ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

 Глава уряду доручив провести інспекцію та прискорити ремонт і реконструкцію автомобільних шляхів

Хоча ресурси держави обмежені, однак за умов їхнього оптимального використання можна отримати помітні результати. Ще місяць тому в області було перераховано кошти субвенцій на утримання, ремонт і реконструкцію доріг: незважаючи на складний фінансовий стан, держава вчасно виділила понад 1,5 млрд грн на ці роботи. А додавши до цих коштів місцеві ресурси, можна збудувати та відремонтувати чимало шляхів сполучення. Однак роботу фактично не розпочато. На цій проблемі акцентував увагу урядовців Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Відповідатимуть керівники областей

"Чого очікують керівники на місцях? Раніше вони посилалися на нестачу коштів, а зараз навіть на погану погоду послатися не можна. Нині найкращий час енергійно вести ці необхідні для людей роботи. Як зрозуміти, що місяць практично згаяли?" - обурився глава уряду. У цьому зв'язку він доручив віце-прем'єр-міністру - міністру інфраструктури Борису Колеснікову та керівнику Укравтодору Володимиру Демішкану негайно проінспектувати стан справ в областях і забезпечити прискорення дорожніх робіт.

Дісталося на горіхи й місцевим посадовцям, які відповідають за посівну. Прем'єр-міністр повідомив, що, за оперативною інформацією, не в усіх регіонах вирішено питання забезпечення сільгоспвиробників кредитними ресурсами на прийнятних умовах. Він нагадав: понад місяць тому в кожній області було створено робочі групи, які повинні максимально сприяти аграріям в отриманні кредитів. "Керівники обладміністрацій несуть відповідальність за цю роботу. Думаю, що потрібно з цього питання заслухати конкретних посадових осіб. Доручаю Миколі Присяжнюку зробити відповідне подання до уряду", - звернувся Микола Азаров до міністра аграрної політики та продовольства.

Крім того, глава уряду звернув увагу Миколи Присяжнюка й на "пробуксовки" в укладанні з аграріями форвардних контрактів. За словами Прем'єра, ще 18 лютого цього року до Аграрного фонду було перераховано 1,5 млрд грн на проведення форвардних закупівель. Проте дотепер з цієї суми використано лише половину. "Замість того, щоб в розпал посівної активізувати використання потужного фінансового інструменту, за останню декаду (з 8 по 18 квітня) форвардні контракти укладені на поставку менше 10 тис. тонн зернових майбутнього врожаю", - зауважив глава уряду.

Економіка дає врожай

Якщо не враховувати ці моменти, то в цілому весняно-польові роботи тривають на належному рівні. Микола Азаров зазначив, що дощі, які проходили минулого тижня, позитивно вплинули на розвиток озимих культур. Однак така погода певною мірою стримала посів ранніх зернових. "Тому сьогодні, коли відновились сприятливі погодні умови, необхідно максимально прискорити посіви зернових і зернобобових культур. Міністерство аграрної політики і продовольства повинно надати повну підтримку регіонам для виконання завдань щодо ранніх зернових", - окреслив пріоритети Прем'єр.

Загалом, станом на 19 квітня ранні зернові і зернобобові культури вже посіяно на 3 млн га, що становить 76% від прогнозу. Завершено посів зернових господарствами АР Крим, Чернівецької та Волинської областей. Закінчують посів господарства Миколаївської, Херсонської, Київської, Тернопільської, Черкаської, Житомирської та інших областей. У деяких регіонах розпочато посів соняшнику, кукурудзи, сої та гречки. Завершується підживлення озимих культур, яке проведено на 7,5 млн га, або понад 90% площ. "Це дозволяє нам розраховувати на значно більший, ніж минулого року, врожай - звичайно, за умови нормальної погоди", - зазначив Прем'єр-міністр.

На завершення продовольчої тематики Микола Азаров повідомив про намір здійснити у травні чергову перевірку стану будівництва оптових ринків та овочесховищ. За його словами, це буде підбиттям проміжних підсумків роботи з поліпшення ситуації щодо зберігання плодоовочевої продукції, за якими уряд зробить висновки і надасть необхідну підтримку.

Також Прем'єр-міністр поінформував про здобутки в інших галузях реального сектору. Зокрема, він наголосив: попри нестабільність зовнішніх ринків, вітчизняна економіка поступово відновлюється. За статистичними оцінками, ВВП за перший квартал 2011 року зріс більш ніж на 5%. Істотно нарощується виробництво в машинобудуванні. Відповідно, сформовано високий попит на послуги вантажних перевезень: тільки залізничним транспортом за перший квартал поточного року було перевезено на 15% більше вантажів, ніж 2010-го.

"Нарешті, значно активізувалося відновлення будівельної галузі. Про це свідчить зростання обсягу робіт із завершення будівництва - на 15%, будівельних робіт - на 9%, робіт із підготовки будівельних ділянок - на 6%. Хочу ще раз підкреслити, що завдання уряду - не просто підтримати темпи зростання будівництва, а й створити умови для будівельного буму, який в умовах невизначеності зовнішніх ринків є для України точкою опори для розвитку всієї економіки", - підкреслив Микола Азаров.

Справа честі

Говорячи про результати донорської конференції зі збору коштів на фінансування чорнобильських проектів, Прем'єр-міністр наголосив: "Я запевнив донорів, що кожен цент, вкладений в перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, буде використано ефективно і прозоро. Це справа честі для нашого уряду".

Він зазначив, що у цьому питанні влада не декларує наміри, а діє. Зокрема, за словами глави уряду, на українських АЕС здійснюється модернізація діючих енергоблоків, підвищується рівень їхньої безпеки. "У нашій державі вперше у світі в рамках спільного проекту Україна - ЄС - МАГАТЕ було проведено унікальну за масштабами комплексну оцінку безпеки всіх енергоблоків. Експерти МАГАТЕ і ЄС встановили відповідність вітчизняних АЕС найсучаснішим вимогам з ядерної безпеки", -повідомив Микола Азаров.

Він зазначив, що більшість країн світу після природно-техногенної катастрофи на японській АЕС "Фукусіма-1" не відмовляються від використання ядерної енергії, адже навіть трагічні катастрофи не повинні зупиняти прогрес. "Водночас людство зобов'язане засвоїти їхні уроки і здійснити певні перетворення. У цьому контексті Україна однозначно засвідчує, що робить все можливе, аби залишити наступним поколінням безпечніший світ", - заявив Прем'єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки (проект Закону);

► Про внесення змін до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини (постанова Кабінету Міністрів);

►Про підвищення розміру пенсій деяким категоріям громадян у зв'язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника (постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які протягом тривалого строку перебувають у черзі на отримання житла (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження проекту "Протитуберкульозний диспансер на 350 ліжок по вул. Шилівській, 51а, у м. Полтаві (третя черга будівництва)" (розпорядження уряду).