ДОБРАНІЧ

Розлади сну — одна з головних причин звернень пацієнтів до психотерапевтів 
 

За даними Всесвітньої федерації з вивчення сну, безсоння як медична проблема завдає економіці збитків на понад 100 млрд доларів. Американські соціологи говорять, що 40% людей, які страждають від розладів сну, зазнають різкого зниження продуктивності; 30% працюючих вважають, що втратили довіру керівництва та колег; 20% — скаржаться на зменшення соціальних контактів; 15% людей страждають ще й через втрату друзів. В Україні такої статистики немає. Втім, вітчизняні фахівці зазначають, що аналогічні проблеми стосуються й українців.

— Сьогодні кількість людей, що страждають на безсоння, збільшується фантастично. За останні три роки ця проблема посідає перше місце за зверненнями до лікарів, — розповідає лікар-психіатр  Андрій Мухоморов.

Хропіння може вбити

«Найсмачніша страва на бенкетуванні землян» — так Шекспір називав сон. Але щоб страва була смачною, її треба правильно приготувати. На жаль, більшість із нас не мають уявлення про секрети цієї божественної кухні. Якщо запитати людину, яка не дуже обізнана в медицині, які розлади сну їй відомі, вона здивується: «Безсоння, що ж іще?» А тим часом у науці сомнології таких розладів налічується не менш як вісімдесят. Наприклад, синдром періодичних рухів кінцівок. Це коли ви засинаєте, а ноги проти вашої волі намагаються кудись бігти. Або нарколепсія — напади непереборної денної сонливості і падіння м’язового тонусу. Найчастіше вона зустрічається в дітей, яких вважають лінивими, тим часом вони потребують спеціального лікування. Якщо людина протягом ночі прокидається більш як два рази і потім довго не може заснути, — це серйозний симптом, на який потрібно звернути увагу. Хропіння зазвичай вважається неприємним, але невинним недоліком. Але не всі знають, що часто воно супроводжується таким загрозливим ускладненням, як апное.

 — Під терміном «апное» розуміють зупинки дихання, що періодично виникають під час сну, — пояснює Андрій Мухоморов. — Дихання зупиняється на час від кількох секунд до трьох хвилин. Іноді буває 400—500 таких зупинок за ніч. Як наслідок — відбувається важке мозкове голодування, збільшується ризик інфаркту або інсульту. Взагалі будь-яке порушення носового дихання призводить до кисневого голодування мозку. Про це варто знати батькам. Діти, які насилу дихають носом, набагато повільніше розвиваються інтелектуально. Часто мами тривалий час капають дитині краплі замість того, щоб розв’язати цю проблему кардинально.  Людина, що страждає на апное, небезпечна для оточуючих, як бомба сповільненої дії, оскільки вдень вона сонлива і розсіяна. Існує версія, що в катастрофі космічного корабля «Челленджер» є частка провини  диспетчера-апнойника. Нині у США на апное перевіряють представників таких спеціальностей, як диспетчер, водій, машиніст, льотчик.

Кілька років тому американці провели дослідження апное і жахнулися: щорічно від його наслідків помирає понад 40 тисяч людей. Тоді Конгрес опублікував звернення «Прокинься, Америко!» Вона прокинулася і створила понад дві тисячі сомнологічних центрів. В Україні працює лише один.

Господи! Пошли мені сон... Фото з сайту wordpress.com

Польоти уві сні і наяву

Розлади сну дуже небезпечні, особливо якщо намагатися вилікувати їх за допомогою снодійних. У більшості випадків ліки не лише не допомагають, а й погіршують стан організму. — Іноді дивуєшся, як люди (навіть ті, які опікуються власним здоров’ям) бувають безтурботними, коли йдеться про сон, — каже Андрій Мухоморов. — Вони здатні ковтати будь-які пігулки, навіть без рецепта лікаря. Адже більшість лікарських засобів, які в народі вважають снодійними, такими не є. Наприклад, димедрол — антигістамінний протиалергічний препарат, який має побічний снодійний ефект. У мене були пацієнти, які, прийнявши таблетку димедролу, не могли заснути всю ніч через сильні судоми. До речі, димедрол досі використовується для лікування алергій, попри те, що це дуже токсичний препарат. Вживають його радше від злиднів та безвиході, ніж задля лікувального ефекту. Крім димедролу, є ще багато препаратів, які люди використовують як снодійні і навіть не підозрюють, якої шкоди собі завдають.

