ПРОБЛЕМА

В одній школі густо, в іншій - навпаки

Понад 80% випускників столичного навчально-виховного комплексу "Домінанта" отримують при вступі до вишів найвищі бали. Хоч відкрилася ця середня школа порівняно недавно - у 2004 році. Зрозуміло, така якісна освіта до вподоби батькам, вони хочуть, аби їхні діти навчалися саме тут. Тож кількість вихованців школи стрімко зросла і сягнула тисячі.

Та саме це й перетворилося на найболючішу проблему для закладу - тіснява стала заважати навчальному процесу. Нестача класів, кабінетів, брак стадіону, спортивних майданчиків та актової зали виросла в стіну, що заважає поступу. Втім вихід зі скрутної ситуації поряд з "Домінантою". Це середня школа N 204. Колись обидва приміщення були однією школою з усіма належними умовами для навчання. Нині СШ N204 переживає діаметрально протилежні труднощі - учнів стає дедалі менше. Приміщення школи використовується частково: з 1500 навчальних місць заповнено учнями лише 350 - переважно для занять спортом. А вільні кабінети використовуються не за призначенням - здаються в оренду.

Чому б не об'єднати "Домінанту" зі школою N 204, щоб учням обох навчальних закладів стало зручно навчатися разом? Такий проект торік розглянула держадміністрація Дніпровського району, погодила це питання з Київською міськдержадміністрацією, у розпорядженні якої йшлося про об'єднання двох закладів комунальної форми власності із збереженням педагогічного та учнівського колективів.

Реалізація цього документа докорінно розв'язала б проблеми обох навчальних закладів. Але окремі особи й приватні структури, котрі орендують вільні приміщення і спортивні зали в СШ N 204, добилися того, що виконання розпорядження призупинено до кінця нинішнього навчального року.

Тим часом педагоги "Домінанти" кажуть, що порозумілися б зі своїми колегами й батьками учнів сусідньої школи, коли б не втручалися орендарі, котрим, ясна річ, вигідно користуватися державним майном. Вони навіть керівників управління освіти району перестали пускати в приміщення школи: "Хто ви такі? Тут такі люди у великий теніс грають, що вам зась. Ідіть собі".

То хто ж допоможе дітям?
 

Дмитро НАГОРНИЙ
для "Урядового кур'єра"