CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

17 вересня українські рятувальники відзначили своє професійне свято. Завдання, які вони виконують щодня, — реагування на надзвичайні ситуації, що виникають у мирний час. Проте знешкодження вибухівки та очищення місцевості від небезпечних предметів, які залишилися з часів Великої Вітчизняної війни, та сучасних боєприпасів і донині займають чільне місце у роботі людей цієї мужньої професії.

До свята працівників цивільного захисту «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі, по яку саме допомогу до них найчастіше звертаються люди.

З’ясувалося, що такі запити центр надсилає для розгляду та реагування до МНС. Майже 15% з них — питання, що стосувалися саме надзвичайних ситуацій. Зокрема гасіння лісових пожеж поблизу Ялти та селища Ніговищів Рівненської області, ліквідації пожеж торф’яників у Рівненській області та на сміттєзвалищі, що на Дніпропетровщині, участі у пошуково-рятувальних роботах після вибуху в нелегальній копанці Вуглегірської шахти Донецької області, знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни на території присадибних ділянок жителів сіл Прислуча Хмельницької області, Пилипівки Київської області та Обтового Сумської області. До місця подій оперативно направляли пожежно-рятувальні або піротехнічні підрозділи МНС.

Наприклад, надійшло звернення з Білоцерківського району Київської області про виникнення надзвичайної ситуації в селі Фурси. Жителі помітили витік газу з неізольованої труби газопостачання поблизу торговельного павільйону. За їхнім викликом працівники газової служби оглянули аварійну ділянку, однак дієвих заходів щодо уникнення аварійної ситуації не вжили. Тим часом газ накопичився у павільйоні і вибухнув. За дорученням Міністерства з надзвичайних ситуацій працівники головного територіального управління МНС у Київській області оперативно виїхали на місце події. З’ясували, що вибух стався без горіння, постраждалих немає. Залучили працівників Білоцерківської філії газового господарства та провели ремонтні роботи, ліквідувавши витік газу.

Заявниця із с. Обтового Сумської області повідомила, що на своїй  земельній ділянці виявила вибухонебезпечний предмет часів Великої Вітчизняної війни. Піротехнічний підрозділ Територіального управління МНС у Сумській області вилучив та знищив мінометну міну. Також ретельно перевірили присадибну ділянку та прилеглу місцевість на наявність інших боєприпасів.

Знешкодження вибухівки часів ВВВ і донині займає чільне місце у роботі МНСівців.
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

На телефон урядової «гарячої лінії» повсякчас надходять дзвінки від людей, які дякують Урядовому контактному центру за допомогу у розв’язанні їхніх проблем. А це означає, що урядова телефонна «гаряча лінія» — ефективний посередник між громадянами та органами виконавчої влади.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 8321 заявник зі скаргами, заявами та пропозиціями.     

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.