Нині ми маємо приклад недобросовісної реклами барбовалу і корвалолу. Наслухавшись вигадок про безтурботний сон, люди починають мало не щодня вживати ці препарати у великій кількості, тим самим наближаючись до наркозалежності. Адже барбовал і корвалол містять фенобарбітал (група барбітуратів), який при постійному вживанні дає жорстку фізичну та психічну залежність. Як це відбувається? На першому етапі людина, іноді непомітно для себе, починає нарощувати кількість крапель. Пізніше, якщо вона спробує відмовитися від цих препаратів або знизити дозу, в неї починається абстинентний синдром. Це стосується й інших препаратів. У мене була пацієнтка, яка вживала до 60 пігулок снодійних на день. Їхня дія вже стала парадоксальною. Перші 20 пігулок жінка випивала зранку, щоб «прокинутися», ще 20 — протягом дня, щоб «політати», а решту — на ніч, щоб «заснути». Нам вдалося позбавити її від цієї залежності, але лікування було складним і довготривалим.

Загалом лікування розладів сну за допомогою снодійних — безперспективний і згубний шлях, вважають фахівці. В будь-якому пристойному снодійному написано: якщо за 7—10 днів результату не досягнуто, потрібно звернутися до лікаря, який має розібратися, чому виникло порушення сну. Ліквідувати треба причину, а не наслідок. Якщо причина полягає в довготривалому стресі або депресії, слід корегувати стан людини за допомогою препаратів, які призначені саме для цього.

Люта туга перед світанком

— Ніч стає мукою і тоді, коли люди не враховують ритм, притаманний їм від природи: «жайворонки» працюють в нічну зміну, а «сови» змушені вставати на світанку. Крім того, існує тенденція — з віком у людини може змінюватися ритм. Наприклад, усе життя вона була «совою» і звикла до цього, а пізніше прокидається все раніше і раніше. Вона лякається, починає вживати снодійне, а варто лише зрозуміти: нічого страшного не відбулося, організм пристосовується до ритму сонця.

Ритми сну також можуть змінюватися через стрес, депресії. Година Бика — так називали в давнину найважчий для людини час незадовго до світанку (з 2 до 4 годин ночі), коли, за повір’ями, панують демони зла, а уві сні приходять кошмари. У тих, хто не спить у цей час, іноді трапляється те, що давні латиняни називали ignis ante lucem — люта туга перед світанком. Людині здається, що в усьому світі вона єдина жива істота і так буде вічно. Тож, радять психотерапевти, ніколи не залишайте своїх близьких, у яких є психологічні проблеми, на самоті в цей час. Засинати краще до 24:00. Пізніше — вже доведено — зробити це буде набагато складніше.

Фахівці переконують, що сон — не просто відпочинок, а серйозна робота організму. Позбавлення людини сну споконвіку вважалося найжорстокішими тортурами. Цей бузувірський метод використовували всі репресивні режими. Результати були приголомшливими: довготривале безсоння закінчувалося не лише слуховими і зоровими галюцинаціями, а й порушеннями мислення.

Знаючи, як людина спить, лікар може з’ясувати, в якому стані його органи, і навіть визначити, чи є шанси позбутися деяких недуг, наприклад імпотенції.

— Існує тест, здатний дати шанс навіть тим, хто втратив останню надію, — каже уролог-сексопатолог, лікар вищої категорії Юрій Борисенко. — До найчутливішого органу чоловіка підключається датчик спеціального приладу. Якщо у фазі швидкого сну в людини спостерігається хоча б мінімальна ерекція, вона не безнадійна для лікування, навіть якщо всі сексопатологи світу це заперечують. 

ЦІКАВО ЗНАТИ

♦ Радикальний спосіб лікування апное — хірургічний. Видаляють збільшені мигдалини, «підправляють» тверде небо і під’язикову кістку. Ефект досягається на 70% і тримається протягом півтора-двох років. 

♦ Часто апное лікують за допомогою спеціальних приладів. Людина одягає маску, параметри якої підбираються індивідуально. Вологе повітря під тиском подається в носоглотку. Завдяки цьому нормалізується дихання, організм насичується киснем. Після курсу лікування людина дихає нормально і не хропить.

ПОРАДИ ФАХІВЦІВ

♦ Лягати спати краще тоді, коли справді цього хочеться. Увечері не варто зловживати кавою або спиртним: після короткочасного неглибокого сну людина швидко прокидається, втрачаючи здатність заснути знову.

♦ Найкомфортніша температура для сну —  від 18 до 24 градусів. Не варто ввечері перевантажувати організм важкою (особливо м’ясною) їжею. Краще обмежитися склянкою кефіру, зеленого чаю, овочевим або фруктовим салатом.

♦ Не слід пити на ніч багато води, особливо газованої. А ось склянку теплого молока з медом дуже корисно (молоко містить амінокислоту, яка перетворюється в організмі людини на гормон, що сприяє засинанню). За 3 години до сну можна прийняти теплу ванну з травами.

♦ Фахівці не радять захоплюватися снодійними препаратами, адже вони здатні викликати залежність.

♦ Останнім часом з’явилися препарати, що містять гормон мелатонін, який успішно бореться із безсонням. Потрібно лише враховувати, що результат після їх прийому наступить не раніше, ніж через два тижні.