СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ. Бойові дії на сході країни продовжують забирати людські життя. Президент України Петро Порошенко на конференції з безпеки в Мюнхені 7 лютого повідомив, що кількість загиблих українських солдат, які захищали Україну від агресії, вже сягнула 1432 осіб. 5638 мирних мешканців було вбито з квітня 2014 року. В ході АТО тисячі людей отримали поранення. І ця сумна статистика, на жаль, зростає. На порятунок поранених та травмованих військових, службовців інших силових структур, бійців добровольчих батальйонів у цей скрутний для нас час спрямовані зусилля всієї держави. Всебічну допомогу постраждалим бійцям надають громадяни України, волонтери. Поранені отримують хірургічне лікування, різнопланову медикаментозну терапію, відновлення і реабілітацію, перш за все, в українських медичних закладах.

З травня минулого року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано чимало звернень з питань надання невідкладної медичної допомоги військовослужбовцям у небезпечних регіонах, їх подальшого безоплатного лікування та реабілітації, госпіталізації хворих бійців, надання матеріальної допомоги тощо.

Заявниця з Чернівців просила посприяти у проведенні операції її земляку-військовослужбовцю, пораненому в травні минулого року у боях під Маріуполем. Хворого прооперували у Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова у Києві, що підтвердилося зворотним зв’язком.

Жителька Дніпродзержинська повідомляла, що її племінника 1994 року народження військовослужбовця 25-ї гвардійської бригади з Новомосковська Дніпропетровської області, який перебував у районі проведення АТО, було поранено у голову. З її слів, хлопця двічі прооперували в харківському Комунальному закладі охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Проте стан його здоров’я залишався складним, що турбувало родичку. За інформацією департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, хворого доправили до військового шпиталю у Києві для подальшого лікування, що підтвердилося зворотним зв’язком. 

Заявниця з Білої Церкви Київської області звернулася з проханням посприяти у наданні її сину 1992 року народження, військовослужбовцю, учаснику проведення АТО, який одужував після тяжкого поранення, матеріальної допомоги на лікування. Виконавчий комітет Білоцерківської міської ради повідомив про позитивне вирішення питання. Кошти громадянка отримала, що підтвердилося зворотним зв’язком.

Представник правозахисного фонду з Києва клопотав щодо надання медичної допомоги пораненому військовослужбовцю у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону (м. Харків), оскільки тому відмовили у безкоштовному лікуванні через відсутність запису у військовому квитку про участь в АТО. Після звернення на урядову «гарячу лінію» хворого пролікували. Також йому надали відпустку за станом здоров’я. Це підтвердилося зворотним зв’язком.

Загалом за період із 9 по 15 лютого на урядову «гарячу лінію» надійшло 28 222 дзвінки, через інтернет зареєстровано 321 звернення.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua. 

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»