МАЛЕНЬКІ ХИТРОЩІ

Перш ніж ставити підпис під документом, уважно вивчіть його зміст

Одного разу в поштовій скриньці ви виявляєте яскравий лист. Якась фірма, на той момент вам абсолютно не важливі її реквізити, пропонує отримати посібник. Обіцяють перший примірник серії надіслати практично безкоштовно, сплативши лише трохи більше 10 грн за поштові послуги. У господарстві згодиться, думаєте ви. Недорого. До того ж, поради досить корисні - про зміст говорить, приміром, вже назва домашньої медичної енциклопедії. А хто з нас не займався самолікуванням?

І ви вирішуєте отримати "надурняк" довідник. На радощах заповнюєте анкету з усіма своїми реквізитами, ставите підпис і надсилаєте на адресу фірми. Навіть тому, що це всього-на-всього абонентська скринька, ви не надаєте значення. І в текст, розміщений у листі, надто не вчитуєтеся. Але підпис ставите. А відтак ПОГОДЖУЄТЕСЯ з непомітно нав'язаними умовами. Добровільно. Досвідчені юристи та психологи, які готували цей лист, прописали його ретельно, враховуючи все. Порушень законодавства жодних. Розрахунок - на елементарне людське бажання отримати щось "за так".

Зрозуміло, що продавців товару за допомогою розсилки поштою можна звинуватити у недобросовісному ставленні до покупців. Але це, швидше, моральні категорії, за які покарання Кримінальним кодексом не передбачено. А немає "криміналу", тож можна і надалі заробляти на довірливості людей. При цьому юристи досить вміло використовують недосконалість законодавства, за принципом - що не заборонено, то не є порушенням.

Отже, людині надходить лист. Вона заповнює анкету, підписом стверджує свою згоду на пропоновані умови. Далі отримує поштою презентаційну книжку. За нею з періодичністю приблизно раз на три тижні - інші, вже оплатні книжки серії. Адже відмовитися від присилання наступних примірників письмово чи телефоном, як було зазначено в листі, людина зазвичай забуває. На це, власне, і був розрахунок, організаторів "ощасливлення" клієнтів. Тож фірма продовжує надсилати дедалі нові примірники. На поштову адресу замовника надходять комплекти продукції товариства з відповідними рахунками про оплату. Навіть якщо їх ніхто не викуповує на пошті.

Далі - більше. Після неодноразового письмового нагадування про необхідність оплати отриманих комплектів відповідно до умов підписки, товариство нараховує штрафи. Надходить лист-попередження про штрафні санкції за невиконання умов договору: вчасно не оплачене замовлення. А нові книжки все надсилають і надсилають... Тим часом товариство, яке у такий спосіб торгує своїм товаром, у разі ухилення від сплати та за відсутності повідомлення про відмову від подальшої підписки, вже підключає до роботи іншого свого "колегу" - так звану колекторську фірму, яка, згідно з агентською угодою, вживає заходів зі стягнення дебіторської заборгованості. Тобто замовникові телефонують, шлють листи-вимоги, погрожують передати справу боржника до суду.

Далі загнані в кут люди звертаються до міліції з заявами щодо шахрайства. Починається з'ясування всіх обставин, правоохоронці намагаються дізнатися, в чому ж, власне, "кримінал". Висновок - не на користь споживачів. Їх уміло обвели навколо пальця, але при цьому не порушили чинного законодавства. Точніше, вміло скористалися невиписаними нормами, законодавчими прогалинами. Висновок зазвичай типовий: складу злочину в таких діях немає, а отже, у порушенні кримінальної справи відмовляють. До суду, яким так лякають вимагачі заборгованості, справи такого характеру практично не доходять. Розрахунок здебільшого на психологічний аспект. На те, що люди, особливо старшого покоління, які бояться всіляких судових засідань, таки сплатять гроші за надісланий товар.

Тож боротися з такого роду поштовими ділками можна лише за допомогою роз'яснень та уважності самих потенційних покупців пропонованих послуг.

ЩOБ НЕ ПOТРAПИТИ НA ГAЧOК ШAХРAЇВ

► Будьте уважними при вивченні поштової кореспонденції, що містить різні комерційні пропозиції. Сумнів має викликати вже те, що на документі, а таким є і купон-замовлення, текст написаний дуже дрібним шрифтом, до того ж не "чорним по білому", а шрифтом досить блідого кольору на тлі таких самих відтінків, а почасти й у "крапочку" чи з візерунками.

►Читаючи текст документа, зверніть увагу, чи нема там пункту про те, що в разі невиконання умов договору, прострочення термінів викупу надісланого на замовлення товару щодо замовника буде застосовано штрафні санкції.

►Не ставте підпис, доки уважно не ознайомилися з документом, хоч би яким вигідним на перший погляд він здавався. Вивчіть все, до останньої букви. І лише переконавшись у тому, що ви усвідомлюєте, на що погоджуєтеся, скріплюйте документ своїм підписом.
 

Любов НЕЧИПОРЕНКО
для "Урядового кур'єра"