Хочу прочитати докладно про усі пільги, якими має право користуватися інвалід Великої Вітчизняної війни І групи. Заздалегідь вдячний.

В. СИТНИК,
с. Білий Камінь Вінницької обл.

Надія РЯЗАНОВА,
заступник директора
Департаменту державного
соціального захисту
населення Мінсоцполітики:

- Відповідно до статті 13 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" інвалідам війни надається 100% знижка плати за користування комунальними послугами, зокрема, електроенергією та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах норм споживання, а також 100% знижка вартості палива в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Норми, в межах яких надаються пільги з оплати житлово-комунальних послуг, зокрема споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопалювальними установками), - у розмірі 75 кВт/год на сім'ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі, якщо обидва члени сім'ї мають право на знижку плати.

Пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам виходячи із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балона скрапленого газу на домогосподарство на рік (стаття 102 Бюджетного кодексу України). Граничні показники вартості твердого палива і скрапленого газу визначаються Кабінетом Міністрів.

Місцеві органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування мають право надавати пільги на тверде паливо і скраплений газ у натуральній формі або готівкою. У 2010 році граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для Вінницької області становили 690 грн за тонну твердого палива та 97 грн за балон скрапленого газу.

Повідомляю також, що нині опрацьовується проект постанови Кабінету Міністрів, якою передбачається затвердити граничні показники вартості твердого палива та скрапленого балонного газу для надання у 2011 році пільг та житлових субсидій населенню.