я б сказав, на історичному засіданні уряду, тому що вперше за 20 років Президент окреслив такі масштабні, комплексні, системні заходи із соціальної політики в державі. Тому важко переоцінити значення таких заходів. І, безумовно, уряд має найближчим часом усі ці заходи реалізувати у вигляді поправки до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», врахувати при плануванні 2013 року і реалізувати у великій кількості нормативних документів, рішень уряду».

Втім, Прем’єр підкреслив, що за два роки роботи влада досягла певних успіхів на ниві соціальних перетворень. Микола Азаров нагадав: «Нам вдалося на 71%, тобто приблизно на 455 грн збільшити мінімальну зарплату; на 65%, або на 332 грн збільшити мінімальну пенсію за віком». Проте глава уряду влучно наголосив на тому, що відсотки — питання відносне. Головне, за його словами, значно підвищити всі соціальні параметри, аби люди реально почувалися захищеними. «Наша головна мета зараз — виконати завдання, які ставить Президент. Передусім за рахунок зростання економіки, підвищення якості адміністрування податків, тобто зменшення тіньової економіки, і за рахунок модернізації підприємств та підвищення продуктивності праці», — окреслив орієнтири для присутніх чиновників глава уряду.

Він наголосив: збільшення виробництва товарів і послуг не має усвідомлюватися у розрізі статистичної інформації, адже це — реальні робочі місця, заробіток людей, відрахування до Пенсійного фонду, збільшення пропозиції товарів і послуг на внутрішньому ринку. Водночас, за словами Миколи Азарова, контроль за якістю товарів — це не адміністративне втручання в справи бізнесу, а безпека і здоров’я людей.

Системно, прозоро, зрозуміло

«Шановний Вікторе Федоровичу, уряд вирішуватиме поставлені вами завдання системно. Усі ресурси, які досі ще не задіяні, буде включено та використано для посилення соціальної політики», — запевнив Прем’єр Президента.

Микола Азаров також зазначив, що для практичної організації виконання поставлених главою держави завдань буде впроваджено проектний менеджмент. «За кожну ініціативу, як за проект, відповідатиме конкретне міністерство або віце-прем’єр-міністр, якщо йдеться про групу міністерств і відомств. Буде визначено етапи реалізації всіх проектів, абсолютно прозорі, зрозумілі для людей контрольні показники їх виконання», — наголосив Прем’єр.

Він також запевнив, що уряд забезпечить адресність та доступність соціального захисту і соціальних послуг. Микола Азаров підкреслив: «Ми зробимо так, щоб отримання соціальної допомоги було не тільки турботою людини, а й передусім турботою органу відповідного соціального забезпечення або Пенсійного фонду».

Крім того, глава уряду заявив, що буде налагоджено систему моніторингу за виконанням абсолютно всіх завдань, поставлених Президентом. «І не просто систему моніторингу, а й систему зворотного зв’язку між тими органами, які реалізуватимуть соціальні ініціативи Президента, і громадянським суспільством. Ми піднімемо роль громадських організацій, які займаються соціальним захистом населення, в справі контролю за реалізацією цих ініціатив», — заявив Микола Азаров

Місцева влада — найслабша ланка

Насамкінець Прем’єр заявив, що особливу увагу при впровадженні нової соціальної політики буде приділено якості роботи місцевої влади. Микола Азаров заявив, що посадовці на місцях — найслабша ланка в системі реалізації поставлених Президентом завдань. «На жаль, ми маємо парадокс: місцева влада, що стоїть найближче до людей, часто найдалі перебуває від потреб наших людей. Якщо подивитися на звернення до урядового call-центру, на пошту Секретаріату Кабінету Міністрів, складається таке враження, що крім Президента, уряду, в країні більше органів влади немає. Чому люди відразу звертаються до Президента, Прем’єр-міністра з тим, щоб привезли дрова, наприклад, або налагодили ліфт, вивезли сміття чи увімкнути опалення? Чому в різних місцевих конторах, наприклад, приймальний день — лише один на тиждень, і то півдня? Спеціально створюються черги, умисно ускладнюється життя тих людей, які змушені звертатися до контори», — обурився Микола Азаров. Тож, за його словами, уряд зверне на цю проблему особливу увагу.

