Я  ветеран органів внутрішніх справ. Прослужив у МВС на різних посадах оперативно-начальницького складу 27 років. Проживав і нині живу в сільській місцевості. Користуюся лише трьома комунальними послугами: постачання холодної води, газо- та електропостачання. Решту послуг, які отримують такі ж пенсіонери у містах, я не отримую.

Хочу дізнатися, чи маю  право одержувати 18,3 куб. м пільгового газу на одну особу на місяць у разі користування газовою плитою за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача як у зимовий, так і в літній період?

В. ВЕРБИЦЬКИЙ,
с. Засилля Сумської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту
державної соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Відповідно до статті 22 Закону «Про міліцію» працівникам міліції, звільненим зі служби за віком, хворобою або вислугою років, надається 50% знижка з оплати житлової площі, комунальних послуг, а також палива в межах норм, встановлених законодавством.

Одночасно цією статтею закону встановлено, що працівники міліції, які живуть і працюють у сільській місцевості та в селищах міського типу, і члени їх сімей, які проживають з ними, забезпечуються безоплатно житлом з опаленням і освітленням за встановленими нормами, а за працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим законом. Постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1996 року № 879 встановлено норми користування житлово-комунальними послугами, в межах яких надаються передбачені чинним законодавством пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Зазначена постанова не передбачає винятків щодо категорій пільговиків.

Передбачені законодавством пільги з оплати житлово-комунальних послуг надаються зазначеній категорії громадян за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.  Питання надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг належить до компетенції організацій, що надають такі послуги.

Відповідно до постанови Кабміну від 04.03.2002 року № 256 управління праці та соціального захисту населення, як головні розпорядники коштів місцевих бюджетів, ведуть облік осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, і здійснюють розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих пільговим категоріям громадян.