«Безперечно, нам належить виконати величезну роботу, Вікторе Федоровичу. Але я впевнений, що з тими завданнями, які ви поставили, уряд впорається», — запевнив Прем’єр.

Гідна робота — щаслива сім’я

Про вдосконалення системи надання соціальних послуг говорив і віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. «Нині нам необхідно перейти від пасивної соціальної політики, коли ми чекаємо заяви від громадян, а чиновники створюють додаткові перепони, до практичної», — заявив урядовець.

За його словами, на місцях слід підготувати кваліфіковані кадри, таких собі дільничних соціальних працівників. Вони мають добре знати свій район, і за їхньою допомогою держава зможе надати допомогу тим, хто її насправді потребує. «Ми повинні прийти до людей і з’ясувати, чим органи соціального захисту можуть допомогти », — підкреслив Сергій Тігіпко.

Він також зазначив, що необхідно визначити стандарти надання соціальних послуг, якість яких контролюватиме держава. Водночас віце-прем’єр зауважив, що до надання соцпослуг потрібно залучити бізнес і недержавні організації.

Ще одним пріоритетом нової соціальної політики Сергій Тігіпко визначив ліквідацію безробіття шляхом поліпшення якості підготовки та перепідготовки кадрів, а також створення нових якісних робочих місць. «Найкраща соціальна підтримка — це гідне робоче місце з високою заробітною платою та можливістю професійного зростання», — переконаний віце-прем’єр.

Він зазначив, що питання підвищення якості робочої сили та підготовки кадрів відповідно до потреб економіки потрібно вирішувати шляхом скоординованої роботи бізнесу, навчальних закладів, місцевої влади та служб зайнятості. «Необхідно вживати конкретні заходи для підвищення ефективності системи освіти та перекваліфікації кадрів, активно залучаючи до програми перепідготовки безробітних. Потрібно забезпечити ефективну систему цільової підготовки кадрів з урахуванням потреб ринку праці. Це стосується насамперед молодих людей, студентів вищих навчальних закладів», — наголосив Сергій Тігіпко.

Водночас він додав, що слід створити нові стимули для роботодавців. Наприклад, віце-прем’єр висловився за часткове або навіть повне звільнення від сплати соціальних внесків тих роботодавців, які надають молодим людям перше робоче місце. За словами Сергія Тігіпка, всі ці підходи прописані в новій редакції законопроекту «Про зайнятість населення», який найближчим часом буде переданий на розгляд уряду.

Крім того, за словами віце-прем’єра при впровадженні нової соціальної політики велику увагу слід приділити родині. «Сім’ї повинні отримувати від соціальних служб комплексну допомогу: починаючи від пошуку роботи, психологічних та юридичних консультацій і закінчуючи грошовими виплатами, які постійно зростатимуть», — зазначив Сергій Тігіпко.

Він також повідомив, що передбачено поетапну відмову від інтернатів, активний розвиток сімейних форм виховання, підтримка національного усиновлення. Крім того, серед головних завдань — повніша інтеграція в суспільне життя людей з обмеженими фізичними можливостями, посилення підтримки ветеранів і дітей війни.

Насамкінець віце-прем’єр зазначив, що держава повинна поставити перед собою найвищий рівень соціальної відповідальності перед громадянами, і висловив переконання, що Україна готова перейти на принципи нової соціальної політики. 
 

Юрій МЕДУНИЦЯ,
Вадим ПРОЦИШИН,
«Урядовий кур’єр»

 Участь Президента в розширеному засіданні Кабінету Міністрів. 7 березня 2012 року. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА